Meno kalboje žaislai neprašosi įvardinami

Kūrybinė grupelė prie savo sukurto darbo „Chimera“.

Ne pirmus metus miestelėnus, o ypač jaunuomenę, žvelgti per meno kalbą į bendravimo problemas pakviečia Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakulteto studentai su kūrybinguoju „provokatoriumi“ — šio fakulteto dėstytoju Mindaugu Šimkevičiumi. Šįkart Telšių galerijoje studentai, bendradarbiavę su Vincento Borisevičiaus gimnazijos moksleiviais, pristatė projektą-parodą „Neįvardinami žaislai“.

Algirdas Dačkevičius

Studentų darbų idėją aptarė VDA Telšių fakulteto dėstytojas Mindaugas Šimkevičius, pastebėdamas, jog ne tik šis, bet ir ankstesni projektai orientuoti į svarbiausią tikslą — atrasti Telšių miesto mokyklų moksleivių ir akademinės bendruomenės ryšį. Pasak dėstytojo, dažnai prasilenkia studentų ir moksleivių keliai, o šiuo projektu siekta išprovokuoti tokį susitikimą. Nors ir mažiausias poslinkis kūrybinei bendrystei atrasti — jau sėkmė.
Ir šiemet tradiciškai dėstytojas stengėsi likti nuošaly, daugiau patiems studentams palikdamas iniciatyvą kelti klausimus ir į juos ieškoti atsakymų. Studentai savo ruožtu dėstytojo metodą „perkėlė“ moksleiviams, ugdydami juose individualumą ir kūrybinius ieškojimus.
Kodėl pasirinkta tema būtent apie žaislus? Matyt, dėl to, kad šiais laikais daugeliui vaikų mobilusis telefonas ar kitas elektroninis prietaisas atstoja žaislus labiau negu pliušinis meškiukas ar plastmasinė lėlė. Moksleiviai, nejučiomis pereidami prie vis išmanesnių objektų, net nežino, su kuo anksčiau žaisdavo jų tėvai ar seneliai.
Pasak M.Šimkevičiaus, tokie projektai yra iššūkis studentams, nes jie turi palikti savo komforto zoną — auditorijas, kūrybines dirbtuves ir kurti kitoje erdvėje drauge su skirtingo amžiaus ir pomėgių jaunimu — šiuo atveju, atkeliavę pas Vincento Borisevičiaus gimnazijos auklėtinius.
Projektas užtruko vienoje devintoje ir dviejose dešimtose klasėse penkias technologijų pamokas, kur dalyvavo 15 studentų ir 40 gimnazistų. Gimnazijos technologijų mokytojas Saulius Damanskis kalbėjo, jog tokios bendros pamokos labai įdomios ir patrauklios, jos nutelkė vaikus darbuotis kūrybiškai. Tuo labiau, kad jie kūrė pasiskirstę į trejetą grupelių.
Studentai irgi pasijuto savais gimnazijoje. „Jeigu iš pradžių budėtojos į mus žvelgė tyrinėjančiais žvilgsniais, tai vėliau, kai atkeliaudavome užsimovę šalmus ir nešini ant nugarų gipso maišus, mostelėdavo ranka ir tik ištardavo: „Aiket“,— įspūdžiais dalinosi ketvirtakursiai. Jie taip pat turėjo galimybę susipažinti su moksleivių darbo aplinka, jų pasaulėžiūra, kuri įkvėpė pažvelgti į kūrybą moksleivišku žvilgsniu.
Gipsas, kaip kūrybinė medžiaga, buvo pasirinktas dėl gana paprasto ir patogaus jo apdirbimo, detalaus formų atkartojimo bei nedidelių sąnaudų. Objektai sukurti jungiant mokiniams gipso liejimo technologiją ir „ready made“ (gatavas — angl.) principus. Jungiamos pramoniniu būdu pagamintos žaislų dalys sukūrė naujus darinius ir kompozicijas.
„Svarbiausia, kad per pamokas nebuvo nuobodu, o jų kitoniškumas žavėjo moksleivius, taip pat ir sutelkė, nes kiekviena grupelė turėjo parodyti kuo daugiau išmonės ir pateikti savo kūrybinio darbo rezultatą“,— sakė gimnazijos technologijų mokytojas. Moksleiviai, naudodami senus žaislus, kitaip pažvelgė ir į dabar naujai susidariusias materialines vertybes.
Aptardami eksponuojamus kūrinius, studentai papasakojo, kaip sekėsi įgyvendinti su moksleiviais kūrybinius sprendimus. Bendruose susitikimuose, pateikus vaizdinę medžiagą ir analogus apie šiuolaikinius meno kūrinius, sukurtus pasitelkiant žaislo motyvą, moksleiviai praplėtė savo supratimą ir požiūrį į meną bei pasirinktą temą. Darbo metu naujas žinias jie galėjo pritaikyti konstruojant objektus. Pasak studentų, svarbiausia darbo dalis — procesas, o pagaminti objektai — mokinių fantazijos išraiška proceso metu.
XX a. psichologas Erichas Fromas yra pasakęs: „Dauguma žmonių miršta, dar nesuspėję gimti. Kūrybiškumas — reiškia gimti dar prieš numirštant“. Šiuo pasakymu psichologas teigia, kad kūrybiškumas yra neatsiejama gyvenimo dalis, kuri skatina mus mąstyti ir tobulėti, t.y. gimti. Taigi mąstykime, tobulėkime ir nepaliaukime… gimti.
Paroda Telšių galerijoje veiks iki 2020-ųjų metų sausio 7-osios.