Telšių kultūros centro ansambliui „Mastis“ — 65-eri!

Dviejų tautų draugystės ženklu pažymėtas Telšių kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Mastis“ jubiliejinei veiklos sukakčiai paminėti skirtas koncertas „Gimę mes Lietuvoj“.

Lina Dijokienė

Pasveikino svečiai iš Sakartvelo
Neįtikėtinai vėsų šios vasaros pradžios karštymečio fone pirmadienio vakarą Telšių amfiteatre tikrą gerų emocijų, karštos Sakartvelo saulės pliūpsnį dovanojo bičiuliai iš dabar jau įteisinto naujo pavadinimo — Sakartvelo — kitaip Gruzijos. Žemaitijos sostinės amfiteatro scenoje aidėjo aukštų kalnų aidą atkartojančios sakartveliečių liaudies dainos ir lietuviams itin draugiškos šalies temperamentą atspindintys šokiai. Čia koncertavo, Telšius ir „Masčio“ ansambliečius su jubiliejumi sveikino vakaro svečiai — Sakartvelo (Gruzija) technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro šokėjų grupė bei Rustavio folkloro ansamblis „Tutarčela“ (Sakartvelas, Gruzija), palinkėję telšiškiams būtinai apsilankyti jų šalyje. Šventę pradėjo telšiškio Jokūbo Juškevičiaus ir viešnios iš saulėtojo Sakartvelo — solistės Mariami Makarachvili — drauge sugiedota Tautinė giesmė.

Gyvenimo ir istorijos ratu
Nuotaikingą svečių programą pakeitė solidi ansamblio „Mastis“ koncertinė programa. „Aš — iš čia. Čia iškritau iš motinos įsčių į tėvų ir brolių, seserų rankas. Čia — mano namai, mano šeima, mano jaukus židinys, mano pastogė, kur išgirdau ir ištariau pirmą žodį, žengiau pirmą žingsnį ir pirmą sykį nusiritau nuo slenksčio. Ir žemė mano, mano dangus, mano šaltiniai ir upės, ežerai ir marios, kad ir neaukšti — bet kalnai, piliakalniai, mano medžiai, mano paukščiai ir jų giesmių sutartinės. Čia bręsta mano duona — kūnui ir dvasiai, ir visa prisotinta gražiausių dainų, pasakų ir padavimų, išdabinta audeklų raštais, nusagstyta kryžių saulutėmis. Čia gyveno mano tėvų tėvai ir jų tėvai, mano gentys, mano žyniai ir kunigaikščiai ir tebegyvena mano žmonės — su jais šnekuosi, sykiais lengvai ir darniai, sykiais ne ką tesuprasdamas — ai, kad taip tik dėl aukštaitiškos, žemaitiškos, dzūkų ar sūduvių šnektos. Čia man moja vilioklė laimė, ir, būna, skauda, bet vis viena gera, ramu ir sava, ir mano širdis gieda. Čia — mano pasaulio vidurys. Aš — iš čia. Čia — mano Namai. Mūsų Namai. Mūsų Tėvynė“,— aidėjo renginio režisierės Agnės Jakavičiutės balsas.
Ir išties — įspūdingoje dainų ir šokių programoje žiūrovai išvydo ne tik platų žmogaus gyvenimo spektrą — nuo vaiko iki brandos, bet ir žmogų — krašto istorijos ir kultūros dalį: scenoje įprastą tautinį šokį keitė modernus — kur tradicija susiliejo su šiuolaikinėmis įžvalgomis. Telšių kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Mastis“ koncerte „Gimę mes Lietuvoj“ į ansamblio programą darniai įsiliejo ir jaunosios kartos — darželinukų pasirodymas. Iš viso amfiteatro scenoje įspūdingame koncerte šoko net 81 šokėjas. Iš jų — net 25 mažieji šokėjėliai iš Telšių lopšelių-darželių, kuriuos šventiniam koncertui paruošė choreografijos mokytoja Agnė Laurinavičiūtė.

Padėkos
Po finalinio koncerto numerio žiūrovai atsistoję plojo ansambliui ir jo vadovams — meno vadovei Ernestai Dargužienei, kapelos vadovui Linui Ulkštinui, choreografei Rimantei Laurinavičienei. Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas dėkojo kolektyvui už jų darbą, už puoselėjamas etnokultūros tradicijas, žiūrovams suteiktas puikias emocijas. Meras Telšių kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Mastis“ vadovams įteikė LR kultūros ministrės padėkas. Lietuvos nacionalinio kultūros centro vyr. specialistė Jolanta Kisielytė-Sadauskienė ir Šimtmečio dainų šventės „Vardan tos…“ Ansamblių vakaro režisierė Leokadija Dabužinskaitė neslėpė savo susižavėjimo „Masčio“ koncertu. „Priversti dainą ir šokį plakti vienu ritmu — tai ir didelė laimė, ir didelė garbė. 65-eri metai kolektyvo gyvenime — ilgas kelias. Jo būta visokio: ir tiesesnio, ir vingiuoto. Dabar „Mastis“ išgyvena atgimimo laikotarpį. Sveikiname jus, esančius tokiame pakilime, linkime ir toliau nenuleisti rankų ir siekti aukštesnių tikslų“,— kalbėjo J.Kisielytė-Sadauskienė, ištarusi ansambliečiams iki pasimatymo liepos 4 dieną Šimtmečio dainų šventėje Vilniuje. Telšiškius pasveikino ir viena pirmųjų ansamblio vadovių — Klaipėdos universiteto docentė Irena Nakienė, kiti „Masčio“ gerbėjai ir bičiuliai. Telšių rajono savivaldybė jubiliejinį Telšių kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Mastis“ koncertą „Gimę mes Lietuvoj“ parėmė 100 eurų.