Žemaičio juvelyro dovanos mūsų šalies prezidentams ir Prezidentūrai

Į Prezidento Gitano Nausėdos vakarinį priėmimą Prezidentūros kieme Alfredas Jonušas atvyko su dukra Odilija.

Telšių miesto Garbės pilietis Alfredas Jonušas buvo maloniai nustebintas, kai gavo pakvietimą dalyvauti išrinktojo Prezidento Gitano Nausėdos priėmimo vakare Prezidentūroje. Lietuvoje ir pasaulyje įvairiausiose parodose pristatęs savo darbus ir sulaukęs puikaus jų įvertinimo, juvelyras ta proga sukūrė naujajam mūsų šalies Prezidentui specialią dovaną. Tai ne pirma originali žemaičio dovana aukščiausiai mūsų šalies institucijai ir jos vadovams.

Algirdas Dačkevičius

Linkėjo Prezidentui tvirtybės
Į Prezidento rūmų vidinį kiemą Simono Daukanto aikštėje liepos 12-osios pavakarę A.Jonušas atvyko su savo dukra profesore, medicinos mokslų daktare Odilija Jonušaite-Rudzevičiene. Po koncerto, kuriame pasirodė žinomi mūsų šalies atlikėjai, žemaitis, prisistatęs Prezidentui, jog atvyko iš Telšių, įteikė jam simbolinę dovaną. Pasak suvenyro autoriaus, jame įprasminti simboliai — savotiškas palinkėjimas Prezidentui įveikti visas pasitaikančias kliūtis jo kelyje: mamuto kaulo Gedimino stulpai simbolizuoja tvirtybę, ant gintaro gabalo — tarsi gintarinės Lietuvos — skriejantis sidabrinis Vytis — mūsų valstybingumo simbolis, o trys balto gintaro pakabukai kalba apie vienybę, kurią simbolizuoja Švenčiausioji Trejybė.
A.Nausėda sukluso, kai A.Jonušas pastebėjo, jog Prezidentūra anksčiau buvo užsakiusi jo darbų, kurie buvo dovanojami užsienio šalių aukščiausiems vadovams, taip pat pastebėjo, jog pokario partizanams pastatė 16 kryžių. Prezidento nuostabą geriausiai išreiškė jo ištartas: „Oho!“.
A.Jonušas džiaugėsi Prezidentūros kieme sutiktais pažįstamais žmonėmis, pabendravo su muzikologe Zita Kelmickaite, sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku, kurį telšiškis draugiškai vadina jo muzikiniu pseudonimu — Kongu, mat abu priklauso legendinio džiazo atlikėjo Lui Armstrongo klubui. Meras pašmaikštaudamas net surado progą sodriu balsu užtraukti Lui Armstrongo dainos motyvą. Žinoma, Prezidentūros kieme įrengtose palapinėse netrūko įvairiausių vaišių.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paprašė žemaičio… nekankinti
Jau minėjome, kad talentingas juvelyras yra sukūręs ne vieną savo darbą Prezidentūrai ir šios institucijos vadovams. Labiausiai jam įsiminė pabendravimas su Prezidente Dalia Grybauskaite. Baigiantis pirmajai jos prezidentavimo kadencijai, juvelyras D.Grybauskaitei įteikė dovaną, kurią sudarė sidabrinis koljė su gintarine apdaila, Prezidento vėliavos simboliais ir smėlio laikrodžiu iš mamuto kaulo.
Prezidentė paprašė juvelyro paaiškinti tų simbolių reikšmę. A.Jonušas pastebėjo, jog smėlio laikrodis simbolizuoja galimybę, pasibaigus pirmajai prezidentavimo kadencijai, jį apversti ir pradėti antrąją kadenciją. Tuokart Prezidentė šyptelėjo ir tepasakė: „Nekankink“.
A.Jonušas minėjo, jog praktiškai visi atkurtos Lietuvos prezidentai ar jų žmonos yra gavę juvelyro dovanų. Žemaitis Prezidentui Algirdui Brazauskui padovanojo gintarines sąsagas su Vyčiu marškinių rankogaliams ir kaklaraiščio segtuką, Prezidento Rolando Pakso žmonai — gintarinį kaklo papuošalą, Prezidentui Valdui Adamkui — puskilograminį gintaro gabalą su Vyčiu.
Pasak juvelyro, ne vieną jo darbą buvo užsakiusi Prezidentūra, kuriuos dovanojo garbiems užsienio svečiams. Žemaičiui malonu, kad jo kūrinys pradžiugino ir Popiežių Joną Paulių II.

Nuo Telšių — iki Tokijo
Žemaitis gintaro meistras daug parodų surengė Lietuvoje, Palangos gintaro muziejuje, tačiau jam įsimintiniausia išvyka į JAV 1998 metais, kur Vašingtone surengtas Smithsonian festivalis. Ten A.Jonušas, atstovaudamas Lietuvai, demonstravo gintaro meistrystę. 2003 metais jo gintaro paroda, vykstant Japonijoje Lietuvos dienoms, surengta Tokijuje ir Sapore. 2013 metais juvelyras renginyje „Pasaulio gintaro kelias“ nuominuotas „Gintarinei vėtrungei“. Daug savo darbų A.Jonušas yra dovanojęs įvairiomis progomis, taip pat bičiuliams ir bendraminčiams.
Prisimenant dar senesnius laikus, kai gyvavo Tarybų Sąjunga, A.Jonušas net du kartus Maskvoje tapo liaudies kūrybos festivalių laureatu.
Žemaičio aktyvi gyvenimo pozicija ir darbai, garsinant Telšius ir Lietuvą pasaulyje, deramai įvertinti: 2005 metais A.Jonušui suteiktas Telšių miesto Garbės piliečio vardas, tais pačiais metais jis tapo Lietuvos televizijos akcijos „Daugiau saulės, daugiau šviesos“ laureatu. Didžiausias jo apdovanojimas — 2012 metais Prezidentės D.Grybauskaitės įteiktas sidabro medalis „Už nuopelnus Lietuvai“.