Kaimynų nesutarimus gali išspręsti Saugaus eismo komisija

Gyvenimas daugiabutyje — ne pyragai. Neretai kaimynai vienas su kitu nesutaria dėl kasdienių dalykų — varvančio gėlių vazono ar automobilio pastatymo kiemo aikštelėje.

Giedra Akavickienė

Gadina sveikatą dujomis
Į žurnalistus ieškoti teisybės kreipėsi telšiškis Stasys Labanauskis, gyvenantis Dariaus ir Girėno gatvėje. Vyras papasakojo su žmona gyvenantis pirmame namo aukšte, o šalia buto langų statomi automobiliai.
Visą gyvenimą tik dviračiu važinėjantis Stasys patikino suprantąs, kad automobilių kaimynystės neišvengsi, juk gyveni daugiabutyje, kur ankšti kiemai nebesutalpina visų gyventojų mašinų.
Kaip sakė telšiškis, jo šeimos bėdos prasidėjo, kai pas kaimynę atsikraustė vyriškis su manta ir automobiliu. Pasak pašnekovo, blogiausia, kad naujasis kaimynas automobilį stato ne taip, kaip visi, o galu į senjorų šeimos buto langus.
Vasarą langai atviri, todėl, naujajam kaimynui užvedus automobilį, šis, kaip aiškino Stasys, garsiai burzgia ir smarkiai dūmija iš duslintuvo. Žodžiu, sutuoktiniams esą gadina sveikatą ne tik garsu, bet ir išmetamosiomis dujomis.
Stasys su žmona bandė patys aiškintis su kaimynais, prašė automobilį statyti priekiu į jų langus, tačiau neva prašymai negelbėja. Nežinodamas, kur kreiptis, telšiškis atėjo pas žurnalistus.

Kelių policijos patarimas
Pripažinkime, situacija išties išskirtinė. Kur gali būti nurodyta, kaip statyti automobilį kieme — galu ar priekiu į pastatą?
Į Telšių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėmės klausdami, kaip daugiabučių kiemuose turi būti statomi automobiliai ir kas šiuo atveju teisus: pirmo aukšto gyventojas ar jo kaimynai, statantys automobilį galu į namo langus?
Pasak Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus Kelių patrulių būrio specialisto Dainiaus Stonkevičiaus, kelio ženklo, nustatančio automobilio statymo būdą, nurodytoje vietoje nėra. Todėl namo bendrija gali tik susitardama nustatyti, kaip jų kieme bus statomi automobiliai. Taip pat galima kreiptis į Telšių rajono savivaldybės Saugaus eismo komisiją ar Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių dėl ženklų pastatymo.
Tad kol kas Stasys prieš kaimynų pomėgį statyti automobilį galu į jo buto langus — bejėgis. Daugiabutyje bendrijos nėra, belieka kreiptis į policijos nurodytas instancijas.