Prie Savivaldybės surengė piketą

Trečiadienį prie Savivaldybės, Nepriklausomybės aikštėje, įvyko piketas dėl Tarybos sprendimo leisti perduoti „Germanto vilą“ labdaros ir paramos fondui AGAPAO, kuris vykdytų nuo alkoholio priklausomų žmonių, nusprendusių atsisakyti žalingo įpročio, integraciją.

Alvydas Ivoncius

Piketuotojai priekaištavo Savivaldybės tarybai esą ši skubotai „prakišusi“ sprendimą, alkoholikų integracijos centras kels grėsmę,  nebuvo tartasi su visuomene. Esą „Germanto viloje“ nebegalės prie ežero patekti žmonės, ten poilsiauti, AGAPAO neturės pinigų vilai suremontuoti, tą vietą būtų galima panaudoti kitaip. Piketuotojų manymu, Savivaldybės taryba turėtų atšaukti priimtą sprendimą. Apie šio sprendimo priėmimą bei raginimą kažkam „Germanto vilą“ atiduoti už vieną eurą, pasakojame šiame puslapyje.
Piketuotojus palaikė ir keli Tarybos nariai. Alfreda Tamoševičienė piktinosi, kad ši vieta atiduodama AGAPAO.
Tarybos narys socialdemokratas Sigitas Motuzas ragino suteikti alkoholikų integracijos centrui Viekšnaliuose, Ubiškėje.
Meras Petras Kuizinas aiškino, jog „Germanto vila“ nėra atiduodama AGAPAO, o leidžiama ja naudotis. Meras pareiškė, kad norintys atsikratyti priklausomybės nuo svaigalų žmonės yra tokie patys piliečiai, kuriems reikalinga pagalba. Į šį centrą nepatektų, kaip klaidingai įsivaizduojama, girti ar per prievartą suvežti asmenys. Meras priminė, kad norėta tą centrą steigti Telšiuose, Lakštingalų gatvėje, buvusios Jaunimo mokyklos pastate, bet irgi prieštaravo gyventojai. Papildysime, prieštaravo ir Savivaldybės tarybos narė liberalsąjūdininkė Jolanta Rupeikienė, o jos „užeiga“ yra visai šalia. Ta pati J.Rupeikienė dabar buvo atvykusi palaikyti piketuotojų. Piketuotojų, sprendžiant iš jų reakcijos, neįtikino nei mero, nei Savivaldybės administracijos atstovų argumentai. Jie kategoriškai reikalavo neleisti „Germanto viloje“ vykdyti tokios veiklos.
Pikete buvo ir Lieplaukės bendruomenės pirmininkas Vytautas Rumbutis, Telšių apylinkės teismo pripažintas išprievartavęs neblaivią nepilnametę. Nusikaltimas įvykdytas Lieplaukės bendruomenės pastate, kai diskotekoje dalis nepilnamečių girtavo.
Visuomenininkės Valės Beržienės manymu, „Germanto vila“ tiktų vaikų stovykloms rengti. Pasak jos, čia galėtų būti antrasis… „Artekas“.  Pamiršusiems ar nežinantiems, primename: „Artekas“ buvo didžiausia  sovietinė pionierių stovykla.
Kelių piketuotojų klausėme, kas jiems geriau: ar tyliai veikiantis alkoholikų integracijos centras, kuriame negalimas alkoholio vartojimas, ar koks viešbutis su kavine ir puotomis? V.Rumbučio manymu, geriau jau viešbutis, kavinė ir puotos.
Dar viena piketuotoja stebėjosi, kodėl to klausiama. Esą, kas leistų privatizuoti, o vilą, anot jos, turėtų tvarkyti Savivaldybė. Priminėme, kad Savivaldybės tarybos posėdyje architektas A.Žebrauskas menamam investuotojui pasiūlė „Germato vilą“ atiduoti už vieną eurą. Paklausėme, jei taip nutiktų, ar žmonės vėl ateitų piketuoti? Klausimas aiškiai nepatiko. Dar viena piketuotoja „Kalvotajai Žemaitijai“  pareiškė, kad „Germanto viloje“ galėtų būti kaimo turizmo sodyba.
Pakalbinome ir Savivaldybės tarybos narę Laimą Jurytę-Zakarauskienę, klausdami, ką, jos manymu, reikėtų daryti. Anos politikės, reikėtų ieškoti investuotojų. Pastebėjome, jog investuotojas neleistų teritorija naudotis bet kam, taigi labai jau rūpintis „priėjimas prie ežero“ būtų apribotas. Be to, L.Jurytė-Zakarauskienė negalėjo atsakyti, ar investuotojas atsirastų ir ką jis toje vietoje darytų. Politikė ėmė keistai samprotauti, kad investuotojui galima surašyti tam tikrus ribojimus. Kalbantis Darbo partijos narė neįstengė „paslėpti ylos maiše“, prasitarė — investuotojui „Germanto vilą“ reikia atiduoti be… aukciono, tai yra — dykai.
Piketuotojai merui įteikė pusantro tūkstančio Telšiuose surinktų parašų. Žmonės pasirašė prieš „Germanto vilos“ perdavimą AGAPAO veiklai vykdyti.