Miestas ir rajonas 2018-aisiais: įsimintinų įvykių gausa

Lauko Sodoje atidengtas paminklas, skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui. Paminklas sukurtas ir pastatytas išimtinai lauksodiškių pastangomis.

2018-ieji metai Telšiams ir rajonui buvo dosnūs įvairiais renginiais, parodomis, laimėjimais, džiugiomis švenčių akimirkomis, ir, deja, vietos politikų peštynėmis bei dar nemalonesniais įvykiais. Čia primename tik dalį pernykščių įvykių.

Sausis
Sausio 11 d. Telšių Žemaitės dramos teatre įvyko kasmetė tradicinė Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkurso „Dainų dainelė“ Telšių rajono etapo atranka. Buvo vertinama trylika pasirodymų. Konkursui dainorėliai ir jų pedagogai galėjo parengti įvairių vokalinės muzikos žanrų kūrinius. Rajono etapo laureatais tapo ir į kitą etapą pateko dešimt laureatų.
Sausio mėnesį meras Petras Kuizinas pasiūlė Tarybai atleisti Žemaitės gimnazijos direktorių Žydrūną Želnį, kuris vairavo neblaivus. Savo vadovo stojo ginti gimnazijos pedagogai, o ir dauguma Tarybos narių pasigailėjo prasižengėlio — neatleido. Už tai, kad susikompromitavęs švietimo įstaigos vadovas būtų atleistas, balsavo vien P.Kuizinas, Algirdas Bacevičius, Kęstutis Trečiokas, Jolanta Rupeikienė, Alfreda Tamoševičienė. Kiti Tarybos nariai susilaikė, o keli balsavo prieš.
Nuaidėjo tradicinė Telšių rajono geriausių sportininkų 2017 metais šventė. Žemaitės dramos teatre buvo pagerbtas būrys įvairių sporto šakų sportininkų ir jų trenerių.

Vasaris
Vasario 6 d. Telšiuose buvo paskelbta gripo epidemija. Sausio 22-28 dienomis 10 tūkst. rajono gyventojų susirgimų ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis siekė 113,68 atvejo, o klinikinių gripo atvejų buvo 67. Po sausio 28 dienos sergamumas augo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos pasiekė 190 atvejų 10 tūkst. gyventojų, o gripo atvejų padidėjo iki 233.
Pernai vasarį per Užgavėnes telšiškiai Žemaičių muziejaus „Alka“ Žemaitijos kaimo muziejaus ekspozicijoje suskubo išvyti žiemą. Sniego buvo, nors ir nelabai gausiai, bet žiema iškeliauti neskubėjo: juk dar tebebuvo vasario pirmoji pusė.
Iškilmingai telšiškiai pernai paminėjo Atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetį. Renginiai keitė renginius, o juose gausiai dalyvavo telšiškiai. Valstybės atkūrimo šimtmečio renginiai vyko ir kitose mokyklose, taip pat miestelių bendruomenėse.
Vasario pabaigoje meras, paragintas „aktyvistų“, pakvietė Tarybos narius aptarti Respublikos gatvės rekonstrukcijos projekto. Tiesa, šis projektas jau buvo patvirtintas. Tačiau architektas Algirdas Žebrauskas įtikinėjo esą reikia bent dalį tos gatvės išgrįsti akmeninėmis trinkelėmis, o tai būtų gerokai padidinę gatvės rekonstrukcijos kainą. Įdomu tai, kad tais pačiais — 2017 metais — Savivaldybė paplūdo gyventojų prašymais sutvarkyti sunkiai pravažiuojamus žvyrkelius ir duobėtas miesto gatves. Po šio susirinkimo, kuriame A.Žebrauskas įtikinėjo išgrįsti Respublikos gatvės dalį akmeninėmis trinkelėmis, toje pačioje salėje tą pačią dieną Telšių Sukilėlių gatvės žmonės reikalavo mero atsakyti, kada bus sutvarkyta jų vargiai pravažiuojama gatvė.
Vasario mėnesį Savivaldybės taryba nutarė pratęsti šilumos ūkio nuomos sutartį su UAB „Litesko“. Sudaryta Savivaldybės darbo grupė nusprendė, kad dėl didžiulių finansinių sąnaudų negalima perimti ūkio, tačiau tam reikia ruoštis ateityje. Norint perimti šilumos ūkį, būtų prireikę „rasti“ biudžete kelis milijonus eurų. Ne visi Tarybos nariai pritarė sutarties pratęsimui, tačiau nepritariusieji nepasiūlė jokios išeities, kaip biudžete būtų galima „rasti“ kelis milijonus eurų, norint perimti šilumos ūkį.
Surengta rajono folkloro ansamblių apžiūra į Lietuvos šimtmečio dainų šventę. Joje dalyvavo penki kolektyvai, ir visi ansambliai buvo pakviesti vėliau vykti į Vilnių.

Kovas
Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos mokinių inscenizacija Prezidentės Dalios Grybauskaitės akcijoje „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“ iš pusantro tūkstančio panašių renginių ir akcijų pateko tarp dvidešimties geriausių. Gimnazistus, jų mokytojus pasveikino Prezidentė D.Grybauskaitė ir įteikė apdovanojimą.
Kovo mėnesį VDA Telšių galerijoje buvo atidaryta tekstilininkės menininkės Virginijos Degenienės personalinė tekstilės paroda „Be pavadinimo“.
Kovo mėnesį „Kalvotoji Žemaitija“ paskelbė straipsnį, kad Tarybai bus siūloma patvirtinti 2018 metų vietinės reikšmės kelių (gatvių) priežiūros ir plėtros sąmatą. O šiame sąraše buvo įrašytas kelias į Eigirdžių kiaulių kompleksą. Šiuo keliu naudojasi beveik vien ši įmonė. Ir buvo numatyta skirti 130 tūkst. eurų. Tuo tarpu kitoms gatvėms ir keliams tvarkyti buvo siūloma skirti kur kas mažesnes sumas. „Kalvotajai Žemaitijai“ paskelbus šį straipsnį, Taryba nebedrįso keliui, vedančiam į kiaulių kompleksą, remontuoti skirti pinigų.
Pernai Telšių miškų urėdija tapo valstybinės įmonės „Valstybinė miškų urėdija“ regioniniu padaliniu.
Kovo mėnesį įvyko tradicinis vokalinių ansamblių konkursas „Susitikime dainoj“, kurį organizavo Telšių kultūros centras. Jame dalyvavo 15 kolektyvų, tarp kurių buvo duetų ir solistų.
Kovo mėnesį Austrijos sostinėje Vienoje įvykusiame konkurse telšiškė muzikos mokytoja Raminta Šukytė pelnė nugalėtojos laurus.

Balandis
Balandžio mėnėsį įvykusioje tautodailės parodoje-atrankoje į Dainų šventės liaudies meno parodą „Gyvos jungtys“ atrinkta būrelio Telšių rajono tautodailininkų darbų. Parodos tikslas — parodyti geriausius per pastaruosius penkerius metus sukurtus, atspindinčius tam tikrą liaudies meno etapą tautodailininkų kūrinius.
Telšių šokių studija „Divain“ Kaune jubiliejinėje Šokio fiestoje pelnė pagrindinį Grand prizą.
Balandžio pabaigoje Telšių politinę padangę staiga aptraukė debesys ir driokstelėjo mero Petro Kuizino pranešimas, kad jis pareiškia politinį nepasitikėjimą Savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Urbonui.
Balandžio pabaigoje Telšių Žemaitės gimnazija iškilmingai paminėjo savo šimto metų sukaktį. O Telšių centriniame stadione įvyko pirmosios Telšiuose tarptautinės regbio varžybos tarp Lietuvos ir Švedijos rinktinių.

Gegužė
Gegužės pradžioje Žemaitės dramos teatre įvyko Lietuvos kultūrizmo čempionatas Mero taurei laimėti. VDA Telšių galerijoje atidaryta paroda „Kaip mus veikia Japonija“, kurioje buvo eksponuojami studentų darbai, sukurti japoniška metalo plastikos technika.
Varnių bibliotekoje surengta poetinių skaitymų popietė „Poezija tavo ir mano širdy“.
Gegužės mėnesį įvykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje mero iniciatyva pabandyta atstatydinti Savivaldybės administracijos direktorių Saulių Urboną. Nepavyko: tąsyk pritrūko balsų.
Vieną gražiausių gegužės mėnesio švenčių — Tarptautinę šeimos dieną — telšiškiai minėjo Žemaičių muziejaus „Alka“ Žemaitijos kaimo ekspozicijoje. Šventėje buvo dainuojama, šokama, pristatyti įvairių amatininkų kūriniai.
Politikai sumanė keistą iniciatyvą. Esą Savivaldybė turėtų parduoti savo, kaip viešosios įstaigos „Soneima“, dalininkės teises. Tai paragino padaryti Seimo nario Valentino Bukausko padėjėja, Savivaldybės tarybos narė Laima Jurytė-Zakarauskienė, turinti daug tiesioginių interesų „Soneimoje“. „Kalvotoji Žemaitija“ paskelbė apie tai straipsnį. Savivaldybė iš viso „Soneimai“ skyrė apie 340 tūkst. eurų, tačiau pardavusi savo dalininkės teises būtų gavusi … 289 eurus. Po mūsų straipsnio paskelbimo ši iniciatyva sužlugo.
Poezijos pavasaris aplankė ir Telšius. Įvairiose rajono vietose savo kūrybą skaitė ir mūsų poetai, ir atvykę iš kitur.
Politinė atmosfera Telšiuose kaito toliau. Gegužės pabaigoje įvykusiame Tarybos posėdyje vėl nepavyko atstatydinti Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Urbono. Taryba susiskaidė į dvi priešiškas stovyklas.
(Bus daugiau)