Nusikaltimai ir nelaimės — vaizdo kamerų kadruose

Vieną sausio popietę nustebino prie laikraščio „Kalvotoji Žemaitija“ pastato vaikštinėjantys policijos pareigūnai. Pasirodo, jog tiriamas įvykis — po pat langais įvykusios vaikinų muštynės.

Lina Dijokienė

Nufilmavo muštynes
Nors buvo pats vidurdienis, tačiau Redakcijos darbuotojai buvo įnikę į savo darbus, tad nė neatkreipė dėmesio į tai, kas vyksta po langais. Tačiau tiesa beregint išaiškėjo, mat UAB „Parabolės“ dėka teritorija aplink Redakciją yra filmuojama, tad netrukus iš vaizdo kamerų gauta medžiaga jau atgulė ant policijos tyrėjų darbo stalo. Vaikinų muštynių detalių bei kaip buvo nubausti jaunieji chuliganai atskleisti negalime, nes, kaip informavo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Audronė Ralytė, „2019 m. sausio 31 d. incidentas įvyko tarp mažamečių, todėl duomenys apie įvykį neskelbtini. Priimtas procesinis sprendimas“. Jos teigimu, vaizdo kameromis užfiksuota medžiaga leido pareigūnams atkurti įvykio aplinkybes. Paklausta, ar Telšiuose, prie daugiabučių namų ar įstaigų įrengtos vaizdo kameros padeda ne tik užtikrinti turto saugumą, bet ir talkina įvairių institucijų pareigūnams atlikti pareigas, A.Ralytė atsakė: „Vaizdo kamerų įrašai ne tik šiuo atveju, bet ir kitais atvejais policijos pareigūnams padeda aiškinantis įvykių aplinkybes, tiriant nusikalstamas veikas“.

Užfiksuoti padegėjai
Laikraščio „Kalvotoji Žemaitija“ duomenimis, policijos pareigūnams būtent vaizdo kameromis užfiksuoti vaizdai padėjo atskleisti, kas vyko Telšiuose, Lygumų gatvėje, ties 59 namu, kai vasario 9 d. apie pirmą valandą nakties užsiliepsnojo lengvasis automobilis. Policijos pirminėje informacijoje teigiama, kad vasario 9 d. apie 0.56 val. Telšiuose, Lygumų g., namo kieme, vyrui (gimęs 1964 m.) priklausančiame automobilyje „Opel Vectra“ (pagamintas 2004 m.) kilo gaisras, kurio metu išdegė automobilio variklio skyrius bei apdegė šalia stovėjęs moters (gimusi 1973 m.) automobilis „Audi A4“. Gaisrininkų teigimu, jiems atvykus, mašina jau degė atvira liepsna. Gaisro metu išdegė visos degios detalės variklio skyriuje. Gaisro priežastis ir nuostolis nustatinėjami. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 187 str. — Turto sunaikinimas ar sugadinimas. Policijos atstovė, paklausta išsamesnės informacijos apie šį įvykį, kas yra tie asmenys, kurie padegė mašiną, kodėl buvo padegtas automobilis, ar nukentėjusiam mašinos savininkui buvo anksčiau grasinama ir pan., nieko nekomentavo. „Siekiant nepakenkti ikiteisminio tyrimo sėkmei, smulkesnės informacijos apie įvykį šiuo metu negalime teikti“,— parašė Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Audronė Ralytė.

Padeda sučiupti niekdarius
Kur kas daugiau nei policijos atstovė apie vaizdo kameras, jų naudą galėjo laikraščiui „Kalvotoji Žemaitija“ papasakoti Steponas Zepčiukas, UAB „Parabolė“ direktorius. Jis nesisvaidė tuščiai žodžiais, o juos iliustravo keliais pavyzdžiais — vaizdo kameromis užfiksuotų įvykių vaizdais. Štai viename matyti, kaip įnirtingai mosikuoja kumščiais įsikarščiavę muštynių dalyviai, kitame — kaip daugiabučio namo kieme prie viena eile stovinčių lengvųjų automobilių prieina vienas asmuo ir pila ant variklio dangčio kažkokį skystį, o netrukus mašiną apima liepsna, trečiame — kaip išvažiuodamas iš daugiabučio namo kiemo mikroautobusas stukteli į šalia namo pastatytą automobilį. Aiškiai matyti, jog mikroautobuso vairuotojas smūgį pajuto, nes pavažiavęs porą metrų sustoja, išlipa, apžiūri apgadintą mašiną, pasikrapšto galvą, apsidairo aplink ir vėl sėdęs į mikroautobusą ramiai sau nuvažiuoja. Komentuodamas pastarąjį įvykį, nutikusį Telšiuose, vieno Birutės g. daugiabučių namų kieme, S.Zepčiukas juokiasi: „Vyrukas, matyt, pagalvojo, kad jo niekas nemato. Tačiau jis turėjo labai nusivilti, mat jau kitą dieną sėdėjo policijos tyrėjo kabinete ir turėjo tikrai nemažai nemalonumų“. Ir apie šeštadienio nakties padegtą automobilį UAB „Parabolė“ direktorius turėjo ką pasakyti. Jis teigė, jog vaizdo kamerose užfiksuotas veiksmas buvo perduotas policijai, o ši nustatė turto niokotojus. Pasak pašnekovo, jų įmonė jau turinti didžiulį segtuvą iš policijos gautų raštų, kur prašoma padėti — suteikti vaizdo įrašą.

Įvedė tvarką
S.Zepčiukas pasakojo, jog idėja įrengti vaizdo kameras gimė prieš kelerius metus. Pirmiausia jos išbandytos Kaune. Daugiabučių namų bendrijos nuolat susidurdavusios su problemomis: sausakimšuose namų kiemuose dažnai įvykdavo eismo įvykiai, būdavo apgadinti automobiliai. Be to, kai kur ypač piktybiškai šiukšlindavo arba keturkojų augintojai įžūliai nesusirinkdavo savo numylėtinių paliktų „krūvelių“. UAB „Parabolė“ direktoriaus teigimu, įrengus kameras, visos šios problemos netrukus buvo išspręstos. Jei ir atsirasdavo koks niekdarys, tai jis, pasirodo, buvo ne iš to namo ir, matyt, nieko nežinojo apie kameras… Vėliau vaizdo kameros pradėtos įrengti ne tik Kaune, bet ir Plungėje, Raseiniuose ir, žinoma, Telšiuose. Šiuo metu Žemaitijos sostinėje veikia per šimtą UAB „Parabolė“ įrengtų vaizdo kamerų.

Nepigus malonumas
Nors vaizdo kameros tikrai padeda palaikyti teritorijos saugumą bei švarą, tačiau, kaip sakė pašnekovas, būtina suprasti, kad tai nėra toks jau pigus malonumas. „Mes nesame altruistai. Vaizdo kameras įrengiame tuose namuose, kur gyvena mūsų abonentai. Taip gerbiame ir saugome savo klientus. O vaizdo kamera — tai nemaža investicija. Juk kainuoja ne tik pati kamera, bet reikia jas ir prižiūrėti, užtikrinti nuolatinį patikimą ryšį, turėti laikmeną, kur laikyti nufilmuotus vaizdus ir pan. Žinoma, kad nuolat bendradarbiaujame su policija. Teisėsauga naudojasi mūsų paslaugomis, tačiau, gaila, pati finansiškai prie mūsų šios veiklos prisidėti negali“,— sakė S.Zepčiukas.
Telšiškiams, kurie norėtų, jog ir jų name atsirastų vaizdo kamera, reikėtų ne tik būti UAB „Parabolė“ klientams, bet ir surasti iniciatorių, kuris surinktų visų gyventojų sutikimus, kurie būtini pagal Duomenų apsaugos įstatymą. „Visi pageidaujantys gali surasti mūsų kontaktus UAB „Parabolė“ interneto svetainėje arba kreiptis į Telšiuose esantį Abonentinį skyrių“,— patarė Steponas Zepčiukas, UAB „Parabolė“ direktorius.

1 Komentaras

  1. Dieve brangus, mano vaikystės metais nereikėjo jokių vaizdų apsaugos kamerų, naktys buvo ramios be narkomanų ir chuliganų. Aukso amžius baigėsi, greitai atėjo šiuolaikiniai viduramžiai…

Komentarai nepriimami.