Žemaitijos sostinę aplankęs policijos kapelionas sukėlė anšlagą

Vos prieš tris mėnesius suremontuotose patalpose duris atvėrusi Telšių Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka tokio antplūdžio dar nebuvo mačiusi, kai joje apsilankė svečias iš Vilniaus — Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas. Į susitikimą su dvasininku susirinko apie šimtas telšiškių, laisvų vietų salėje neliko. Tikinčiųjų mylimas kunigas Žemaitijos sostinę aplankė norėdamas pristatyti savo naująjį kūrinį — knygą „Žmogaus ir Dievo metai“.

Giedra Akavickienė

Renginyje grojo Telšių muzikos mokyklos fleitininkės, knygos autorių pasveikino Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas Vida Urnikienė ir Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Remigijus Rudminas.
Susitikime su Telšių visuomene bibliotekoje A.Toliatas papasakojo, kaip gimė jo knyga. Pasirodo, tikintieji po šv. Mišių sakydavo, jiems labai patikęs pamokslas, bet jie grįžta namo ir užmiršta išgirstus prasmingus žodžius. Kunigas tuomet pasakęs, kad savo pamokslų neužrašinėjąs.
Susitikimo metu betarpiškai bendraujantis kunigas A.Toliatas taip paveikė auditoriją, kad ne viena klausytoja braukė ašarą. Valandą trukęs susitikimas daugeliui prabėgo kaip trumpa akimirka. Pasiklausęs kunigo iš Vilniaus kalbos, supranti, kodėl sekmadieniais Šv. Ignoto bažnyčia sunkiai sutalpina tikinčiuosius.
Susitikime Telšiuose nuskambėjo prasmingi kunigo žodžiai: „Mišios prasideda tada, kai jos baigiasi“. Pasak kunigo, tuomet prasideda bendravimas prie pačių susineštų vaišių, tikintieji kalbasi, susipažįsta bent su trimis nepažįstamais žmonėmis.
Gaila į renginį Telšių bibliotekoje neatvyko daug vietinių dvasininkų, kurie praleido puikią progą pasimokyti, kaip nesunkiai galima pritraukti žmones sekmadieniais eiti į Mišias. Gal tuomet nereikėtų priekaištauti, kad tėvai atveža vaikus dėl pirmosios Komunijos, o patys pabėga sekmadienį kapoti malkų ir kitų darbų dirbti vietoj to, kad kartu dalyvautų pamaldose.
Susitikimo pabaigoje nusidriekė ilgos eilės prie spaustuvės dažais dar kvepiančios knygos. Telšiškiai knygas pirko ne tik sau, bet ir dovanų brangiems žmonėms. Kita eilė nusidriekė prie stalo, kur autorius kantriai su nedingstančia šypsena veide pasirašinėjo ant savo naujojo kūrinio.
Kitą dieną Lietuvos policijos kapelionas kunigas A.Toliatas susitiko su Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato darbuotojais.
Susitikimų metu A.Toliatas kalbėjo, kad pirmoji jo knyga pasakoja apie dvasines žmogaus vertybes ir santykį su Dievu, primena tikėjimo tiesas ir verčia susimąstyti apie savo būties esmę. „Knyga — tai liturginių metų pamokslų ciklas, tai sielos kalbėjimas sielai. Joje palikta erdvės kiekvieno iš jūsų kūrybai, saviraiškai, gilesniam savęs pažinimui“, — sakė kunigas.