Boba — iš ratų, o kaip bus ratams: sunkiau ar lengviau?

Nuo 2011 metų Savivaldybės tarybą sudarė socialdemokratai, darbiečiai, konservatoriai ir „valstiečiai“. Tokios pat sudėties ši koalicija išliko ir po 2015 metų savivaldybės tarybos rinkimų. Dabar, pasitraukus konservatoriams, kiek patrupėjo. Bet ar visada pasiteisina posakis: „Boba — iš ratų, ratams — lengviau?“

Alvydas Ivoncius

Ilgai snaudę atsibudo
Kartu su konservatoriais valdančiojoje koalicijoje buvo dvidešimt Savivaldybės tarybos narių. 2015 metais opozicija pasiskelbė keturi tvarkiečiai, o du liberalsąjūdininkai ir „vienišasis“ Algirdas Bacevičius nesudarė bendros frakcijos. Todėl liko, kaip sakoma, nei paleisti, nei pakarti: faktiškai — opozicijoje, formaliai — nežinia kur.
Spaudos konferencijoje, kurią palikdami surengė konservatoriai, klausėme, kodėl jie anksčiau nekreipė dėmesio į tas problemas, kurias išvardijo dabar. Tą patį konservatoriai galėjo pasakyti jau 2011 metais. Tačiau jų atstovai Savivaldybės taryboje, komitetuose, ypač Antikorupcijos ir Etikos komisijose, buvo uolūs valdančiųjų įtartinų reikalų ir darbų „skalbėjai“. Nekreipė dėmesio konservatoriai į skandalingas „Telšių autobusų parko“ turto privatizavimo, turistinio autobuso įsigijimo, naujo pastato ir teritorijos nuomos istorijas, plika akimi matomą protekcionizmą viešuosiuose pirkimuose ir priimant į darbą; atkaklų vengimą stiprinti atsakomybę. Nė nekrustelėjo rajono konservatoriai dėl „auksinio stogo“ ir Žemaitės gimnazijos stadiono bei panašių reikalų.

Ar vien vaizduos „opoziciją“?
Verta abejoti, ar konservatoriai taps veiklia opozicija. Nepanašu, kad Savivaldybės tarybos nariai Juozas Butkevičius ir Alfreda Tamoševičienė būtų linkę veikti opozicijoje: bent reikliai kontroliuoti valdančiuosius. J.Butkevičius, gali būti, turi savų interesų, o A.Tamoševičienei, manytume, svarbu „būti matomai“. Galiausiai, panagrinėję viešųjų pirkimų konkursų rezultatus, pamatysime, kad neretai užsakymų gaudavo su konservatoriais susijusios statybų firmos. O ir dėl kai kurių įstaigų vadovų kėdžių konservatoriai buvo linkę uoliai tarnauti valdantiesiems.
Minėtoje spaudos konferencijoje J.Butkevičius nė žodžiu neužsiminė apie taisytinus reikalus Telšių rajono savivaldybės valdančiosios koalicijos veikloje. Kaip neretai būdinga šiam politikui, jis visų bėdų šaknų ieškojo… Vilniuje. Gal ir neieškotų, jei konservatoriai priklausytų Seimo valdančiajai koalicijai. O A.Tamoševičienė išvis nedalyvavo spaudos konferencijoje.
Praėjusią savaitę Telšių rajono konservatorių lyderis Mantas Serva susitiko su Savivaldybės tarybos nariais liberalsąjūdininkais Artūru Domarku, Jolanta Rupeikiene ir jokiai partijai nepriklausančiu A.Bacevičiumi. Tartasi dėl bendros frakcijos kūrimo ar bent jau bendrų veiklos krypčių. Atkreipkite dėmesį: J.Butkevičius ir A.Tamoševičienė nei kas nors kitas iš konservatorių senbūvių šiame susitikime nedalyvavo.
Gali būti, konservatorių traukimasis į opoziciją tėra sąlygotas 2019 metais įvyksiančių Savivaldybės tarybos rinkimų ar iš Vilniaus nuleisto reikalavimo.

„Niekada apie tai nekalbėjo“
Savivaldybės administracijos direktorius, rajono socialdemokratų lyderis Saulius Urbonas mano, kad konservatorių pasitraukimas iš valdančiosios koalicijos yra noras atkreipti visuomenės dėmesį. „Kol jie buvo koalicijoje, tokių priekaištų, kaip dabar, nereiškė. Politiškai juos suprantu — už dvejų metų Savivaldybės tarybos rinkimai, todėl nori kaip nors rajono politiniame kontekste išsiskirti. O su konservatorių pareikštais priekaištais, beje, negaliu sutikti“, — sakė S.Urbonas.
Anot mero Petro Kuizino, konservatorių pasitraukimas — jų pačių reikalas ir valia. Meras spėja, kad toks sprendimas „labiau politikavimas“, susijęs su būsimais Savivaldybės tarybos rinkimais. O apie konservatorių viešai pasakytus kaltinimus dėl rajono valdžios ir koalicijos veiklos, P.Kuizinas sakė: „Koalicijos posėdžiuose jie nė karto apie tai nekalbėjo“.

Koalicija neketina sugriūti
Dabar valdančiajai koalicijai priklauso aštuoniolika Savivaldybės tarybos narių: devyni socialdemokratai, šeši darbiečiai, „valstietis“ Algirdas Tarvainis ir „politiniu benamiu“ likęs Vytautas Rakickas. S.Urbono manymu, koalicija išlieka stabili.
Savivaldybės taryboje yra dvidešimt septyni nariai. Valdančiąją koaliciją turėtų sudaryti mažiausiai keturiolika Tarybos narių.
Net jei iš koalicijos pasitrauktų darbiečiai, kas vargiai tikėtina, nors tokių samprotavimų esama, kažin ar pavyktų sudaryti naują valdančiąją koaliciją. Teoriškai įmanomi įvairūs modeliai, tačiau darbiečiai, jei jau patys sugriautų tą koaliciją, gali likti prie suskilusios geldos.
Meras P.Kuizinas stebėjosi sklandančiomis kalbomis apie tariamą darbiečių iniciatyvą sugriauti koaliciją: „Frakcijoje nė minties apie tai nėra. Ką reiškia sugriauti koaliciją? Pirmiausia reikėtų pradėti konsultacijas su kitomis partijomis dėl naujos koalicijos, o to nė neketiname daryti. Ši koalicija gali dirbti ir dirbs“.