KU „Germanto lobis“: atsižvelgiame į paprasto žmogaus finansinius poreikius

Kredito unijos „Germanto lobis“ rinkodaros ir bendrųjų reikalų specialistė Erika Perskaudienė, vyriausioji buhalterė Rasa Malcevičienė ir valdybos pirmininkas-administracijos vadovas Vytautas Barsteiga.

Kredito unijoje (KU) „Germanto lobis“ surengta spaudos konferencija, kurioje aptarta pusmečio veiklos ataskaita, apžvelgta šiandienė kredito unijos situacija, supažindinta su pokyčiais bei pasidalinta įspūdžiais apie įvykusius renginius.

Justina Lukošienė

Tarp prizininkų
Kredito unija „Germanto lobis“ lapkričio 27 dieną atšventė 22-ąjį gimtadienį. Šią ypatingą dieną, dėkodami savo klientams už buvimą kartu, pasitiko juos su gimtadienio tortu. Taip pat gruodžio 1 dieną kredito unijos „Germanto lobis“ valdybos pirmininkas Vytautas Barsteiga minėjo 20 metų darbo veiklos sukaktį, todėl pasidalijo savo įžvalgomis, kurias sukaupė per tiek vadovavimo metų.
Pasak administracijos vadovo, kai kūrėsi unija, nebuvo nei didelių indėlių, nei didelių paskolų, nei pajamų, todėl iš pradžių buvo dirbama veltui, bet per porą metų viskas įgavo pagreitį ir pasiekti teigiami pokyčiai. „Nuo pat įsikūrimo pradžios kėlėm ambicingus uždavinius, kuriuos visada stengiamės įvykdyti. Anksčiau mes užimdavome 5-6 vietą tarp sistemos unijų, o dabar esame tarp prizininkų — patenkame į trejetuką“,— teigė V.Barsteiga. Vadovas pasidžiaugė, kad šių metų veiklos rezultatai pranoko lūkesčius — netrūko indėlių, buvo pastebėtas paskolų augimas.
Mažėjant banko skyrių miestuose ir augant kredito unijų įtakai, svarstoma daugiau funkcijų suteikti unijoms, todėl lapkričio 20 dieną įvyko Lietuvos Respublikos Seimo Biudžeto ir finansų komiteto kartu su Lietuvos banku suorganizuota konferencija tema „Kuo pakeisime išeinančius bankus regionuose: problemos, galimybės ir perspektyvos“, kurioje dalyvavo ir Asociacija Lietuvos kredito unijos. Konferencijos tikslas — surasti galimybių, alternatyvių pasiūlymų, kurių dėka jaunos šeimos, besikuriantis verslas ar pensininkai galėtų gauti kasdienes bankininkystės paslaugas regionuose.
„Kredito unijos tikrai turi kuo pasidžiaugti, nes pastaruoju metu jų judėjimas yra itin matomas valstybės valdžios ir valdymo institucijose. Tai parodo, kad unijos ne tik matomos, bet ir girdimos“,— sakė V.Barsteiga. „Svarbiausias mūsų principas — savitarpio pagalba, demokratiškumas, asmeninė atsakomybė nariams, atsižvelgimas į paprasto žmogaus finansinius poreikius“,— antrino Asociacijos Lietuvos kredito unijos valdybos pirmininkė Daiva Kuršelytė.
„Bankininkystės paslaugų mažėja arba jų visai nėra kaimo vietovėse, trūksta „gyvų“ klientų aptarnavimo centrų, mažėja bankomatų skaičius, gyventojams ir smulkiajam verslui darosi sudėtingiau gauti kreditus, kasdienės bankininkystės paslaugos nėra pigios, brangus greitųjų kreditų finansavimas“,— finansinių paslaugų sunkumus regionuose vardijo V.Barsteiga.
Jo teigimu, kredito unijos padeda spręsti šiuos sunkumus: gyventojams ir verslui pasiekiamos finansinės paslaugos regionuose bei mažiau finansiškai patraukliose teritorijose, finansuojami tokie asmenys, kurie tradicinėms finansų įstaigoms yra mažiau priimtini — naujos įmonės, smulkus verslas, individualia veikla užsiimantys asmenys, Lietuvos emigrantai, laikinai dirbantys užsienyje, jaunos šeimos, norinčios įsigyti būstą. Kredito unijos, finansuodamos bendruomenes, vietinį verslą, žemdirbius ir fizinius asmenis, prisideda prie ekonominių, socialinių, kultūrinių poreikių skatinimo bei tenkinimo.

Laukia naujovės
Ateinančiais metais kredito unijos klientų laukia naujovės. 2020 m. KU „Germanto lobis“ prisijungs prie bankomatų tinklo „Medus“ bei pasiūlys mokėjimo korteles verslui. Vyriausioji buhalterė Rasa Malcevičienė supažindino su pokyčiais, prisijungiant prie elektroninės bankininkystės „i-Unija“.
Pasak jos, nuo 2020-ųjų kovo 2 dienos prisijungti prie elektroninės bankininkystės „i-Unija“ ir operacijoms tvirtinti nebebus naudojamos kodų kortelės. Slaptažodžių kodų kortelė, kuria dabar naudojasi klientai, nebegalios, todėl, turint tik slaptažodžių kortelę, nuo šios datos nebus galima prisijungti prie „i-Unija“ ir atlikti mokėjimų nepriklausomai nuo jų sumos. Taip pat negalės atlikti mokėjimų ir gavėjams, įtrauktiems į Patikimų gavėjų sąrašą.
Nuo 2020-ųjų kovo 2 dienos jungtis prie „i-Unija“ bei tvirtinti joje operacijas bus galima naujos priemonės pagalba — suvedant vienkartinį saugos kodą, kurį klientai gaus SMS žinute. Pažymėtina, kad, norint gauti vienkartinį saugos kodą, privaloma nurodyti mobiliojo telefono numerį šiam kodui siųsti, todėl klientai jau dabar raginami tai atlikti — atvykti į kredito uniją ir pateikti nustatytos formos prašymą arba prisijungus prie elektroninės bankininkystės „i-Unija“ su mobiliuoju elektroniniu parašu. R.Malcevičienė pabrėžė, kad jungtis prie elektroninės bankininkystės bei tvirtinti joje operacijas galima naudojantis mobiliuoju elektroniniu parašu. Jeigu klientas neturi mobiliojo elektroninio parašo, tuomet dėl jo įsigijimo reikia kreiptis į savo mobiliojo ryšio operatorių.

Kredito unija — drauge su bendruomene ir neabejinga iniciatyvoms
Rinkodaros ir bendrųjų reikalų specialistė Erika Perskaudienė pasidžiaugė kredito unijos organizuojamais renginiais. Šiais metais, minėdami Tarptautinę kredito unijų dieną, drauge su Lietuvos kredito unijomis pakvietė 1-8 klasių moksleivius dalyvauti piešinių konkurse „Kartu mes galime daugiau!“, kurio tikslas — didinti žinomumą apie kredito unijų judėjimą Lietuvoje. Sulaukta net 90 piešinių, todėl buvo sunku atrinkti pačius gražiausius, nes, anot E.Perskaudienės, kiekvienas atrodė labai įspūdingas. Išrinktiems nugalėtojams bei visiems konkurse dalyvavusiems buvo palinkėta nesustoti kurti, svajoti ir tai išreikšti popieriaus lape.
„Kooperacija, vienybė — tai neatsiejama mūsų gyvenimo dalis, kuri daro stebuklus“,— teigė E.Perskaudienė. Taip pat neliko nepastebėta ir įvertinta kredito unijos „Germanto lobis“ parama, dovanojant saldžius prizus mažiesiems dalyviams per Telšių miesto eglutės įžiebimo šventę.
Visi pašnekovai vieningai tvirtino, kad 2019 metai buvo kredito unijos „Germanto lobis“ teikiamų finansinių paslaugų augimo metai. Sėkmingai didėjo paskolų ir indėlių portfeliai, įstojo daugiau nei 250 naujų narių bei klientų. Pagal šios dienos prognozinius rodiklius, planuojama 2019-uosius metus baigti pelningai.

Gera žinia ūkininkams — sudarytos palankesnės sąlygos skolintis iš kredito unijų
Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ir Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA), bendradarbiaudamos su Asociacija Lietuvos kredito unijos, priėmė palankų ūkininkams sprendimą. Pritrūkę apyvartinių lėšų, ūkininkai kredito unijų paslaugomis galės pasinaudoti palengvintomis sąlygomis.
Šiais metais, įvykus ne vienam ŽŪM, NMA ir Asociacijos Lietuvos kredito unijos susitikimui, priimtas sprendimas, kuriuo gali pasidžiaugti apyvartinių lėšų stokojantys ūkininkai, deklaruojantys žemės ūkio naudmenas ir gaunantys tiesiogines išmokas.
Kredito unijos, suteikdamos kreditus ūkininkams, teikdavo NMA su ūkininkais pasirašytus susitarimus, pagal kuriuos NMA pervesdavo tiesiogines išmokas į susitarime nurodytą ūkininko sąskaitą. Tačiau kredito unijos galėjo teikti šiuos susitarimus tik tuo atveju, jei minimali paskolinta ūkininkui suma siekė 30 tūkst. Eur. Dabar ši minimali suma sumažinta 6 kartus — iki 5 tūkst. Eur. Taigi valstybinės įstaigos, bendradarbiaudamos su Asociacija Lietuvos kredito unijos, priėmė sprendimą, kuris palengvins ūkininkams skolinimosi iš kredito unijų sąlygas. Dėl naujai priimto sprendimo atnaujinamos sutartys bus siunčiamos pasirašyti kredito unijoms.

Kredito unija „Germanto lobis“ — patikimas Jūsų finansinis partneris. Mus rasite: Sedos g. 6, Telšiuose, tel.: (8~444) 33788, 8~620 89623 ir nutolusiose kasose Luokėje, Tryškiuose, Varniuose bei filiale Rietave (Oginskių g. 10, Rietavas). Daugiau skaitykite: www.germantolobis.lt