Į ateitį žvelgia su perspektyva

Romualdos ir Vaidoto Kiniulių iš Šilalės rajono Struikų kaimo puoselėjamas modernus pienininkystės ūkis — tarsi iškalbi mūsų šalies vizitinė kortelė, įrodanti lietuviško darbštumo, atkaklumo ir sumanumo sukurtą stebuklą ant plyno lauko. Iš sumanaus ūkininko galėtų pasimokyti ne  vienas telšiškis žemdirbys.
Iš tikrųjų lauke, kur vėjai ūžavo, prieš 21-erius metus buvęs miškininkas Vaidotas ir jo žmona Romualda padėjo pirmąjį sodybos kertinį akmenį. Ūkininkų pasiekti laimėjimai per du dešimtmečius ne kartą aprašyti ir respublikinėje spaudoje.
Žvilgsnį traukia išpuoselėta aplinka, išasfaltuoti privažiavimai prie gamybos pastatų. Būtų sunkoka suskaičiuoti ir įvardinti visus apdovanojimus, už ką Kiniuliai yra pelnę. Per šiuos metus jų dar pagausėjo. Prie tradicinėse šventėse Klaipėdoje, kur pagerbiami darbščiausi ir lojaliausi „Žemaitijos pienui“ ūkininkai, keturių diplomų šiemet prisijungė penktasis „Geriausiam „Žemaitijos pieno“ ūkininkui  pagal visus vertinimo rodiklius“. Toks įvertinimas Vaidotui skirtas už 2015-ųjų metų rezultatus. O apdovanojimų penketukas liudija, jog Romualda ir Vaidotas — vieni iš geriausių ir lojaliausių „Žemaitijos pienui“ ūkininkų.
„Džiaugiuosi darbščių ūkininkų laimėjimais, jų nuoširdžiu darbu. Visuomet malonu dalykiškai su Kiniuliais aptarti bet kokias problemas“,— sakė „Žemaitijos pieno“ Žaliavos pirkimo vadybininkas Vidmantas Bajarūnas, ne per seniausiai atvykęs pasveikinti ūkininko su jo  auksinio gimtadienio jubiliejumi.
Kur slypi ūkininkų sėkmė? Matyt, žemaitiškame būde: veikti ramiai, nesiblaškant ir užtikrintai. Žengus vieną sėkmingą žingsnį, nebijoma dar žengti keletą į priekį. Žingeidų žemaitį Vaidotą visuomet domina naujovės. Patyrimo semtasi ne tik mūsų šalyje, bet ir užsienyje.
Sumaniai naudojantis europinės paramos programomis, iškilo gamybiniai pastatai, atsirado modernios kompiuterizuotos įrangos pienininkystės ūkyje. Visa tai leidžia pasiekti aukštų pieno kokybės rodiklių.
Ūkininkai gali didžiuotis, kad iš jų melžiamų karvučių pieno gaminamas legendinis sūris DŽIUGAS, vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, o neseniai Briuselyje apdovanotas aukščiausiu Krištolinio skonio prizu.
Vaidotas užsiminė, jog ir šiuo metu nestovi vietoje: jau paruoštas projektas  karvių melžimo ir jų šėrimo robotams įsigyti. Tai bus nemažas pažangaus  ūkininkavimo žingsnis į priekį.  
Dar vieną naujovę įgyvendina Romualda ir Vaidotas. Jie nusprendė ūkininkauti ekologiškai ir netrukus ūkis bus įregistruotas kaip ekologinis. Pereinamasis laikotarpis puikiausiai įrodė, kad įmanoma susitvarkyti su nauju iššūkiu. Žinoma, ekologinis ūkininkavimas turi savo griežtų reikalavimų, bet ekonomiškai naudingas. O kur dar jo privalumai, gaminant iš žaliavos aukštos kokybės pieno produktus pirkėjams. Žinoma, pieno kokybę labai lemia pašarai. Ūkyje anksti pradedama šienapjūtė, prioritetas teikiamas siloso gamybai, kadangi, pasak Vaidoto, tai bene 30 proc. vertingesnis pašaras.
Drąsiai galima teigti kad Vaidotas — ūkininkas, kuris gali būti pavyzdys visiems ūkininkaujanties kolegoms.
Ūkininkas noriai dalinasi savo patyrimu su bendraminčiais, jis neabejingas visuomeninei veiklai, yra aktyvus Lietuvos pieno ūkių asociacijos valdybos narys.V.Kiniulio pasisakymai valdybos posėdžiuose visuomet racionalūs, gerai pasverti ir argumentuoti. Tai dalykiškas ir vertingų idėjų turintis žmogus, su kuriuo ne vienam pašnekovui malonu bendrauti.

Nuotr.Romualda ir Vaidotas Kiniuliai — kasmetinių geriausių ūkininkų švenčių  dalyviai. Šiųmetėje šventėje Klaipėdoje, kur renginį vedė populiarusis  Mindaugas Stasiulis, darbštuoliai irgi buvo apdovanoti.