Tarptautiniame projekte pažino Lietuvą

Vaikų ir pedagogų laukė nuotaikinga ir įvairi stovyklos programa.

Priartėti prie savo šaknų — toks buvo tarptautinio projekto „Lietuva + Airija = aš“ vienas iš tikslų. Šio projekto dalyviai sutartinai sako — tai pavyko!

Lina Dijokienė

Vasaros atostogos moksleiviams — tai ne tik galimybė pailsėti ar atgauti jėgas po įtempto mokymosi. Tai ir šaunus metas naujam pažinimui, naujiems potyriams, naujoms pažintims. Tuo neseniai įsitikino grupė vaikų, dalyvavusių tarptautiniame projekte „Lietuva + Airija = aš“. Telšiuose, Telšių „Ateities“ progimnazijoje vyko šio projekto stovykla.

Idėja
Tarptautinio projekto, jungiančio dvi šalis — Lietuvą ir Airiją, sumanytoja ir kūrėja — Airijos Kavano lituanistinės mokyklėlės „Gintarėlis“ direktorė Donata Simonaitienė.
Šis projektas sumanytas ir pradėtas vykdyti 2017 metų vasarą. Projektu siekiama priartinti paauglius mokinius arčiau prie Lietuvos ir taip aktualinti jų mokymąsi lituanistinėje mokykloje, įprasminti mokinių dalyvavimą lietuvių bendruomenės renginiuose siekiant, kad jie pasijaustų esą šios bendruomenės dalimi, padėti ieškoti tikrojo savęs, lietuviškojo identiteto apraiškų, paturtinti savo draugų ratą ir išplėsti jį iki Lietuvos, aplankyti Lietuvą ne kaip atostogų ar tėvų ir senelių šalį, o kaip savo šaknų pradžią bei padėti suvokti tikrąją Lietuvos 100– mečio prasmę ir koordinuoti šio suvokimo perdavimą jaunesniems lituanistinės mokyklos mokiniams.

Dalyviai
Tarptautinis projektas neįmanomas be partnerių. Bendra idėja draugėn subūrė ir aukštaičius, ir žemaičius, mat Panevėžio Beržų progimnazija, Panevėžio Socialinių paslaugų centras ir Telšių „Ateities” progimnazija yra tarptautinio projekto iniciatorių — Airijos Kavano lituanistinės mokyklos „Gintarėlis” projekto socialiniai partneriai.
Projekto metu siekiama, kad vaikai iš Airijos susipažintų su Lietuvos etnografiniais regionais. 2017 m. projekto dalyviai susipažino su Aukštaitijos kultūra, šokiais, dainomis, kalba, istorija, valgiais, o šiais metais pažintį tęsė su Žemaitija.
Vaikai, atvykę iš Airijos, apsigyveno telšiškių šeimose, bendravo lietuviškai, užmezgė draugystę ir tęsia bendravimą toliau. Stovyklos Lietuvoje koordinatorė ir vadovė — Panevėžio Beržų progimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė Jolanta Vaitkevičienė.
Iš Airijos atvyko mokytojos Agnė ir Rasa su mokiniais Helvijumi, Domantu, Dominyku, Martyna ir Justinu. Iš Panevėžio — mokytoja Jolanta ir Gabrielė. Telšių „Ateities“ progimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė Dalia Lileikienė, jos buvę mokiniai (Žygimantas, Gabija, Karina, Austėja, Matas) ir mokinių tėveliai svečius pasitiko su šypsenomis, dovanomis ir vaišėmis.
„Esame dėkingi už bendravimą ir bendradarbiavima Telšių „Ateities” progimnazijos direktorei Ritai Motiejūnienei ir pradinių klasių mokytojai metodininkei Daliai Lileikienei. Rudenį 5 mokiniai ir mokytoja vyks į stovyklą Airijoje, Kavano mieste. Džiaugiamės pasisekusia stovykla Žemaitijoje ir laukiame naujų susitikimų“, — sakė stovyklos Lietuvoje vadovė J.Vaitkevičienė.

Įspūdinga ir nuotaikinga programa
Liepos 1–5 dienomis projekto „Lietuva + Airija = aš“ tarptautinė stovykla Telšiuose prasidėjo klegesiu, pažadinusiu Telšių „Ateities“ progimnaziją iš vasaros atostogų miego.
Stovyklos Žemaitijoje programa labai įdomi, aktyvi ir turininga. Visi projekto dalyviai susipažino su Žemaitijos sostine Telšiais, žemaičių kultūra, papročiais, tradicijomis, tautiniais drabužiais, valgiais, kalba ir istorija.
Stovyklautojai dalyvavo ekskursijoje po Telšius „Atrask mažąsias Telšių puošmenas“, Biržuvėnų dvare edukacinėje programoje „Surasti lobį“, susipažino su Plungės Oginskių dvaro sodyba, išmaniuoju parku, laikrodine-oranžerija, Žemaitės memorialiniame muziejuje domėjosi žemaičių paveldu, skanavo tradicinius žemaičių patiekalus (kastinis, spirginė, varškės sūris), lankėsi energetinių labirintų ir geometrinių figūrų parke Likšuose, apžiūrėjo Platelių informacijos centre esančias ekspozicijas, pasikėlė į Siberijos bokštą, aplankė Raganos uosį, Platelių tradicinių amatų centre kepė „čirvinius“ blynus ir juos ragavo, plaukiojo katamaranu po Platelių ežerą ir klausėsi įvairių sakmių bei padavimų, lankėsi Šaltojo karo muziejuje, grožėjosi Rietavo Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia, Rietavo žirgyne jodinėjo žemaituku ir dalyvavo „Pieno kelio“ degustacijoje.
„Visur buvome, viską išbandėme, daug regėjome, kaštavojome, kalbėjomės ne tik lietuviškai, bet ir žemaitiškai. Šis projektas tikrai labai šaunus, labai reikalingas, yra naudingas tiek vaikams, tiek mokytojams. Manome, kad pasiekėme puikių šio projekto rezultatų“,— kalbėjo stovyklos dalyviai.