Nuo vagilės etiketės moterį išgelbėjo išsaugotas pirkinių čekis

Turbūt negalėjote įsivaizduoti, kad ką nors pirkęs prekybos centre gali būti apkaltintas vagyste, o jūsų nuotrauka išplatinta visoje šalyje su prašymu atpažinti ir pranešti policijai, kai iš tikrųjų nepaėmei nė aguonos grūdo. Tokia neįtikėtina istorija nutiko Telšiuose. Nors  visoje Lietuvoje apjuodinta niekuo dėta moteris, atrodo, kaltų nėra.

Giedra Akavickienė

Tyrimas dėl vos 2 eurų žalos
Šių metų liepos 29 dieną šalies žiniasklaidai išplatintas Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pranešimas, kuriame rašoma, kad liepos 26 dieną Telšių apskr. VPK užregistruotas UAB „Palink“ parduotuvės „IKI-385“, esančios Telšiuose, Masčio g. 1, darbuotojo pareiškimas: „Liepos 22 d., apie 19.34 val., moteris, vilkinti pusiau tamsios ir pilkos spalvos tuniką bei aptemtomis tamsios spalvos kelnėmis, apsiavusi atviromis tamsios spalvos basutėmis, paėmė iš lentynos skaitymo akinius ir, priėjusi prie kasos, įsidėjusi juos į tamsios spalvos rankinę, praėjo pro prekybos kasas nesusimokėjusi“.
Tokia savo veika moteris esą padarė administracinį teisės pažeidimą, numatytą LR Administracinių teisės pažeidimų kodekso 50 str. „Smulkusis svetimo turto pagrobimas“, bei UAB „Palink“ parduotuvei „IKI“ 2,31 eurų turtinę žalą.
Asmenis, mačiusius ar ką nors žinančius apie ieškomo asmens buvimo vietą, Telšių apskr. VPK Veiklos skyriaus vyresnioji tyrėja prašė pranešti jai telefonu, elektroniniu paštu arba atvykti į komisariatą.
Netrukus rugpjūčio 2 dieną Telšių apskr. VPK Komunikacijos grupė išplatino prašymą informacijos su moters atvaizdu dėl įtarimo pasisavinus akinius nebeviešinti.

Išgelbėjo išsaugotas kasos čekis
Kaip teigiama policijos pranešime, nustatyta, kad akinių vagyste prekybos centre įtarta moteris už akinius sumokėjo. Gavus bendrovės pareiškimą, Telšių apskr. VPK pradėtas tyrimas dėl prekybos centre pasisavintų skaitymo akinių.
Tačiau pareigūnams pradėjus tyrimą ir paviešinus prekybos centro vaizdo kameromis užfiksuotą informaciją su galimai akinius pasisavinusios moters atvaizdu, nustatyta, kad pirkėja vis dėlto už akinius prekybos centre sumokėjo. Kaip praneša policija, moteris pareigūnams pateikė svarų įrodymą — mokėjimo kvitą.
Grėsė iki 260 eurų bauda
Smulkios vagystės istorijai pakrypus priešinga linkme, galima sakyti, kad atsitiktinai išsaugotas popierėlis išgelbėjo nekaltą moterį nuo didžiulės gėdos ir administracinės atsakomybės, tuo pačiu nemenkų piniginių nuostolių.
Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad smulkusis svetimo turto pagrobimas vagystės, sukčiavimo, pasisavinimo arba iššvaistymo būdu užtraukia baudą nuo 86 iki 260 eurų arba administracinį areštą nuo dešimties iki trisdešimties parų.
Turto pagrobimas laikomas smulkiuoju, jeigu pagrobtojo turto vertė neviršija 3 minimalių gyvenimo lygių (MGL) dydžio sumos. Be pagrobtojo turto vertės, taip pat atsižvelgiama į pagrobtų daiktų natūralų kiekį (svorį, dydį).
Vadinasi, nedaug betrūko, kad 2,31 eurų vertės akinius nusipirkusi moteris būtų ne tik prikalta prie gėdos stulpo, bet ir galbūt teisme išgirdusi, kad gavo baudą, didesnę už pirkinio vertę nuo 37 iki 113 kartų.
Tikėtina, kad perskaičiusieji šią istoriją ims saugoti prekybos centruose gautus kasos kvitus. Juk paprastai daugelis pirkėjų nė nežvilgtelėję į kvitą čia pat prie kasos išmeta jį į šiukšliadėžę. Kiti, parsinešę popierėlį namo, numeta bet kur ir jeigu prireiktų, kaip nutiko šiuo lemtingu atveju, vargu ar jį rastų.

Į policiją atėjo pati ieškoma moteris
Narpliojant miglotos akinių vagystės istoriją, Telšių apskrities policijos atstovė Aušra Blaževičienė teigė, jog prekybos centro darbuotojai į policiją dėl akinių vagystės kreipėsi peržiūrėję vaizdo kameromis užfiksuotą įrašą. Apsaugos darbuotojams kilo įtarimas, jog moteris kasoje už prekę neatsiskaitė.
„Paviešinus informaciją ir nustačius moters tapatybę, į policiją pati atėjusi pilietė pareigūnams pateikė mokėjimo kvitą už akinius. Data ir laikas mokėjimo kvite sutapo su laiku vaizdo kamerose. Administracinė teisena moters atžvilgiu nutraukta“, — informavo A.Blaževičienė.
Natūraliai kyla klausimas: ar čia pirmas kartas, kai prekybos centro ir jį saugančios apsaugos įmonės darbuotojai suklydo dėl vagystės, apkaltindami nekaltą žmogų kreipėsi į policiją, o paskui paaiškėjo, kad pirkėjas nieko nevogė. A.Blaževičienės teigimu, kažkada gal ir yra buvę tokių nutikimų, bet tai tik pavieniai atvejai. „Kolegos nepamena, kad būtų susidūrę su kažkuo panašaus“, — patikino pašnekovė.

Informaciją tikrino, bet vis tiek suklydo
Galima tik įsivaizduoti, kokia buvo moters reakcija pamačius save portaluose, laikraščių puslapiuose, kur įdėta jos nuotrauka su prašymu atpažinti prekybos centro vagilę.
Telšių apskr. VPK Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė A.Blaževičienė, kalbėdama apie šį neeilinį atvejį, pripažino, kad policijos ieškota moteris, suprantama, natūraliai išreiškė nepasitenkinimą dėl situacijos, į kurią pateko.
Policijos duomenimis, moteris dėl šmeižto skundo nepateikė. Ar ji kreipėsi į teismą, komisariatas duomenų neturi.
„Kalvotoji Žemaitija“ kreipėsi į Telšių apskr. VPK klausdama, ar prieš paviešinant panašią informaciją policijai įmanoma įsitikinti, kad prekybos centro pateikta informacija dėl vagystės yra teisinga 100 procentų?
„Visais atvejais bendrovių pateikta vaizdinė informacija dėl galimai įvykdytos vagystės pareigūnų yra patikrinama. Šiuo konkrečiu atveju prieš paviešinant vaizdinę medžiagą pareigūnai ją taip pat peržiūrėjo. Tiek pareigūnams, tiek ir prekybos centro apsaugos darbuotojams kilo įtarimų, jog vagystė galimai įvykdyta“, — atsakė policijos atstovė A.Blaževičienė.
Kaip taip gali būti, kad tiek prekybos centro darbuotojams, tiek policijos pareigūnams pasirodė, jog moteris nesumokėjusi už prekę išėjo pro kasas, sunku suvokti nemačius paties vaizdo įrašo. Todėl, suprantama, paprašėme jį parodyti, kad galėtume įvertinti, kas ir kaip, deja, pakvietimo taip ir nesulaukėme.
Tačiau A.Blaževičienė papasakojo, kad vaizdo įrašą matė net aštuoni pareigūnai ir nė vienam nekilo abejonių dėl galimos vagystės.
Tokia gausa pareigūnų žiūri filmuotą medžiagą ne dėl to, kad daugiau neturi, ką veikti. Pasirodo, neretai policijos darbuotojai, peržiūrėję vaizdo įrašą, patys atpažįsta nuolatinius prekybos centrų nesąžiningus klientus, tuomet nereikia jų paieškos skelbti per žiniasklaidos priemones.

Visi nemalonumai per futliarą
Vėl grįžtant prie to paties įrašo — ramybės nedavė mintis, kas ten tokio, kad moteris tapo atpirkimo ožiu?
Pasirodo, kaip informavo policijos atstovė, įtarimą dėl vagystės sukėlė moters veiksmas. Ogi moterėlė akinius įsidėjo į futliarą rankinėje. To užteko, kad prekybos centrą saugančios įmonės darbuotojai sukeltų ant kojų policiją dėl vos dviejų eurų vertės akinių tariamos vagystės.
Kas sukėlė įtarimą apsaugos darbuotojams, o jo neišsklaidė įrašą peržiūrėję policijos darbuotojai — kitam gali pasirodyti juokingi. Juk pirkdami batus juos apsiauname, kad įsitikintumėme, ar jie nespaudžia. Tas pats su akiniais — pirkėja juos įsidėjo į futliarą, ko gero, norėdama patikrinti, ar jie ten telpa. Kas nešioja akinius, puikiai žino, kad ne visi futliarai pagal dydį tinka akiniams.

Atsiprašė, bet nežino, kaip
Pabaigai pateiksime UAB „Palink“, kurios prekybos centre įvyko didžiulis nesusipratimas su kelių eurų vertės pirkiniu, komentarą.
„Atsiprašome pirkėjos už patirtus nepatogumus. Mūsų parduotuvę saugančios įmonės apsaugos darbuotoja neobjektyviai įvertino situaciją ir įtarimus pareiškė nieko dėtai pirkėjai. Policija savo iniciatyva paskelbė pirkėjos paiešką. Paaiškėjus aplinkybėms — pirkėjai pateikus pirkinių kvitą — apsaugos darbuotoja iš karto atsiėmė pareiškimą. Pirkėjos buvo viešai atsiprašyta. Apsaugos įmonė įspėta dėl tokio neatsakingo darbuotojo elgesio. Tai išskirtinis atvejis, tokių incidentų pasitaiko itin retai“, — patikino UAB „Palink“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.
Pasiteiravus, kaip viešai buvo atsiprašyta apjuodintos pirkėjos, nesulaukėme paaiškinimo. Ko gero, visus neaiškius atsakymus geriausiai pakomentuotų šio rašinio herojė, tad prašytume jos atsiliepti.

Nuotraukoje: Šalyje išplatinta informacija ir trys nuotraukos, kad prekybos centre moteris pavogė akinius, nors paskui paaiškėjo, kad pirkėja juos buvo nusipirkusi.