Krepšinio klubas „Telšiai“ šventes pasitiko antroje vietoje

Telšių „Telšiai“ (16/7), baigiantis metams, Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) turnyrinėje lentelėje pakilo į antrąją vietą.
Įpusėjo 2016/17 m. NKL sezonas. Traumų kamuoti „Telšių“ žaidėjai parodė žemaitišką charakterį ir, nepaisant to, įveikė vieną varžovą po kito. Tokiu būdu vis gerino savo pozicijas antrosios pagal pajėgumą Lietuvoje krepšinio lygos turnyrinėje lentelėje.
Iki pirmojo čempionato etapo pabaigos likus trejoms rungtynėms, jau bent po kartą įveiktos visos dalyvaujančios komandos, įskaitant ir viršūnėje įsitvirtinusius praėjusio sezono čempionus — Marijampolės „Sūduvą-Mantingą“. Turnyrinės lentelės kaimynai, lygos senbuviai Klaipėdos „Nafta-Uni-Akvaservis“ šiemet įveikti du kartus iš tiek pat galimų.
Atkreipus didesnį dėmesį į komandų statistiką, akivaizdžiai matosi, kokia yra „Telšių“ sėkmingo žaidimo paslaptis. Žemaitijos sostinės atstovai pasižymi geležine gynyba. Į savo krepšį praleisdami visų mažiausiai taškų, būdami vieni lyderių perimtų kamuolių grafose — dažnai greitose atakose verčia priešininkų klaidas lengvais ir užtikrintais taškais. Na, o poziciniame žaidime lygių neturi vyr. trenerio Augenijaus Vaškio disciplinuota derinių sistema. Prie viso to pridėjus, kad komandoje nėra individualiai išreikštų lyderių ir bet kuris iš ekipos narių gali bet kurią dieną „iššauti“, gauname gražų akiai, tačiau išlaikytą ir solidų krepšinį. Net aštuoni telšiškiai vidutiniškai renka po 10 ir daugiau taškų ar naudingumo balų. Tokio tolygaus vieningo pasiskirstymo nėra nė vienoje kitoje čempionate dalyvaujančioje komandoje.
Jau pusę dešimtmečio „Telšių“ klubui atstovaujantis kapitonas Mindaugas Norkus ir šį sezoną rodo pavyzdinį stabilumą. Per nepilnas 23 žaidimo minutes centras pelno po 12 taškų, atkovoja po 5 kamuolius ir svarbiausiais rungtynių momentais „cementuoja“ gynybą, karaliaudamas savo baudos aikštelėje. Šiemet dar labiau išplėtojęs naująjį savo puolimo arsenalo elementą — tritaškius metimus — Mindaugas juos pataiko aukščiausiu taiklumu iš visų — 44 proc.
Audrius Maneikis — kitas komandos veteranas, pagarsėjęs nesustabdomų metimų „kabliu“ specialistas. Audrius priešininkams aplink ir pačioje baudos aikštelėje visada sukuria papildomą pavojų dėl savo užtikrinto žaidimo nugara į krepšį. Gavęs tinkamą perdavimą iš komandos draugų, jį paverčia taškais arba, sulaukęs „dvigubinimo“, atiduoda laisvam atsiradusiam žaidėjui, kuriam belieka baigti formalumus — laisvam pataikyti į krepšį. Aukštaūgis pelno po 11 taškų.
Komandos naujokas Gintautas Kybartas, sugrįžęs iš studijų Kaune, pateisino viltis ir savo įvairiapusiu bei efektingu žaidimu varžybos po varžybų džiugina „Telšių“ aistruolius. Gintas puikiai kovoja dėl atšokusių kamuolių, jų vien puolime vidutiniškai sugriebia po 2,5. Komandos gražiausios šukuosenos savininkas niekam nenusileidžia ir rezultatyvumu — pelno po 11 taškų.
Dar vienas ilgametis krepšininkas, nuosekliu darbu užsitarnavęs trenerio pasitikėjimą — Emilijus Gumuliauskas. Jis taikliausiai komandoje, net 63 proc. taiklumu, realizuoja dvitaškius metimus. Taip pat visų užtikrinčiausiai sužaidė rungtynėse prieš pačius pajėgiausius šio sezono varžovus.
Ovidijus Kaminskis — vienas atkakliausių žaidėjų visoje lygoje. Puikiai geba provokuoti varžovų pražangas puolime bei savo paties prasiveržimais varo į neviltį prieš jį besiginančius krepšininkus. Tai patvirtina ir bendra statistika: Ovidijus išprovokuoja daugiausiai pražangų bei įmeta daugiausiai baudų metimų per vienerias rungtynes, taip iš viso rinkdamas beveik po 14 naudingumo balų.
Jauniausias „Telšių“ krepšininkas — Vilius Pocius. Praėjusiame sezone tik simboliškai kilęs nuo atsarginių žaidėjų suolelio, šiemet dėl visapusiškai pagerėjusio žaidimo susilaukia vis didesnio trenerio pasitikėjimo. Vilius puikiai dirba treniruotėse bei išnaudoja kiekvieną jam suteiktą šansą, išpildydamas paskirtas užduotis aikštelėje bei puikiai atakuodamas krepšį.
Ilgiausiai traumų kamuotas Laurynas Kaveckis paskutinėse varžybose sugrįžo ir visiems priminė, ko yra vertas. Gynėjas su galingaisiais Klaipėdos „Nafta-Uni-Akvaservis“ „nesicackino“ ir negailėdamas varžovų, pelnė taškus vienus po kito (iš viso — 17). Taikliausia kairiąja ranka Žemaitijoje galintis pasigirti sportininkas kaip ir kiekvienais metais puikiai pataiko iš toli bei nesunkiai gali pergudrauti priešininkus improvizuodamai žaisdamas vienas prieš vieną.
Dar vienas „Telšių“ tritaškininkas — Tomas Domarkas. Šis plungiškis nenustoja stebinti savo šaltakraujiškumu, kai svarbiausiais rungtynių momentais imasi iniciatyvos ir ramiai baigia lemiamą ataką tolimu tritaškiu metimu. Ypatingai gerai sužaidęs lapkričio mėnesį vykusias varžybas, Tomas kitais metais žada ir toliau sirgalius stebinti nenutrūkstamomis taiklių metimų serijomis.
Rokas Danielius — vienas ilgiausiai mūsų miestui atstovaujančių krepšininkų. Jis antrus metus iš eilės be didesnių diskusijų yra pripažįstamas kaip vienas iš geriausiai besiginančių įžaidėjų visame NKL čempionate. Vien persivaryti aikštelės vidurį, kai Rokas asmeniškai ginasi ir intensyviai bando perimti kamuolį, varžovui tampa tikru košmaru.
Na, ir paskutinis, tačiau nieku gyvu ne blogiausias — Ignas Razutis. Šiais pirmaisiais metais komandoje iš karto puikiai įsiliejo į „Telšių“ žaidimo schemas ir tapo tiek daugiausiai taškų įmetančių (13), tiek daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliekančių (5), tiek apskritai naudingiausiu žaidėju (16,5).
Iki antrojo NKL 2016/17 m. sezono rato liko trejos rungtynės. Po jų komandos pasidalins į pirmąjį ir antrąjį septynetus bei dar atskirai sužais po 12 tarpusavio susitikimų. Po jų prasidės atkrintamosios varžybos ir tęsis iki gegužės mėnesio.
Dėkojame „Telšių“ sirgaliams, taip gausiai besirenkantiems net į „namų“ rungtynes Mažeikiuose už nuostabų palaikymą pirmojoje šio sezono pusėje ir pažadame jų nenuvilti ir tolimesniuose čempionato etapuose!