Rajono valdžia labai myli milijonierius

Savivaldybės tarybos valdančioji koalicija nusprendė nuo lietaus nuotekų tinklų mokesčio atleisti ne kokią vietinę nedidelę įmonėlę, o vieną garsiausių ir turtingiausių Lietuvos uždarųjų akcinių bendrovių — „Rivoną“. Tą pačią, kuri valdo didžiulį „Norfos“ prekybos tinklą.

Alvydas Ivoncius

„Lietaus“ mokestis
Lietaus nuotekų tinklų mokestis skaičiuojamas pagal įmonių valdomą teritoriją. Šis mokestis įvestas 2011 metais, juo rūpinasi UAB „Telšių vandenys“. Mokesčio administravimo taisyklėse teigiama: „Surinktos mokesčio lėšos naudojamos Telšių miesto paviršinių (lietaus) nuotekų tinklų ir įrenginių sistemai eksploatuoti, prižiūrėti, remontuoti bei plėsti, vadovaujantis Telšių rajono savivaldybės tarybos patvirtinta sąmata“.
Vadinasi, ką nors atleidus nuo šio mokesčio, gaunama mažiau pinigų miesto lietaus nuotekų tinklams tvarkyti.
Savivaldybės tarybos posėdyje Algirdas Bacevičius pareiškė, kad pirmiausia reikia skatinti smulkų ir vidutinį verslą. Turėdamas omenyje „Rivoną“, jis sakė: „Čia ne labdaringa organizacija, siekia pelno, jei atleisime turtinguosius, tai iš ko paimsime — iš ubagų?“

Pasigedo tvarkos
Liberalsąjūdininkas Artūras Domarkas pasiūlė visų pirma parengti atleidimo nuo šio mokesčio tvarką ir tik tuomet priiminėti šitokius sprendimus.
A.Domarkui pritarė tvarkietis Kęstutis Trečiokas, paragindamas nustatyti atleidimo nuo mokesčio kriterijus.

A.Tarvainis panoro „atsidėkoti“
„Valstietis“ Algirdas Tarvainis aiškino, kad „Rivonai“ ta mokesčio suma tėra tik lašas jūroje. Anot A.Tarvainio, atleidžiant „būtų kaip atsidėkojimas“. „Valstietis“ tikino esą „Rivona“ įgyvendino „įspūdingą projektą Telšiams“.
Meras Petras Kuizinas pareiškė: „Gerbiamas Algirdai, pritariu jūsų mintims“. Atleisti vieną turtingiausių Lietuvos bendrovių nuo to, anot A.Tarvainio, „lašo jūroje“, ragino ir socialdemokratas Sigitas Mikalauskas.
Dėl tokios Savivaldybės tarybos valdančiosios koalicijos mielaširdystės rajono biudžetas per metus neteks 2000 eurų. O be to, sudarytas precedentas kreiptis ir kitoms bendrovėms.

Kuo kitos bendrovės blogesnės?
Kuo išskirtinė „Rivona“ rajono verslo kontekste? Niekuo. Naujame prekybos komplekse dirbs ne ką daugiau žmonių nei vidutinio verslo bendrovėje. Tai gal valdantieji galėtų nuo lietaus nuotekų tinklų mokesčio atleisti bet kurias rajono bendroves, juk jose taip pat dirba žmonės, yra steigiamos darbo vietos. Galima iš anksto pasakyti — užgriuvus tokiems prašymams, neatleistų nė vieno. Įsivaizduokite, ką rajono biudžetui reikštų, jei kreiptųsi tokias dideles teritorijas turinčios įmonės: „Žemaitijos pienas“, „Žemaitijos keliai“, „Telšių keliai“ bei kitos.
A.Tarvainiui reikia paaiškinti, kad skiriasi investicija Telšiams ir investicija Telšiuose. „Rivona“, kaip ir kiti prekybos centrai, pasistatė prekybos kompleksą visų pirmiausia savo verslui plėtoti, ką daro visos įmonės, todėl čia nėra jokio išskirtinio nuopelno. A.Tarvainiui bei kitiems valdantiesiems derėtų prisiminti vietines bendroves, kurių sportininkai, kultūros darbuotojai, kaimo bendruomenės ir kitos visuomeninės organizacijos nuolat prašo paramos. Tačiau rajono valdžia nepareiškė, jog už tai atleis nuo kurio nors mokesčio.
„Rivona“ suremontavo buvusio spirito fabriko statinius, tačiau juk jie jai ir priklauso. Tai gal, pone A.Tarvaini, atleiskite nuo mokesčių kiekvieną, kuris suremontuoja savo pastatą? Kuo kiti blogesni?
Tame pačiame posėdyje buvo stipriai padidinta rinkliava už atliekas. Štai ir matome rajono valdžios poziciją: milijonieriai atleidžiami nuo jiems menko mokesčio, o rajono žmonėms, kurių dauguma pasiturinčiai tikrai negyvena, „šiukšlių mokestis“ ramia sąžine padidintas.
Negi reikia klausti, kam linkę atstovauti socialdemokratai, darbiečiai, „valstiečiai“…
Už UAB „Rivona“ atleidimą nuo mokesčio balsavo:
Darbo partijos nariai Rimantas Adomaitis, Laima Jurytė-Zakarauskienė, Zenonas Mockus, Stanislovas Čekanauskas, Virginija Vitkauskienė, Petras Kuizinas; socialdemokratai Vilija Bačionienė, Adomas Domarkas, Stefa Naujokienė, Tomas Katkus, Kajatonas Šliogeris, Sigitas Mikalauskas, Kęstutis Gusarovas, Benediktas Šniaukas; „valstietis“ Algirdas Tarvainis.
Balsavo prieš UAB „Rivona“ atleidimą nuo mokesčio:
Konservatoriai Mantas Serva, Juozas Butkevičius; liberalsąjūdininkai Artūras Domarkas, Jolanta Rupeikienė; nepartinis Algirdas Bacevičius.
Dėl UAB „Rivona“ atleidimo nuo mokesčio susilaikė:
Konservatorė Alfreda Tamoševičienė; nepartinis Almantas Lukavičius; tvarkiečiai Kęstutis Trečiokas, Danielius Rupšys.