„Metų pergale“ nominuotas lengvaatletis gimnazistas

Atstovaudamas Lietuvai, Baltijos šalių jaunučių lengvosios atletikos čempionate Lukas Sutkus pelnė čempiono vardą ir dar kartą gerino, jau sau priklausantį, 400 metrų bėgimo rajono rekordą.

Neseniai Žemaitės dramos teatre buvo pagerbti populiariausias ir geriausi 2019 metų rajono sportininkai, kur paskelbta dešimt nominacijų. Nominacija „Metų pergalė“ atiteko Žemaitės gimnazijos 1a klasės gimnazistui lengvaatlečiui Lukui Sutkui, nuolat gerinančiam ne tik asmeninius, bet ir rajono lengvosios atletikos rekordus.

Algirdas Dačkevičius

Kaip pastebėjo Luko trenerė Lina Kaveckienė, moksleivis intensyviau kultivuoti bėgimo rungtį pradėjo nuo šeštos klasės. Žinoma, pirmasis startas Lietuvoje jam neatnešė medalių, bet tarp jaunučių iš pradžių užimta dešimta, o vėliau ketvirta vieta liudijo, jog tarp jaunųjų bėgikų Respublikoje atsirado atkaklus ir savo tikslo siekiantis sportininkas.
Žemaitiškas charakteris jam leido lyderiauti tarp jaunučių. Negana to, jis savo amžiaus grupėje, rungtyniaudamas Klaipėdoje, pagerino 400 metrų bėgimo rajono rekordą, kuris nekito net 30 metų. Ši rungtis jam ypatinga — atstovaudamas Lietuvai Baltijos šalių jaunučių lengvosios atletikos čempionate, Lukas pelnė čempiono vardą ir dar kartą gerino, jau sau priklausantį, 400 metrų bėgimo rajono rekordą.
Pasak trenerės L.Kaveckienės, Lukas taip pat ne kartą gerino 300 metrų ir 600 metrų bėgimo asmeninius rekordus. Štai ir vasario 7-8 dienomis Klaipėdoje, kur varžėsi pajėgiausi Lietuvos lengvaatlečiai, telšiškis, perėjęs iš jaunučių į jaunių grupę, rezultatais nenusileido vyresniems varžovams: 600 metrų bėgimo rungtyje jis aplenkė visus ir tapo rungties čempionu (1.27,49 sek.). 300 metrų rungtį sportininkas įveikė per 37,22 sek. ir iškovojo antrąją vietą. Šiais rezultatais gimnazistas pagerino abiejų rungčių 15-16-mečių rajono rekordus, kurie taip pat laikėsi daugiau nei 30 metų.
Tokie pasiekimai ateina drauge su valia, atkaklumu ir drausme. Lukas kasdien treniruojasi po dvi valandas ir daugiau. Pasak trenerės, treniravimosi sąlygos geros, nes Telšiai turi ne tik europinio lygio stadioną, bet ir Areną. Lukas vasarą buvo išvykęs ir į sportininkų stovyklą Čekijoje. Pasak moksleivio, dėl aktyvaus sportavimo mokslai nenukenčia.
Luko pomėgis sportui nėra atsitiktinis. Jaunystėje sportą buvo pamėgęs jo tėvelis Povilas, o mama Kristina ir šiuo metu — puiki orientacininkė: mėgsta bėgioti, o kai yra sniego — slidinėja. Be to, važinėja dviračiu, žaidžia tinklinį.
Trenerė Lina irgi daug ką galėtų apie savo sportinius rezultatus papasakoti. Tarp jaunių Lietuvoje ji savo laiku buvo pelniusi trečiąją vietą, o kaip trenerę ją išugdė legendinis lengvosios atletikos treneris Povilas Klastauskas. Šiuo metu L.Kaveckienė treniruoja apie 40 moksleivių, iš kurių daugumą sudaro mergaitės. „Džiaugiuosi draugišku mikroklimatu bei vienas kitų palaikymu per treniruotes ir sportines varžybas. O apie Luko pasiekimus dar ne kartą išgirsime“,— šypsodamasi sakė trenerė.