Gedėdami negrįžusių neprarado vilties

Gedulo ir Vilties dieną tremtinių dainomis paminėjo Telšių kultūros centro choras „Tremties aidai” (vad. Milda Ulkštinaitė).

Telšiuose paminėta Gedulo ir Vilties diena. Gėlės ir žvakutės padėtos prie Trijų kryžių paminklo bei prie Tremtinių paminklo Telšių geležinkelio stoties prieigose. Giesmes giedojo Telšių kultūros centro choras „Tremties aidai“ (vad. Milda Ulkštinaitė).

Lina Dijokienė

Gedulo ir Vilties dieną Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje laikytos šv. Mišios, o po jų visi susirinkusieji į minėjimą pakviesti pasiklausyti Telšių kultūros centro choro „Tremties aidai” atliekamų tremtinių dainų.
Renginyje dalyvavęs Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas priminė: „Šiandien prisimename lygiai prieš 77 metus birželio 14 dieną 3 val. nakties vykdytą masinį Lietuvos piliečių trėmimą į Sibirą“. Rajono vadovas kvietė neužmiršti šios skaudžios istorijos pamokos, o iš tremtinių pasisemti meilės ir pagarbos tėvynei.
Prisiminimais apie tremtį dalijosi tremtinė Anastazija Jurgutienė. Savo viltingoje ir optimistinėje kalboje buvusi tremtinė priminė, jog, jei palaimins žmonių darbus ir dienas Dievas, tai visus lydės ir sveikata, ir laimė. Kita tremtinė Aldona, sudainavusi tremties laikus menančią dainą, čia pat choro vadovės M.Ulkštinaitės buvo pakviesta įsijungti į dainuotojų būrį.
Telšių tremtinių organizacijos vadovė Regina Chmieliauskienė pasidalijo savo įspūdžiais iš Eigirdžių pagrindinės mokyklos surengto Gedulo ir Vilties dienos minėjimo. Anot tremtinės, mokinių lūpose ir veikloje kalbėjo istorija. „Mes įsitikinome, kad mokytis istorijos reikia ne tik galva, bet ir širdimi bei rankomis. Viena minutė prieš pusiaudienį pagerbtas negrįžusiųjų iš Sibiro tremties atminimas. Vyko nuostabi akcija „Nepasiėmę raktų“, suvirpinusi širdį. Juk tie, ką trėmė, į nežinią išvyko net neužrakinę namų durų, nepasiėmę jų raktų. Simboliniai raktai — iš vaikų rankų spaudė širdį“,— kalbėjo R.Chmieliauskienė. Tai neturi pasikartoti — tokia Gedulo ir Vilties dienos prasmė.