Miesto eismo sistemos laukia pokyčiai

Telšių rajono savivaldybė planuoja rekonstruoti Telšių miesto Respublikos-Turgaus a.-Birutės-Kęstučio gatvių sankirtose esančią žiedinę sankryžą. Saugaus eismo komisijoje svarstomi keli rekonstrukcijos variantai.

Išklausyta jaunos specialistės nuomonė
Siekdamas, kad būtų priimtas eismo dalyvius labiausiai tenkinantis sprendimas, Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas ragina atsižvelgti į visuomenės nuomonę. „Būkime atviri — ši sankryža sulaukia priekaištų, tad privalome priimti atitinkamus sprendimus. Jie negali būti skuboti ir neapgalvoti — būtina išsamiai išanalizuoti galimus variantus“,— teigia S.Urbonas  ir pabrėžia, kad į sprendimų priėmimą turi būti įtraukti ir gyventojai.
Šiais metais telšiškė Aistė Knystautaitė Vilniaus Gedimino technikos universitete apgynė baigiamąjį bakalauro studijų darbą. Jo tema — Telšių miesto Respublikos gatvės rekonstrukcijos projektas.
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius S.Urbonas jauną specialistę pasikvietė diskusijai dėl Respublikos-Turgaus a.-Birutės-Kęstučio gatvių sankirtose esančios žiedinės sankryžos rekonstrukcijos.
„Išties džiugu, jog mūsų miestas užaugino daug gabių žmonių, o Aistė yra viena iš jų. Ši jauna specialistė mąsto kaip patyrusi: baigiamajame darbe išsakyti sprendimai sutampa su ilgai dirbančių projektuotojų“,— pastebi S.Urbonas.

Siūlo įrengti dvi sankryžas
Miestų inžinerijos studijų programą baigusi telšiškė pateikė savo pasiūlymus — gatvių sankirtose įrengti dvi nedideles žiedines sankryžas. Aptarti ir kiti galimi variantai. Vienas iš jų — sugrąžinti eismą į buvusią padėtį: Respublikos gatvė būtų pagrindiniu keliu, įrengiant šviesoforu reguliuojamą sankryžą.
A.Knystautaitė šiuo metu studijuoja kelių saugumo inžinerijos magistrantūroje, dirba Tiltų ekspertų centre. Po studijų baigimo planuoja grįžti į mylimą kraštą — Telšius. „Svarbu būti aktyviam ir stengtis, tada būsi pastebėtas bet kuriame mieste“,— sako jauna specialistė.
Dar vienas pokytis — transportui judant iš Respublikos į Muziejaus gatvę, tuo pačiu metu automobiliai galėtų sukti iš Muziejaus gatvės į dešinę (Respublikos gatvę). Taip pat eismas Plungės gatvėje vyktų tiesiai abejomis juostomis, iš dešinės juostos būtų galima sukti į dešinę.
Saugaus eismo komisijos posėdyje nuspręsta panaikinti Plungės g. esančią pėsčiųjų perėją ir ją perkelti: perėja būtų nuo kavinės „Bistro“ link salelės ir nuo salelės link autobusų stoties.

Pradėta kitos sankryžos rekonstrukcija
Dėl vairuotojų ir pėsčiųjų patogumo bei saugumo, pradėta rekonstruoti Respublikos-Gedimino-Plungės-Muziejaus gatvių sankryža. Suplanuota koreguoti pėsčiųjų perėjų išdėstymą, bus perkeliama Plungės gatvėje esanti perėja ir perėjos įrengtos nuo autobusų stoties link salelės, nuo salelės — į Muziejaus gatvę, o iš salelės — link kavinės „Bistro“. Dar vienas pokytis — išvažiuoti iš prekybos centro „Iki“ automobilių stovėjimo aikštelės bus galima tik į Plungės gatvę. Įvažiuoti į aikštelę bus galima kaip ir anksčiau.
Taip pat bus įrengiamos dvi papildomos eismo juostos. Viena — iš Gedimino į Plungės gatvę, kita — iš Muziejaus į Respublikos gatvę. Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius S.Urbonas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje klausė gyventojų nuomonės dėl sankryžų rekonstrukcijos. Dauguma siūlo įrengti žiedinę sankryžą. Tačiau to neleidžia galimybės: darant eismą ratu, Respublikos ir Gedimino gatvėmis važiuojantys automobiliai susikirstų. Svarstyti ir kiti variantai, bet atsiranda įvairūs trukdžiai: į reikalingą erdvę patenka privatūs sklypai, žiedas gautųsi dvigubas ar panašiai.

Pareiškite savo nuomonę
„Kviečiu gyventojus pareikšti savo nuomonę dėl Telšių miesto Respublikos-Turgaus a.-Birutės-Kęstučio gatvių rekonstrukcijos. Į mane galite kreiptis el. paštu saulius.urbonas@telsiai.lt, bendraukime socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje mano paskyroje ar užsiregistruokite tel.: (8~444) 54761; (8~444) 22366“,— bendrauti ir bendradarbiauti kviečia Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius S.Urbonas. (Telšių r. sav. admin. inf.)

Nuotraukoje: Savivaldybės planuose — ir šios sankryžos rekonstrukcija.