Kultūros sostinės titulas perduotas Klaipėdai

Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas kartu su projekto „Telšiai — Lietuvos kultūros sostinė 2016“ koordinatoriais lankėsi pas Klaipėdos miesto merą Vytautą Grubliauską, kuris su uostamiesčio kultūros atstovų komanda 2017 metais perims garbingą Lietuvos kultūros sostinės titulą. Klaipėdiečiai pakviesti į Telšiuose vyksiančius projekto „Ant septynių kalvų — septynios meno kalbos“ uždarymo renginius „Dėkingumo perlai“, kurių metu jiems bus perduotas simbolinis Lietuvos kultūros sostinių gintaro medis.

Susitikime taip pat dalyvavo projekto vadovas, Telšių kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Linas Ulkštinas, vyriausioji režisierė Laimutė Pocevičienė, mero patarėja Eva Stonkevičienė ir viešųjų ryšių specialistė Donata Kazlauskienė.
Rajono vadovas P.Kuizinas džiaugėsi, kad didžiausias 2016 metų Lietuvos kultūros sostinės pasiekimas — suvienyta bendruomenė, sustiprėjęs identiteto jausmas ir atgimęs pasididžiavimas savo miestu — Žemaitijos sostine — Telšiais. Į projekto veiklas aktyviai įsitraukė bene visi bendruomenės nariai. „Metai buvo ypatingi. Tikiu, kad beveik visus sau iškeltus iššūkius įgyvendinome, o 2016 metais turėtas titulas anaiptol nebuvo našta ir, jei kuri nors savivaldybė atsisakytų, mes mielai perimtume šį titulą dar sykį, kad nereikėtų laukti 59 metų,— juokavo meras ir pridūrė: — Pasiektus rezultatus jau matome dabar: suaktyvėjo visuomenės kultūrinis gyvenimas, ženkliai padaugėjo turistų. Žemaitijos turizmo informacijos centro duomenimis, lyginant su praėjusiais metais, miesto ir rajono lankomumas padidėjo per 50 proc.“. Susitikime prabėgusius metus apžvelgė projekto veikloms visus metus dirigavęs L.Ulkštinas, kuris dar kartą pristatė visus ambasadorius, ryškiausius renginius. Projekto vadovas atkreipė dėmesį, kad per metus, greta septynių didžiųjų skirtingų meno šakų renginių, suorganizuota papildomai per 80 renginių.
Klaipėda intensyviai ruošiasi Lietuvos kultūros sostinės projekto „Klaipėda — neužšąlantis kultūros uostas 2017“ startui. „Perimti Lietuvos kultūros sostinės titulą iš Telšių — didžiulis iššūkis Klaipėdai. Vis dėlto uostamiesčio ambicijos irgi didelės. Svarbiausias mūsų tikslas — pasiekti, kad kiekvienas klaipėdietis didžiuotųsi savo miestu, o neužšąlančio kultūros uosto dvasia dar ilgai atsispindėtų miestiečių šypsenose ir rusentų jų širdyse“,— ateinančių metų iššūkius pristatė meras V.Grubliauskas. Meras žavėjosi telšiškių išsikeltais tikslais, aukštai iškelta ambicijų kartele. „Žaviuosi Jūsų ambicijomis, tikiuosi, kad Klaipėda pasirodys ne prasčiau ir kiekvienas klaipėdietis didžiuosis savo miestu, skleis žinią apie kultūros sostinę. 2018 metais kultūros sostinės titulas iškeliaus į Suvalkiją, tad kultūros sostinės buvimą Vakaruose Klaipėda turi baigti įtikinama ir skambia nata, juolab, kad ketiname teikti paraišką tapti Europos kultūros sostine“,— kalbėjo V.Grubliauskas.
L.Pocevičienė susitikime pristatė gruodžio 6-ąją vyksiančius renginius, pakvietė dalyvauti klaipėdiečius ir atviravo, jog visi renginiai, kurie vyko 2016 metais Telšiuose, organizuoti su meile. „Galime turėti patį geriausią pyrago receptą, tačiau, jei jo neapliesime meile, jis nepavyks. Visus renginius organizavome atsakingai, nuoširdžiai ir su meile“,— pažymėjo režisierė. Meras pasidžiaugė prie šiųmetės Lietuvos kultūros sostinės projekto dirbusiais asmenimis. „Tai, kas vyko Telšiuose, atlikta mūsų, telšiškių, jėgomis. Būtų paprasčiausia, jei būtume pasisamdę atlikėjus ir suorganizavę koncertą, tačiau nusprendėme pasitelkti visą bendruomenę ir manome, kad mums tai pavyko“,— sakė P.Kuizinas.
Uždarymo renginiuose „Dėkingumo perlai“ Klaipėdos miesto meras  V.Grubliauskas sutiko dalyvauti ne tik svečio teisėmis, bet ir pasirodyti kartu su atlikėjais. Jis trimitu atliks keletą kūrinių. Susitikimo pabaigoje abu merai juokavo, kad nebaisu Lietuvos kultūros sostinės titulą perduoti iš vienų žemaičių rankų kitiems pajūrio žemaičiams. „Bendra „ruoda“ tarp tikrų žemaičių trumpa, bet patikima, konkreti ir aiški“,— pastebėjo Telšių rajono meras Petras Kuizinas. Jis džiaugėsi, kad titulo perdavimo ceremonija bus atlikta ne įprastai formaliai, o kaip ir priklauso kultūros vardą turintiems miestams — su lengvu džiazo prieskoniu. (Telšių r. sav. inf.)

Nuotraukoje: Iš kairės: Petras Kuizinas ir Vytautas Grubliauskas.