Kardiologė Genė Pocienė: „Širdies nepakankamumas — liga, su kuria reikia draugauti“

Po to, kai pasaulį apskriejo liūdna žinia, jog per šventes greičiausiai dėl širdies nepakankamumo mirė žymus dainininkas Džordžas Maiklas (George Michael), „Kalvotoji Žemaitija“ domisi, kokia tai liga ir kaip reikia elgtis ja sergant.
Monika Saulenė

Vienintelis Vakarų Lietuvoje
Apie širdies nepakankamumą ir visas jo keliamas problemas papasakoti sutiko Regioninės Telšių ligoninės gydytoja kardiologė Genė Pocienė, bendrosios praktikos slaugytojos Alma Bladžienė ir Filomena Gaidamavičienė. Šiais metais įsigaliojo 2015 m. Sveikatos apsaugos ministerijos išleistas įsakymas dėl gydytojo kardiologo ir slaugytojo konsultacijos, į kurią įeina ir paciento mokymas. Dokumentui įsigaliojus, dėl širdies nepakankamumo konsultuojantis gydytojas kardiologas privalo būti baigęs ne trumpesnę kaip 72 valandų neformalaus švietimo (profesinės kvalifikacijos tobulinimosi) programą „Širdies nepakankamumo diagnostika, gydymas ir ambulatorinės priežiūros organizavimas“ ir įgijęs tai patvirtinantį pažymėjimą, o bendrosios praktikos slaugytojai turi būti baigę ne trumpesnę kaip 288 valandų neformalaus švietimo (profesinės kvalifikacijos tobulinimosi) programą „Sergančiųjų širdies nepakankamumu specializuota slauga“ ir įgiję tai patvirtinantį pažymėjimą.
„Regioninė Telšių ligoninė į šią ligą pažiūrėjo atsakingai, įruoštas vienintelis visoje Vakarų Lietuvoje kabinetas, skirtas širdies nepakankamumui gydyti. Šiuo metu Telšiuose gydomi 8 pacientai“,— informavo G.Pocienė. Tiesa, kabinetas dar iki galo nėra įrengtas, stinga aparatūros, tačiau ir be jos teikiama paslauga. Labiausiai trūksta bioimpedanso tyrimo aparato, kurį panaudojus, gaunami ypač tikslūs tyrimo rezultatai. „Dabar diagnostiką atliekame tik ultragarsu, kuris nėra toks tikslus kaip bioimpedansas. Tikimės, kad kitąmet jau gausime šį įrenginį, juolab, kad jis bus naudingas ne tik kardiologinėmis ligomis sergantiems pacientams, bet ir vidaus, ginekologinėmis ligomis“,— aparato būtinumą pabrėžė G.Pocienė.

Didelis sergamumas
Širdies nepakankamumas yra didelė ir nuolat auganti visuomenės sveikatos problema. Širdies funkcijos sutrikimo paplitimas pastaraisiais metais didėja tiek Europos šalyse, tiek ir Lietuvoje. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje širdies nepakankamumas nustatytas daugiau kaip 80 tūkst. gyventojų.
„Širdies nepakankamumas — tai patologinė būklė, sindromas, kai širdies skilveliai nebesugeba išstumti kraujo į mažąjį ar didįjį kraujotakos ratus. Liga klasifikuojama įvairiai — ūminis ir lėtinis, kairiojo, dešiniojo ir abiejų skilvelių, sistolinis ir diastolinis. Širdies nepakankamumas dažniausiai išsivysto persirgus miokardo infarktu, rečiau — nestabilia krūtinės angina ar ilgai sergant išemine širdies, padidėjusio kraujospūdžio ligomis, esant kai kuriems širdies ritmo sutrikimams, pavyzdžiui, lėtiniam prieširdžių virpėjimui. Jauniems žmonėms širdies nepakankamumas atsiranda po kokios nors infekcijos, dėl neprižiūrėtų dantų, taip pat tai gali būti gimdymo ar nėštumo komplikacija. Gana daug žmonių nepastebi šio proceso, nežinodami jo simptomų arba tiesiog naujai atsiradusius simptomus sieja su senėjimu. Juo labiau, kad dažniausiai šie simptomai neatsiranda staiga, per vieną naktį, o vystosi palengva ir ilgainiui sunkėja“,— akcentavo kardiologė.
G.Pocienė aiškino, kad širdies nepakankamumą taip pat gali sukelti žalingi faktoriai, tokie kaip rūkymas, alkoholio vartojimas, mažas judėjimas, staiga krintantis svoris.

Pagrindiniai simptomai
Medikės pasiteirauta, kaip žinoti, kad išsivystė širdies nepakankamumas. „Pagrindiniai simptomai: oro trūkumas fizinio krūvio metu ar ramybės būsenoje, stiprus kosulys, švokštimas, didėjantis kūno svoris, kulkšnių tinimas, nuovargis, galvos svaigimas, padažnėjusio širdies plakimo pojūtis, apetito nebuvimas, galvos svaigimas“,— vardino G.Pocienė.
Pasak gydytojos, širdies nepakankamumas — pavojinga liga, dėl jos miršta bene 50 proc. visų susirgusiųjų. Trys ketvirtadaliai visų lėšų tenka stacionariai gydyti ir tik viena dalis — ambulatoriškai, tad efektyviau gydyti stinga finansavimo. „Širdies nepakankamumą turintys ligoniai — dažni ligoninės lankytojai. Po stacionaro pacientai privalo nuolat lankytis kardiologo kabinete, privaloma ypatinga šeimos gydytojo priežiūra“,— pabrėžė kardiologė.

Kitokio gyvenimo pamokos
Bendrosios praktikos slaugytoja A.Bladžienė pasakojo, kad širdies nepakankamumu sergantys asmenys kartą per savaitę turi atvykti pas kardiologą, kur yra mokomi gyventi iš naujo. „Pacientams vyksta mokymai. Supažindiname sergančius su liga, su širdies sandara, aiškinamės susirgimo problemas, atliekama elektrokardiograma, parenkame vaistus, juos „titruojame“ tam, kad pasiektume gydymo efektyvumą“,— kalbėjo medikė ir pridūrė, kad su kiekvienu pacientu dirbama individualiai, jam skiriama maždaug 90 minučių.  F.Gaidamavičienė informavo, kad širdies nepakankamumas vertinamas keturiais lygiais — nuo I iki IV. „Atliekama pacientų apklausa ir testas, sprendžiama, kokiai funkcinei klasei jie atitinka. Aiškinamasi, ką ligoniai gali daryti patys, o kokiems veiksmams atlikti reikalinga pagalba“,— kalbėjo bendrosios praktikos slaugytoja.
Medikė pastebėjo, kad dėl organizuojamų mokymų pacientai tampa atsakingesni, rimčiau ir tiksliau įvertina situaciją, labiau pradeda rūpintis savimi.