Tiesiant nuotekų tinklus, paplūdo namai

Degaičių Parko gatvės kai kurie gyventojai sunerimo, kai vanduo nuotekų vamzdžiais ėmė veržtis atgal į jų būstus. Šioje gatvėje tiesiama nauja nuotekų tinklų linija. Žmonės įtarė, kad statybininkai kažką iškrėtė.

Alvydas Ivoncius

Nuvykus į gatvę, jau laukė būrelis žmonių. Jie aiškino, kad pernai, metams baigiantis, Savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus darbuotojas aiškino, kad, tiesiant naują liniją, bus palikta ir senoji. Mat dalis gyventojų į tą liniją buvo pasijungę ir savo lietaus nuotekų vamzdžius. Žmonėms aiškinta, kad bus palikta senoji linija, kaip tinkanti lietaus nuotekoms. Tačiau, pasirodo, ji panaikinta, kadangi vietoje jos nutiesta nauja.
Dalis gatvių sodybų yra žemumoje, užliejamos iš aukščiau tekančio vandens. Žmonės baiminasi, kad jų sodybos patvins. Pasak gyventojų, statybininkai sudraskė ir drenažo sistemą. Žmonės tikino matę iškastus radonus drenažo vamzdelius.
Pasirodo, šį projektą vykdo ne Savivaldybės administracija, o UAB „Telšių vandenys“. Įmonės bendrovės generalinis direktorius Alvydas Jasevičius sakė, kad projektas buvo parengtas naujai nuotekų linijai nutiesti. Tačiau ne lietaus nuotekų. Gyventojai į fekalinę nuotekų liniją yra pajungę ir savo lietaus nuotekų vamzdžius. Todėl į nuotekų valyklą patenka pernelyg daug vandens. „Nuotekų valyklos pajėgumai nebuvo paskaičiuoti dar ir lietaus vandeniui. Lietaus vanduo į fekalinius nuotekų tinklus suteka ne vien šioje gatvėje. Matydami tokį nuotekų perteklių, pradėjome tikrinti“,— sakė A.Jasevičius. Ir tikrinama daug kur, taip pat ir Telšiuose. Bendrovė įsigijo specialią įrangą, kuri paleidžia į nuotekų šulinius dūmus. „Kartais matome, kad tie dūmai paskui išsiveržia pro lietvamzdžius ar kokias groteles kieme. Visų nuotekų, patenkančių į valyklą, valymas kainuoja. Tokie pertekliniai vandens kiekiai mums sukelia nuostolių“,— aiškino A.Jasevičius.
Pasak jo, kreiptasi į Aplinkos ministeriją ir paprašyta leisti pakeisti projektą, kad Degaičių Parko gatvėje būtų galima sutvarkyti ir lietaus vandens surinkimą. Iš ministerijos atsakymo kol kas negauta.
O gatvės gyventojai piktinasi, kad, įgyvendinant projektą, nebuvo įvertintos visos aplinkybės. „Tai ką, negi mums į savo namų rūsius reikės žvyro pripilti?“,— nerimavo gyventojai.
Tačiau vanduo į namus buvo pradėjęs veržtis atgal fekalinės kanalizacijos vamzdžiais. Darbus atliekančiai bendrovei teko pajungti siurblius ir pumpuoti iš šulinių vandenį. Galop viskas susitvarkė. O žmonės neramiai laukia pavasario, nes nežino, ar beveiks drenažo sistema, ar neapsems sodybų vanduo.
Gyventojai taip pat nerimavo, ar bus sutvarkytas kelias, ypač kelkraštis, kuriuo tiesta nauja linija. Pasak A.Jasevičiaus, statybininkai privalės viską sutvarkyti.