Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre suburta jaunų gydytojų komanda

Prieš vienuolika metų, sausio 24 dieną, gydytojas akušeris ginekologas Antanas Gudauskas pradėjo vadovauti Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centrui (toliau — Centras). „Pirmiausia pasakiau kolektyvui, kad atėjau čia dirbti ir man reikalinga komanda. Dirbsim taip, kad įstaigos uždirbami pinigai būtų naudojami tvarkingai ir paskirstomi teisingai pagal kiekvieno darbą“,— prisiminė A. Gudauskas. Komandą vadovas kūrė iš tuo metu Centre dirbusio personalo.
Įstaigoje liko visi, kurie norėjo dirbti. „Nė vieno nelaikėme, nė vieno nevarėme. Kas išėjo, tai su pirmąja privatizacijos banga. Su kita banga medikai, paragavę privataus vadovavimo duonos, sugrįžo į anksčiau paliktą įstaigą“,— sakė vadovas.

Atvyksta jauni specialistai
Centre vis daugiau įdarbinama jaunų specialistų, galinčių ir norinčių dirbti komandoje, taip pat kviečiami jauni specialistai: šeimos gydytojai ir slaugytojai rinktis šią sveikatos priežiūros įstaigą. Dabar Centre yra nusistovėjusi administravimo struktūra ir ūkinio personalo skaičius. Jame dirba devyni šeimos, vienas vidaus ligų, du vaikų ligų, vienas bendrosios chirurgijos gydytojai, vienas radiologas, du gydytojai akušeriai ginekologai ir penki gydytojai odontologai. Tokia komanda aptarnauja daugiau nei 16 tūkst. gyventojų.
Centre yra: centrinė Telšių poliklinika, Odontologijos skyrius, trys kaimo ambulatorijos, keturiolika kaimo bendruomenės medicinos punktų, Greitosios medicinos pagalbos skyrius ir Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos centras.

Raginame tapti paramedikais
Greitosios medicinos pagalbos skyriuje, sumažėjus rajone gyventojų skaičiui nuo 56 iki 43 tūkst., nuolat budi trys skubiosios medicinos pagalbos slaugytojų brigados, o anksčiau jų buvo keturios. Dabar ši struktūra geba verstis be gydytojų brigados, nes mūsų įstaigoje visi skubiosios pagalbos slaugos specialistai, slaugytojai ir vairuotojai (paramedikai) paruošti pagal Europos Sąjungos reikalavimus ir moka kvalifikuotai teikti būtinąją medicinos pagalbą. Būtų gerai, kad į iškvietimą galėtų važiuoti du slaugos specialistai ir vairuotojas (paramedikas), nes dažnai pritrūksta „rankų“, bet pagal galiojančius teisės aktus numatyta, kad skubiosios medicinos pagalbos slaugytojų brigadą sudaro vienas skubiosios pagalbos slaugos specialistas arba slaugytojas ir vairuotojas (paramedikas).
Šiandieninis GMP vairuotojas turi būti tik paramedikas, kuris gerai moka teikti būtinąją medicinos pagalbą. Vaikinus, baigusius mokyklas, kviečiame rinktis paramediko specialybę, o turinčius tokį išsilavinimą, kviečiame į savo kolektyvą.

Susirūpinkite sveikatos draudimu
Dabar mūsų Centrą yra pasirinkę daugiau nei 16 tūkst. gyventojų. Tačiau apie 1 tūkst. 500 gyventojų neturi sveikatos draudimo. Šių gyventojų aptarnavimas komplikuotas, nes Ligonių kasa nemoka už jiems suteiktas paslaugas. Tokie gyventojai privalo mokėti patys. Ateityje numatome pacientus, kurie neturi sveikatos draudimo, išbraukti iš Centro sąrašų. Kviečiame visus gyventojus pasitikrinti savo sveikatos draudimą ir nelaukti, kol liga aplankys ir apsunkins Jūsų šeimos finansinę padėtį.

Džiaugiamės jaunais gydytojais
Centre dirba du jauni šeimos gydytojai — vyras ir žmona: Violeta (nuo 1998 metų) ir Andrius (nuo 2006 metų) Šilinskai. Nuo 2011 metų dirba jauna gydytoja odontologė Gintarė Sieniutienė, nuo 2013 metų — jaunas gydytojas odontologas Algirdas Karbauskis ir jauna, griežta, bet pacientų gerbiama šeimos gydytoja Indrė Misevičiūtė.
Nuo 2016 metų birželio 1 dienos mūsų šeimos gydytojų gretas papildė dar viena jauna šeimos gydytoja Sondra Jogminienė. Sondra — telšiškė, baigusi Žemaitės gimnaziją. Nuo mažumės norėjo būti gydytoja. Žiemos atostogas leisdavo operacinėje, stebėdama sudėtingas operacijas. 2014 metais Sondra baigė Lietuvos sveikatos mokslų universitetą (LSMU). Studijų metais aktyviai dalyvavo mokslinėje veikloje, yra dviejų mokslinių darbų bendraautorė. Šeimos gydytojo rezidentūrą sėkmingai atliko VšĮ „Kauno Kalniečių poliklinika“, Kauno respublikinėje ligoninėje, LSMU Kauno klinikose, VšĮ „Šiaulių centro poliklinika“, Rėkyvos ambulatorijoje.
Ji nuo studijų pradžios svajojo grįžti į Telšius. Dabar gydytoja Sondra su šeima įsikūrusi Žemaitijos sostinėje ir sako, kad išsipildė jos  svajonė dirbti gimtinėje, gydyti savo miesto mažus ir suaugusius pacientus. Naujų žinių, tiriant ligonius, naujų gydymo metodų taikymas ir nuoširdus noras užjausti, padėti sergančiam — šeimos gydytojos Sondros privalumas. Kviečiame gyventojus aplankyti mūsų Centrą ir rinktis jautrią, nuoširdžią, maloniai bendraujančią gydytoją.
Mūsų Centrą žino Lietuvos aukštosios medicinos mokyklos, todėl vis dažniau sulaukiame naujų ir būsimų šeimos gydytojų dėmesio ir noro susipažinti su įstaigos darbu ir kolektyvu. Ruošiama sutartis su LSMU Šeimos klinika dėl rezidentų mokymo mūsų Centre. Numatoma, kad Centre net du gydytojai rezidentai galės rinktis šeimos gydytojo rezidentūros studijas. Taip tikimės dar labiau sumažinti laukiančiųjų priėmimo pas gydytojus eiles. Naujiems darbuotojams galime pasiūlyti gyvenamąjį  plotą (butą).

Įdiegiamos modernios technologijos
Centrą pradėjome kompiuterizuoti jau 2005 metais. Dabar įstaiga visiškai kompiuterizuota. Visi Centro gydytojai ir slaugytojai, taip pat ir kaimo ambulatorijose, darbo vietose turi kompiuterius. Centre dauguma gydytojų pasiruošę rašyti elektroninius receptus, pildyti per elektroninę sistemą nedarbingumo pažymėjimus, ambulatorinę paciento kortelę ir teikti kitas E-sveikatos kompiuterizuotas paslaugas. Tačiau dėl centrinių serverių, programinės įrangos stambiausiose gydymo įstaigose skirtumų stringa Elektroninės sveikatos informacinė sistema. Todėl buksuoja jų įgyvendinimas ir mūsų Centre. Tačiau ne visi gyventojai žino, kad ir jie gali naudotis informacinėmis technologijomis, neišeidami iš namų. Jau galima registruotis iš anksto pas gydytojus ir gydytojus odontologus ne tik atvykus į gydymo įstaigą ar paskambinus į registratūrą, bet ir prisijungus internetu: jau įdiegta ESIS IS programa, leidžianti prisijungti gyventojams prie Elektroninės medicinos sistemos per išankstinę pacientų registravimo paslaugą sergu.lt arba atsidarius įstaigos tinklapį www.tpoliklinika.lt, išankstinė pacientų registracija.
Išankstiniai talonai skelbiami prieš du arba tris mėnesius, todėl galima pasirinkti tinkamiausią vizitui laiką. Gydytojai savo kompiuteriuose mato pacientų sąrašus ir jų registracijos bei apsilankymo laiką. Pacientų nuoširdžiai prašome registruotis pas gydytojus iš anksto ir laikytis paskirto priėmimo laiko.
Tvarkinga išankstinė registracija padės sumažinti laukimo eiles registratūroje ir spūstį prie gydytojo kabineto durų. Siekiame gerinti registratūros darbą, todėl įdiegta naujovė — interaktyvus atsakiklis (atsiprašome už laikinas technines programų ir technologijų klaidas ir prašome gyventojus būti tolerantiškiems dėl naujai diegiamos programinės įrangos klaidų). Tikimės, kad iki 2017 metų visos techninės problemos bus išspręstos, ir gyventojai nuo kitų metų pradžios apie atliktą registraciją ir apsilankymo laiką bus informuojami žinutėmis į mobiliuosius telefonus. Labai prašome pacientus informuoti savo gydytojus apie mobiliųjų telefonų numerių pasikeitimus.
Įstaigos vadovo galvos skausmas — kaimo gyventojų aptarnavimas. Blogiausia tai, kad kaimo punktams neskirta atskiro finansavimo: jų išlaikymas įskaičiuotas į bendrą šeimos gydytojo paslaugų kainą. Vis tik miesteliuose išlaikyti bendruomenių medicinos punktai. Artimiausiu metu ir juose ruošiamasi kompiuterizuoti darbo vietas.

Laukia naujovė: telemedicinos paslaugos
Centre nuo šių metų rugsėjo 1 dienos numatoma pradėti teikti naujas mokamas paslaugas (kol kas šios patogios informacinės paslaugos neapmokamos iš Ligonių kasų) — telemedicinos konsultacijas.
A.Gudauskas džiaugiasi, kad jo svajonei, ko gero, lemta išsipildyti, ir Centre veiks ne tik naujausios tyrimo ir gydymo metodikos, bet ir pažangiausios šiuolaikiškos technologijos: teleechoskopijos, teleradiologijos, teleelektrokardiografijos, teleoftalmologijos, teledermatologijos, teleotorinolaringologijos, telekolposkopijos, telerektoskopijos konsultacijos telemedicinos pagalba. Telemedicinos kabinete pacientus galės konsultuoti Kauno ar Santariškų klinikų gydytojai specialistai.
Nors ši paslauga mokama, ji daug patogesnė ir pigesnė nei pacientui važiuoti į Vilnių ar Kauną ir laukti eilėse. Pradėję teikti šias paslaugas, tikimės sutrumpinti eiles pas specialistus. Juk patogu pacientui: atėjai prie vaizdo kameros mūsų Centre, pasikalbėjai su konsultacijas teikiančiu gydytoju specialistu, parodei elektrokardiogramą, gydytojas persiuntė tavo širdies klausymo, plaučiuose alsavimo garsus, rentgeno nuotraukas, pakitimų odoje padidintus vaizdus, nufilmuotą akių dugną ir tuoj pat ar po pusvalandžio gauni konsultanto išvadas.
Taigi artimiausiu metu šios konsultacijos (teleelektrokardiografijos, teleoftalmologijos, teledermatologijos) bus teikiamos mūsų telemedicinos kabinete. Pradėsime nuo akių ligų konsultacijų. Kai įgysime patirties, plėsime konsultacijų spektrą. Planuojame kviesti visus mūsų centrą pasirinkusius pacientus, sergančius cukriniu diabetu, patikrinti akis dėl galimų diabeto sukeltų akių komplikacijų.

Centras gerina darbo sąlygas
Prieš trejus metus naujai įrengti trys kabinetai gydytojams, du kabinetai laboratorijai, atnaujintas radiologijos kabinetas. 2015 metais, atsisakius Šiaulių teritorinei ligonių kasai patalpų, įrengtas patogus ir erdvus kabinetas gydytojai ginekologei ir šeimos gydytojai. Įrengtas naujas telemedicinos kabinetas. Iš pagrindų pasikeitė Odontologijos skyriaus patalpos: kiekviename kabinete įrengta oro kondicionavimo sistema ir šiuolaikiška odontologinė įranga. Įrengti rentgeno kabinetas, poilsio kambarys, registratūra, dušas, panaikintos koridoriaus pertvaros, atsirado daugiau erdvės ir šviesos. Gydymui naudojamos  pačios naujausios odontologinės medžiagos, pagal kiekvieno gydytojo ir paciento poreikius.
Ambulatorijose naujai įrengti odontologijos ir šeimos gydytojo kabinetai. Visiems suremontuotiems medicinos punktams nupirkti nauji baldai ir medicinos įranga. Šiais metais remontuosime Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos centro patalpas. „Mums rūpi kiekvieno telšiškio, ypač gyvenančio kaime, sveikata. Darome ir darysime viską, kad gyventojai norėtų ateiti į mūsų Centrą. Jie čia ras kvalifikuotus gydytojus, kokybiškas paslaugas. Stengsimės, kad pacientas pas gydytoją patektų per kuo trumpesnį laiką“, — patikino vyr. gydytojas A.Gudauskas.
Centre įrengtas poilsio kambarys personalui. Sutvarkyta posėdžių salė. Čia yra televizorius ir visa, ko reikia darbuotojams trumpam poilsiui. Pacientai turėtų suprasti, kad gydytojas taip pat žmogus ir kas dvi darbo valandas reikalinga bent 15 minučių pertrauka. Negali gydytojas dirbti kokybiškai, kai už durų triukšmas, kai kažko reikalaujama, nes skuba pacientas. Gerbkime vieni kitus ir darbas bus kokybiškas, o gydytojo nuotaika ir paciento savijauta bus geresni. Ateikime vieni pas kitus su teigiamomis emocijomis ir pasiruošę tinkamai papasakoti apie savo negalavimus ir norėdami nuoširdžiai išklausyti vieni kitus.
Centras privalo rūpintis, kad darbuotojai darbe jaustųsi saugūs. „Man svarbu, kad darbuotojai jaustų, jog kiekvienas yra labai svarbus komandos narys“,— sako vyr. gydytojas A.Gudauskas.
A. Gudauskas yra iš tų medikų, kurie nenusėdi vietoje ir yra įsitikinęs: žinių niekada nebūna per daug. Jis mokytis skatina ir Centro darbuotojus. Mokymo programų ir įvairių naujovių įgyvendinimas paskatino Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotojus nuolat tobulėti bei kurti savo ir įstaigos kultūrą ir psichosocialinę aplinką. Taip prasidėjo mokymai bei įvairių programų įgyvendinimas: surasta bendraminčių ir draugų ne tik Pasvalyje, Biržuose, bet ir Norvegijoje,  Švedijoje, Prancūzijoje, Škotijoje, Vokietijoje ir Turkijoje.

Mokomės ir užsienyje
2005-2008 metais įgyvendintas Europos Sąjungos investicinis projektas (Nr. BPD2004- ERPF-1.4.0-03-05/0023-04) VšĮ „Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras“ modernizacija ir paslaugų kokybės gerinimas“. Atliktas patalpų kapitalinis remontas, nupirkta medicininė įranga, baldai, lengvieji automobiliai, įrengtos kompiuterinio tinklo, priešgaisrinė, videosaugos ir vietinio telefonų tinklo sistemos, kelta darbuotojų kvalifikacija.
Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras 2009 metais pradėjo įgyvendinti Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Pasvalio, Biržų ir Telšių pirminio lygio sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų bei vadovų kvalifikacijos, žinių bei gebėjimų lygio kėlimas, siekiant atitikti visuomenės poreikius“. Projektas remiamas, įgyvendinant 2007–2013 metų Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 1 prioriteto „Kokybiškas užimtumas ir socialinė aprėptis“ VP1-1.1-SADM-06-K priemonę „Žmogiškųjų išteklių tobulinimas viešajame sektoriuje“. Įgyvendinant projektą, siekta plėtoti esamus ir tobulinti naujus Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro personalo gydytojų, slaugytojų, laborantų, vairuotojų, administracijos darbuotojų, techninio personalo profesinius, asmeninius ir socialinius įgūdžius įvairiose srityse.
Darbuotojai vyko į mokymo kursus Paryžiuje (Prancūzija), Edinburge (Škotija). 2011-2015 metais Europos Sąjunga ir Vyriausybė finansavo projektą „Elektroninių sveikatos paslaugų plėtra Telšių regiono asmens sveikatos priežiūros įstaigose“ pagal priemonę Nr.VP2-3.1-IVPK-11-V „Elektroninių sveikatos paslaugų plėtra Telšių regiono asmens sveikatos priežiūros įstaigose“. VšĮ Regioninė Telšių ligoninė su aštuoniais partneriais įdiegė ESIS informacinę sistemą (IS). Tai elektroninis receptas, ambulatorinė kortelė ir kiti ESIS IS moduliai.
2011-2015 metais finansuotas projektas „Išankstinė pacientų registracijos plėtra(IPR-2)“. Projektą įgyvendino Vilniaus Santariškių klinikos kartu su 24 patneriais. Pacientai gali registruotis neišeidami iš namų per sistemą e-sveikata.
2012-2013 metais įgyvendintas tarptautinis Leonardo da Vinci darbo rinkos žmonių (PLM) mobilumo projektas „Komandinio darbo įgūdžių tobulinimas užsienio šalyse sveikatos ir socialinių paslaugų įstaigose“ kartu su VšĮ Pasvalio PASPC ir Biržų poliklinika“. Dalyvauta mokymuose Drangedalo savivaldybės (Norvegija) gydymo ir socialinių paslaugų įstaigose. Mokytasi, kaip bendromis gydytojų ir socialinių darbuotojų pastangomis teikti paslaugas namuose.
Pagal tokį pat projektą tais pačiais metais kartu su VšĮ Pasvalio PASPC ir Biržų poliklinika“ dalyvauta mokymuose Gioteno savivaldybės (Švedija) medicinos įstaigose. Tobulintasi, kaip racionaliai organizuoti ir panaudoti gaunamas lėšas gydymo ir socialinėms paslaugoms teikti.
2013-2014 metais įgyvendintas tarptautinis Leonardo da Vinci darbo rinkos žmonių (PLM) mobilumo projektas „Profesinių įgūdžių tobulinimas. Užsienio šalių patirtis“. Kartu su VšĮ Pasvalio PASPC ir Biržų poliklinika dvi darbuotojų grupės dalyvavo Vernigerodo (Vokietija) gydymo ir slaugos, šeimos gydytojų, odontologų, slaugytojų įstaigose. O kiti mokymai įvyko Turkijos Nevsehir savivaldybės Capadokia regione. Čia tobulintasi gydymo šeimos gydytojų, slaugytojų darbo, prevencinių programų įdiegimo srityse.
Dabar įgyvendinimas projektas „Pasvalio, Biržų ir Telšių sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų bei vadovų gebėjimų stiprinimas, pasinaudojant Norvegijos patirtimi“. Apie 20 įstaigos darbuotojų stažuosis Norvegijos Drangedalo savivaldybės ir kitų miestų gydymo ir slaugos įstaigose. O pas mus vyks mokymo kursai būtinosios pagalbos, medicininės pagalbos teikimas masinių nelaimių atvejais, konfliktų valdymo , vaikų gydymo, kardiologijos, tarpinstitucinio bendravimo rajone smurto prevencijos srityse ir dar pagal daugybę kitų temų.

Kviečiame gydytis mūsų Centre
Mūsų Centro darbuotojai užsiaugino sparnus ir pasiruošę šiuolaikinių naujovių iššūkiams. Kviečiame gyventojus, norinčius gydytis Centre, registruotis 218 kabinete (Kalno gatvė 40, Telšiuose), pasirinkti Jums pageidaujamą šeimos gydytoją: pas mus nėra priemokų už įvairias procedūras, laboratorinių tyrimų skaičius atliekamas pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą šeimos gydytojo medicinos normą. Mokama tik už sveikatos apsaugos ministro patvirtintas paslaugas ir nustatytais įkainiais. Platesnė informacija pateikta mūsų tinklapyje www.tpoliklinika.lt