Savivaldybės vyrai bando „išsinarplioti iš tvoros“

„Kalvotosios Žemaitijos“ žurnalistinis tyrimas dėl Žemaitės gimnazijos stadiono brangokų šiukšliadėžių, suolelių ir tvoros privertė atsitokėti Savivaldybės administracijos vadovus. Valdininkai galiausiai prisiminė, ką turi daryti: pradėjo reikalauti rangovo pašalinti trūkumus. Net darbų priėmimo/perdavimo aktą atšaukė.

Alvydas Ivoncius

Valdininkai sukosi it vijurkai
Primename, kad mus pirmiausia sudomino brangoki suoleliai ir šiukšliadėžės. Pagal UAB „Techsis“ pateiktą sąmatą, vieno suolelio kaina buvo 638, o vienos šiukšliadėžės — 568 eurai.
Paprašėme į stadioną nuvykti merą Petrą Kuiziną. Jį tokios kainos suglumino. Meras svarstė, ką reikėtų daryti, kad panašūs atvejai nesikartotų.
Netrukus išsiaiškinome, kad stadionas turėjo būti aptvertas plastiku dengtos cinkuotos vielos paneliais. Tačiau kabojo sintetinės medžiagos virvelių regztas tinklas, vienoje vietoje jau pradegintas. Mums aiškinta esą tų virvelių viduje yra vielos įtvarai. Nuvykome kartu su Savivaldybės tarybos nariu Algirdu Bacevičiumi ir patikrinome: virvelių viduje jokios vielos nebuvo.
Vėliau stadione lankėmės kartu su Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Kęstučiu Anglicku, Statybos ir urbanistikos skyriaus Statybos poskyrio vedėju Adomu Žvirzdinu bei darbuotoju Petru Donelavičiumi. Savivaldybės administracijos vyrai bandė mus įtikinti esą tas virvelių tinklas yra brangesnis nei plastiku dengti paneliai. Sunkoka buvo tuo patikėti. Minėta trijulė tvirtino priversianti UAB „Techsis“ pakeisti tvoros tinklą.

Pakeitė tvoros tinklą
Kai rinkome informaciją, paskambinome UAB „Techsis“ direktoriui Algirdui Birkantui. Jis sutiko, kad šiukšliadėžės ir suoleliai kiek brangoki, bet pareiškė: šalia krepšinio aikštelės ties suoleliais išgrįstas trinkelių takas, kas nebuvo numatyta techniniame projekte. A.Birkantas sutiko, kad sumontuota kitokia tvora nei numatyta techniniame projekte. Esą to pageidavo pati Savivaldybės administracija. To įrodyti A.Birkantas negalėjo, kadangi neturėjo Savivaldybės administracijos sutikimo sumontuoti kitokią nei numatyta techniniame projekte tvorą.
Netrukus „Techsio“ darbuotojai nukabino virvelių tinklą ir vietoje jo sumontavo panelius.
„Kalvotajai Žemaitijai“ vis dėlto įtarimą kėlė retokai sustatyti stulpai. Todėl kamuolio smūgiai galėjo deformuoti panelius.

Paaiškėjo gluminantys trūkumai
„Kalvotoji Žemaitija“ Savivaldybės administracijos paprašė galimybės susipažinti su techniniu projektu. Savivaldybės administracijos vyrai netrukus pareiškė esą pagal techninį projektą tvora turėjo būti kitokia.
Tuo įsitikinome susipažinę su techniniu projektu. Ankstesniame straipsnyje rašėme, kad stadiono futbolo aikštės tvora, laikantis techninio projekto reikalavimų, turėjo būti sumontuota iš Nylofor 2D super 2×8 ir 5 milimetrų ar net kiek storesnės vielos. O UAB „Techsis“ vietoje virvelių tinklo sumontavo gerokai kitokesnius, plonesnės vielos panelius. Pasirodo, ir stulpų pastatyta gerokai mažiau nei numatyta projekte: vietoje 54 tik 34.
Pagal techninį projektą cinkuotos, padengtos plastiku paneliais turėjo būti sumontuota ir krepšinio aikštelės tvora. Tačiau čia matome tik vien cinkuotos vielos panelius.
Galiausiai Savivaldybės administracija sudarė komisiją patikrinti, kiek atlikti darbai atitinka techninio projekto reikalavimus. Į komisiją buvo įtraukti Savivaldybės administracijos, techninį projektą parengusios UAB „Banduva“, darbus atlikusios UAB „Techsis“ atstovai. Komisija nustatė, kad futbolo aikštės tvoroje vietoje 54 yra tik 34 stulpai, o paneliai ne tokie, kaip techniniame projekte. Komisija savo protokole teigia, kad netinkamai išlyginta aikštės veja, nes susidaro balos. Ne tokie, kaip reikalauta projekte, pastatyti krepšinio stovai: nėra galimybės reguliuoti krepšinio lentos aukštį. Netinkamai įrengta vandens nutekėjimo sistema.
Komisijos protokolo vis dėlto nepasirašė UAB „Techsis“ atstovai. Bendrovės direktorius A.Birkantas, jam paskambinus, atsisakė ką nors komentuoti, nes yra privatus asmuo.
Savivaldybės administracija atšaukė 2015 metų lapkričio 16 dieną pasirašytą darbų priėmimo/perdavimo aktą.
Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas K.Anglickas UAB „Techsis“ išsiuntė reikalavimą pateikti defektų ir trūkumų pašalinimo grafiką.
K.Anglicko teigimu, jei UAB „Techsis“ nepašalins defektų ir trūkumų, bus kreipiamasi į teismą.

Bendrovė sutiko pašalinti trūkumus
Meras P.Kuizinas mums teigė atidžiai sekantis šią situaciją, pareikalavo Savivaldybės administracijos teikti visą informaciją.
O štai šios savaitės antradienį Savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas pasakė esą įvykusiame susitikime UAB „Techsis“ sutiko viską ištaisyti pagal techninį projektą. Panaikinus statybos darbų priėmimo/perdavimo aktą, gimnazijos stadionas vėl perduodamas kaip objektas „Techsiui“. Pasak G.Lukausko, turės būti pakeisti ir krepšinio aikštelės paneliai: sumontuoti tokie, kokie numatyti techniniame projekte. G.Lukausko teigimu, bendrovės pareikalauta pateikti matavimus dėl futbolo aikštės nuolydžių. Mat „Techsis“ tvirtina, kad veja įrengta tinkamai, su reikiamais vandeniui nutekėti nuolydžiais.

Nuotraukoje: Ne tik futbolo aikštės kamuolio gaudyklės, bet ir krepšinio aikštelės tvoros paneliai ne tokie, kaip numatyta techniniame projekte.