Su dviračiais iš Nevados dykumos — per Žemaitijos kalvas

„Meninių dviračių invazijos“ parade įdomybių netrūko.

To Žemaitijos sostinė dar nematė. Prie Telšių menų inkubatoriaus, UAB „Telšių praktika“ kieme, dvejetą savaičių — birželio 4-15 dienomis — vaikai, jaunimas, ir ne tik, buvo užsikrėtę meistrystės, improvizacijos, kūrybinio džiaugsmo ir polėkio dvasia. O draugėn visus sujungė vasaros stovykla-kūrybinės dirbtuvės „Meninių dviračių invazija“.

Algirdas Dačkevičius

Toks projektas Lietuvoje įgyvendinamas antrus metus. Pernai juo džiaugėsi Drevernos vaikai ir jaunimas. Šiemet vaikų vasaros stovykloje-meninėse dirbtuvėse Telšiuose šurmuliavo netoli šimto dalyvių, naujam gyvenimui prikėlusių iš Nevados dykumos parvežtus dviračius.
Apie 200 dviračių atsiradimo mūsų mieste istorija iš Nevados dykumos intriguojanti. Dviračiai, tokių entuziastų kaip Giedrius Kavaliauskas ir Ieva Marija Dautartaitė, kuravusių projektą Telšiuose, dėka pargabenti iš šioje dykumoje vykstančio festivalio „Burning Man“ (liet.— degantis žmogus).
Šio festivalio gimimo data — 1986-ieji, San Franciske. Du vietiniai menininkai Saulės grąžos (atitikmuo — mūsų Joninės) šventei sugalvojo ritualą — paplūdimyje sudeginti didelę medinę žmogaus skulptūrą. Vėliau ši tradicija persikėlė į Nevados dykumą. Ir galiausiai išsiplėtojo į grandiozinį renginį, pavadintą „Burning Man“.
Viena iš festivalio taisyklių — atvykstant į jį, negalima naudoti jokių transporto priemonių, išskyrus dviračius ir ekologiškus automobilius mutantus. Renginyje vyrauja dovanojimo dvasia, ir dviračiai paprasčiausiai paliekami dykumoje, todėl ten dalyvausių lietuvių grupelei kilo sveikintina ir pragmatiška idėja.
„Kartu su trimis draugais — Ieva, Justu ir Džiugu — surinkome į konteinerius apie 1 tūkst. 500 dykumoje paliktų dviračių, kurie vėliau keliavo į vietos mokyklas, taisyklas bei metalo laužą. Dviračių buvo įvairių — paprastų, meninių, apšviestų, nepataisomai sulaužytų. Kraudami svajojome, kad vienas konteineris galėtų atplaukti iš JAV į gimtinę. Juk nuosavas dviratis — bene kiekvieno vaiko svajonė!“ — pasakojo vienas iš iniciatyvos sumanytojų Giedrius Kavaliauskas.
Stovyklautojai Telšiuose nepabūgo dykumos dulkėmis ir purvu aplipusių dviračių ir uoliai kibo į darbą. Juk viską atperka galutinis rezultatas ir išsvajotasis dviratis!
Tai buvo galima pajusti aplankius ant Masčio ežero kranto reziduojačią „Burning Man LT“ komandą, skaitmenizuotą gamybos laboratoriją „M-Lab”, susitikus su meninių dviračių kūrėjais iš Bostono SCUL, Vokietijos, Latvijos ir, žinoma, įvairių mūsų šalies miestų ir regionų centrų.
Projekto metu stovyklos dalyviai ne tik taisė iš Nevados dykumos pargabentus ir jiems padovanotus dviračius. „Meškėnų laboratorijos“ nariai kiekvienam pristatė praktinio technologijų pritaikymo kūryboje galimybes: buvo galima naudotis lazerine pjaustykle, 3D spausdintuvu, ploteriu, kompiuteriukais micro:bit ir kita elektronika, litavimo, suvirinimo, pjaustymo aparatu, LED apšvietimo juostomis ir kt. Dalyviai, kurdami meninių dviračių dizainą, naudojosi ne tik skaitmenizuotos gamybos technologijų įranga, bet ir perdirbamomis medžiagomis bei daiktais.
Kas tai „Meškėnų laboratorija“? Pavadinimas kilo dėl laboratorijos mobilumo, o joje susibūrė žmonės, turintys įgūdžių, išsilavinimą ir, svarbiausia, sukaupę daugybę praktinės ir darbinės patirties tokiose skirtingose srityse kaip dizainas, menai, architektūra, inžinerija ir švietimas. „Nusprendėme įvaldyti skaitmeninės gamybos technologijas ir tobulėti kurdami pirmąją technologijų laboratoriją „Fab Lab“ Lietuvoje ir prisijungdami prie pasaulinės „Fab Lab“ bendruomenės“,— sakė G.Kavaliauskas.
Laboratorijoje prie kompiuterio besidarbuojantis „Fab Lab Barselona“ instruktorius ir mechanikas inžinierius Ferdinand Meier iš Miuncheno pasidžiaugė šaunia lietuvių iniciatyva, rengiant tokias stovyklas. Vaikinas su Giedriumi Kavaliausku susipažino Bostone ir susibičiuliavo. Pernai jis savanoriavo panašioje stovykloje Drevernoje. Iš instruktoriaus nusiteikimo buvo pastebima, kad vokietis ir ateityje nepamirš Lietuvos.
Kitas pakalbintas savanoris iš Bostono Nick Anastasia Lietuvoje vieši irgi antrus metus. Vaikino galva prakulta dviračiams. Jis papasakojo apie savo klubą, kurio nariai gaminasi meninius dviračius. Įdomi detalė, kad šiame klube niekas vardais ir pavardėmis nevadinami, o turi pravardes. Nick pravardė — Excess (padarantis daugiau negu reikia). Vaikinas šypsodamasis papasakojo, jog klube yra narių, turinčių gana šmaikščių pravardžių, pavyzdžiui —– Pastry Queen (Kepimo karalienė), Admiral Skunk (Admirolas šeškas) ir pan.
Buvo įdomu regėti, kaip tarptautinė savanorių komanda su vaikais dalijasi patirtimi, moko juos susiremontuoti dviračius, įkvepia iš įprasto dviračio sukurti neįprastą objektą. Vaikai dviračius patys plauna, šlifuoja, dažo, virina detales, keičia ratus, kuria originalias detales. Visur atidžiai pasirūpinta darbo sauga. Lankymosi stovykloje dieną trylikametė Aistė iš Vilniaus VGTU licėjaus, užsidėjusi apsauginį skafandrą, atidžiai stebėjo dirbančius specialistus ir mokėsi virinti dviračio rėmą.
Dvi savaites su vaikais dirbusi savanorių komanda — menininkai, dizaineriai, mokytojai, programuotojai, inžinieriai — padovanojo savo patirtį, žinias ir laiką vaikams, kurie iš dviračių sukūrė meninius objektus, išmoko naujų dalykų ir tuos įgūdžius galės naudoti ateityje.
Ne vienam telšiškiui ilgai atmintyje paliks „Meninių dviračių invazijos“ baigiamoji šventė-paradas, kur atsisveikinta su svetingu miestu prie Masčio ežero. Projekto organizatoriai už paramą padėkojo JAV ambasadai Lietuvoje, Lietuvos kultūros tarybai, Vaikų dailės mokyklos direktoriui Valdemarui Eitučiui ir, žinoma, Telšių menų inkubatoriaus bei UAB „Telšių praktika“ vadovams Palmai ir Vytautui Urbanavičiams.
G.Kavaliauskas, išvykdamas iš Telšių, priminė, jog „Meninių dviračių invaziją“ vainikuos paradas Vilniuje, vyksiantis „Kultūros nakties“ metu.