Nesiseka: Savivaldybės „buldozerininkai“ įklimpo teisme

Almanto Lukavičiaus vadovaujama valdyba nesugebėjo, nepažeisdama įstatymų, atleisti įmonės vadovo.

Dabartinė Savivaldybės tarybos valdančioji koalicija, meras, Savivaldybės administracijos vadovai turi keistą savybę — apsijuokti, kai „buldozeriu“ nori prastumti kokius nors savo sumanymus arba tiesiog bandydami tuos savo sumanymus paaiškinti. Tačiau šįsyk jie, kartu su politinei valiai paklūstančia „Telšių autobusų parko“ valdyba ir jos pirmininku Almantu Lukavičiumi, gavo skaudoką Telšių apylinkės teismo antausį.

Alvydas Ivoncius

Ragino savo noru palikti darbą
Rašėme, kad šiais metais Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Almanto Lukavičiaus vadovaujama UAB „Telšių autobusų parkas“ valdyba žaibo greičiu atleido šios įmonės direktorių Saulių Bucevičių. A.Lukavičius tuomet „Kalvotajai Žemaitijai“ aiškino neva S.Bucevičius nepateikė įmonės kažkokios veiklos vizijos, nedalyvavo keleivių vežimo konkurse. Čia nesiimame spręsti, gerai ar blogai dirbo S.Bucevičius. Remdamiesi Telšių apylinkės teismo sprendimu, nagrinėsime jo atleidimo iš darbo aplinkybes ir teisėtumą.
S.Bucevičius iš darbo buvo atleistas „Telšių autobusų parko“ valdybos rugsėjo 20 dienos sprendimu. Netrukus jis kreipėsi į Telšių apylinkės teismą, apskųsdamas valdybos sprendimą. Jis „Telšių autobusų parko“ direktoriumi pradėjo dirbti 2017 metų rugsėjo 25 dieną, laimėjęs konkursą. S.Bucevičius ne vieną kadenciją buvo išrinktas Seimo nariu, priklausė Darbo partijai, vėliau įstojo į Liberalų sąjūdį.
S.Bucevičius skunde teismui aiškino, kad jis buvo atleistas kaip praradęs pasitikėjimą, tačiau A.Lukavičiaus vadovaujama įmonės valdyba niekuo to pasitikėjimo praradimo nepagrindė. Be to, nesilaikyta teisės aktų dėl įspėjimo apie atleidimą terminų.
Kaip rašoma skunde teismui, dar iki įmonės valdybos posėdžio A.Lukavičius pasikvietė S.Bucevičių ir pasiūlė nuo kitos dienos savo noru palikti darbą, sumokant vieno mėnesio išeitinę kompensaciją. A.Lukavičius papriekaištavo, kad įmonė nedalyvavo keleivių vežimo konkurse, kad S.Bucevičiaus vadovavimo metai „praėjo tuščiai“. S.Bucevičiui atsisakius savo noru palikti pareigas, A.Lukavičius neva pareiškęs, kad įvyks valdybos posėdis ir „mes vis tiek jau esame nutarę tave atleisti“. S.Bucevičius iš konteksto supratęs, kad tie „mes“ — tai Savivaldybės administracijos direktorius Imantas Motiejūnas, valdybos nariai. Vadinasi, atleisti buvo nuspręsta dar iki valdybos posėdžio. Dar iki posėdžio valdybos narė Zita Simaitienė paskambino vienai iš įmonės darbuotojų ir nurodė ruošti atleidimo dokumentus.

Rėmėsi absoliučia atleidimo teise
Atsakovu patrauktas „Telšių autobusų parkas“ teisme aiškino, kad bendrovės valdybos teisė atleisti vadovą yra absoliutaus pobūdžio. Tą patį teisme tvirtino ir Savivaldybės administracijos vadovas.
Telšių apylinkės teismas neneigė absoliutaus atleidimo teisės. Ji yra suformuota ir aukštesnės instancijos teismų praktikoje. Teismo sprendime rašoma: „Vadovo atleidimas galimas tiek esant vadovo kaltei, tiek jos nesant“. Tačiau, kaip pabrėžė teismas, svarbu laikytis atleidimo procedūrų, o būtent jas „Telšių autobusų parko“ valdyba pažeidė, nepaisant to, kad valdybai priklauso teisinį išsilavinimą turintis Savivaldybės administracijos skyriaus vedėjas Edmundas Vaitkevičius, seniai Savivaldybės administracijoje dirbančios Regina Radimonienė, Laima Ežerskienė, Zita Simaitienė.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 1 (10213)

2 Komentarai

  1. dabartinė koalicija labai trapi. jos nariai jau ne pirmas sykis kanda viens kitam i gerkles. ilgai nelaukus koalicija grius

Komentarai nepriimami.