Savivaldybės administracijoje dirba ne beraščiai

Linos Dijokienės straipsnio „Savivaldybėje — beraščiai valdininkai“ („Kalvotoji Žemaitija“, 2017-03-18) pavadinimas suintrigavo ne vieną skaitytoją: pamanykit tik, Savivaldybėje (tikriausiai turėta omeny Savivaldybės administraciją) dirba vien beraščiai (jei ne visi, vartotinas kilmininkas).   

Birutė Žulkutė
Kalbos tvarkytoja

Ir kaip tuo nepatikėsi, jei šią mintį tuoj pat patvirtina cituojami Savivaldybės administracijos kalbos tvarkytojos Birutės Žulkutės žodžiai: „Į valstybės tarnybą priimami beraščiai“. Tačiau šių žodžių aš tikrai neištariau. Ir visi kiti pacituoti neva mano pasakyti žodžiai tėra laisvai interpretuotas Linos Dijokienės atpasakojimas. Net ir atpasakojimas neturėtų būti pagal pageidavimus išvartytas į visas puses tekstas, tačiau citata yra tiksli vieno teksto ištrauka kitame tekste („Dabartinės lietuvių kalbos žodynas“, Vilnius, 2012).
Nuo Vasario 16-osios iki Kovo 11-osios visoje Lietuvoje vyko Lietuvių kalbos dienos. Vienas šių dienų renginių kovo 10 dieną įvyko Karolinos Praniauskaitės bibliotekoje. Jame dalyvavo Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Daiva Vaišnienė, Telšių rajono meras Petras Kuizinas, lituanistai ir daug kitų, neabejingų lietuvių kalbai ir mūsų gimtajai žemaičių tarmei. Necituosiu, ką renginyje sakė komisijos pirmininkė ar ką sakiau aš pati. Tikrai negalėčiau dabar tiksliai pakartoti net ir savo žodžių. D.Vaišnienė akcentavo, kad geras bendrinės kalbos mokėjimas padeda siekti karjeros. Drįsau, kai man buvo suteiktas žodis, paprieštarauti: deja, valstybės tarnautojai nėra vertinami pagal tai, kaip jie moka kalbą, ir priimant į darbą į tai nėra atsižvelgiama. Kas jau kas, o aš tikrai žinau, kaip rašo Savivaldybės administracijos darbuotojai, nes beveik visų raštus tenka taisyti. Nepagailėjau kritikos žodžių, tačiau beraščiais visų tikrai nevadinau ir esu įsitikinusi, kad iš viso šio žodžio nevartojau.
Tačiau ir dabar galėčiau pridurti: tikrai vieną kitą darbuotoją, vaizdingai kalbant, būtų galima taip apibūdinti. Deja, išplėtoti minties neturėjau progos, nors tema, manau, yra aktuali. Žinoma, svarbiausia, kad kiekvienas specialistas gerai išmanytų savo darbą ir už jį būtų atitinkamai įvertintas. Tačiau turėtų būti vertinamas ir raštingumas. Lietuvių kalbos politiką formuoja Valstybinė lietuvių kalbos komisija, todėl, manau, laiku ir vietoje bandžiau komisijos pirmininkei priminti šią problemą, juolab šiuo metu rengiamas Valstybinės kalbos konstitucinio įstatymo projektas. Šis įstatymas pakeis nuo 1995 m. galiojantį Valstybinės kalbos įstatymą.
Atsiprašau visų Telšių rajono savivaldybės administracijos darbuotojų už neva mano apie juos pasakytus žodžius. Nevadinau visų Jūsų beraščiais ir niekada taip nemaniau. Priešingai. Telšių rajono savivaldybėje dirba labai daug ne tik beveik be klaidų rašančiųjų, bet ir taisyklingai bendrine kalba gebančiųjų kalbėti. Nedarančiųjų kalbos klaidų nėra ir negali būti, nes lietuvių kalba yra gyva, besikeičianti, įvairialypė, daugiasluoksnė, netelpanti į siaurus taisyklių rėmus.