Septyniems vaikams — vienas pedagogas

Meras Petras Kuizinas bei Savivaldybės administracijos Švietimo ir  sporto skyriaus vedėja Danutė Mažeikienė spaudos konferencijoje papasakojo  apie artėjančius  mokslo metus.
Alvydas Ivoncius

Išbandoma nauja metodika
Meras priminė, kad mūsų rajonas yra pilotinis, kuriame bandoma  pritaikyti naują „moksleivio krepšelio“ metodiką. Pasak mero, reikia  įsitikinti, kas šioje metodikoje gerai ar blogai.
Spaudos konferencijoje pastebėta, kad Savivaldybės tarybos  Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Alfreda Tamoševičienė  apie šį pilotinį eksperimentą jau išreiškė savo nuomonę: esą  nepasiteisino. P.Kuiziną ir D.Mažeikienę stebino tokia pozicija: eksperimentas dar nesibaigęs, tad ir ką pasakyti sunkoka.
Pasak P.Kuizino, daugelis mokyklų pajuto arba dar pajus gerus  pokyčius. Statybos ir remonto darbai atlikti ar atliekami Tryškių Lazdynų Pelėdos, Telšių „Ateities“, Ubiškės, Luokės, „Džiugo“, „Kranto“, Žarėnų  „Minijos“ mokyklose. Dar keliolikoje mokyklų ar vaikų darželių-lopšelių numatomi įvairūs remonto darbai.

Gausėjo grupių darželiuose
Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Danutės Mažeikienės, šiemet vyresnėse klasėse mokysis 180 moksleivių mažiau nei pernai. Vedėjos manymu, moksleivių mažėjimas gali tęstis 3-4 metus.
Mažėjant vaikų, kai kurios mokyklos sujungiamos. Štai Ryškėnų pradinė mokykla prijungta prie „Atžalyno“. Visgi šiemet rajone į pirmąją klasę ateina 9 vaikais daugiau nei pernai — 429.
D.Mažeikienės teigimu, Savivaldybė kasmet stengiasi plėsti  ikimokyklinių grupių skaičių.   Šiemet tokios grupės įsteigtos „Saulėtekio“ vaikų darželyje bei  Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijoje. Tačiau 1,5-2 metų vaikams vietų vaikų darželiuose dar trūksta. Šiemet 30 ikimokyklinio ugdymo grupių lankys 371 vaikas. D.Mažeikienės nuomone, racionaliau būtų  ikimokyklinio ugdymo grupes iškelti į mokyklas, nes taip darželiuose  mažesniems vaikams atsirastų vietų. Tačiau tėvams patogiau, kad tokios  grupės veiktų vaikų darželiuose.

Lavinimo lygis — prastokas
Kalbėdama apie moksleivių lavinimo lygį, vedėja pastebėjo, kad  rimtų problemų esama dėl lietuvių kalbos ir matematikos: 10 procentų abiturientų nepasiekė patenkinamo lietuvių kalbos raštingumo lygio, o 24 procentai — matematikos. Todėl į šių dalykų mokymą bus kreipiamas  išskirtinis dėmesys.
Šiemet bus taikomi nauji pagrindinio ir vidurinio ugdymo aprašai. Jų  kryptis turi įgyvendinti Savivaldybė. Numatyta Nevarėnų mokykloje vaikus po pamokų užimti visą darbo dieną. Tai — naujovė. Jei ji pasiteisins, bus diegiama ir kitose mokyklose.

Įrengs laboratorijas
D.Mažeikienė priminė, kad Telšiuose sėkmingai veikia Telšių regioninis profesinio mokymo centras, sudaręs galimybes mieste jaunuoliams įsigyti darbininkiškų profesijų. Meras P.Kuizinas pasidžiaugė, kad Telšiuose vietoje nunykusios Žemaitijos kolegijos veiks Šiaulių  valstybinės kolegijos fakultetas. O kitais metais, pasak P.Kuizino, Telšiuose moksleiviams bus įrengtos keturios modernios fizikos, matematikos ir gamtos mokslų laboratorijos, padėsiančios geriau  įsisavinti žinias.
P.Kuizinas nemano, kad reikėtų nedideles mokyklėles paversti  didesnių mokyklų skyriais. Tokiais atvejais tos mokyklėlės dažniausiai visai išnyksta.  
Meras sakė netoleruojantis situacijų, kai mokyklų direktoriai dirba pagal antras sutartis, taip atimdami darbą ir uždarbį iš  mokytojų. D.Mažeikienė tikino esą anksčiau tokių atvejų pasitaikydavo, bet dabar nebebus.
Pasak mero, sensta „geltonųjų autobusiukų“ parkas. Visgi P.Kuizinas  turėjo ir gerą žinią: šiemet rajonas gavo du naujus moksleiviams vežti autobusus. Beje, ankstesniais metais pavykdavo gauti tik po vieną.

Pedagogų netrūksta
Pasirodo, rajone pedagogų netrūksta: jų yra užsiregistravusių Darbo biržoje. Šiemet mokyklas paliko 21 pensinio amžiaus  mokytojas, o dar liko dirbti trisdešimt. O kiek į mokyklas priimta  jaunų pedagogų, D.Mažeikienė negalėjo pasakyti, nes kol kas tokių duomenų dar neturėjo.
D.Mažeikienė nemano, kad reikėtų dirbtinai riboti moksleiviams  pasirinkti, kurią mokyklą lankyti. Vedėjos manymu, pačios mokyklos  savo geresne veikla turėtų pritraukti kuo daugiau moksleivių.
Iš viso rajono ugdymo įstaigose (kartu su vaikų darželiais-lopšeliais)  dirba per 900 pedagogų, o dar apie 250 žmonių atlieka įvairius ūkinius darbus. Iš viso ugdymo įstaigas lanko 6630 vaikų ir moksleivių. Vadinasi, vienam pedagogui vidutiniškai tenka apie 7 vaikus ir moksleivius. Švietimui skiriama apie 44 procentus rajono biudžeto. Visgi, kaip pripažino pati D.Mažeikienė, rajone daugiau išugdoma vidutiniokų nei gabių jaunuolių.