Šilumos kaina — viena didžiausių. Rajono vadovai demonstruoja bejėgiškumą

(Iš kairės) Meras Kęstutis Gusarovas iki šiol Tarybai net nepasiūlė rengtis perimti šilumos ūkį. Almantas Lukavičius dėl šilumos ūkio perėmimo aršus buvo praėjusią kadenciją. Dabar jis turi apmokamas pareigas, tačiau, kaip supratote iš jo atsakymų, nieko negali padaryti, kad šilumos kaina sumažėtų.

Rašėme, kad Telšiai Lietuvoje, deja, pirmauja pagal šilumos kainą. Dėl jos miestas atsiduria jei ne ant prizininkų pakylos, tai bent pirmajame dešimtuke. O ką dėl to daro Telšių rajono savivaldybė, meras, Savivaldybės administracijos vadovai? Pateikėme klausimus merui Kęstučiui Gusarovui ir Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui Almantui Lukavičiui.

Alvydas Ivoncius

Interviu su meru K.Gusarovu
— Praėjusių metų rugsėjo mėnesį Valstybinė energetikos kainų reguliavimo taryba priėmė nutarimą, liečiantį šilumos energijos kainas Telšiuose. Nutarime rašoma, kad atlikti kai kuriuos veiksmus — nustatyti kainos dedamąsias — privalėjo ir Telšių rajono savivaldybės taryba, kad būtų būsimais metais šilumos vartotojams grąžintos permokos. Prašau pateikti informaciją, kada ir kuriais Tarybos sprendimais įgyvendintas minėtos Tarybos nutarimas.
— Vadovaujantis šilumos ūkį reglamentuojančiais teisės aktais, formaliai kainų nustatyme gali dalyvauti ir Savivaldybės taryba, pritardama arba nepritardama Valstybinės kainų reguliavimo tarybos nustatytoms šilumos kainoms, tačiau priimamas sprendimas pagrindinės nutarimo esmės nekoreguoja. Įvertinusi turimą patirtį, nuo 2011 metų kasmet Valstybinė kainų reguliavimo taryba nustato šilumos kainas. Toks nutarimas priimtas 2019 m. spalio 18 dieną.
— Telšiuose pagal dydį šilumos energijos kaina praėjusių metų pabaigoje buvo trečia Lietuvoje. Norėtume sužinoti, kokių veiksmų ėmėtės dėl tokios kainos, ar bandyta nors išsiaiškinti, kas sąlygoja labai didelę kainą; kaip ruošiamasi 2025 metais perimti miesto šilumos ūkį, kad neatsitiktų taip, jog Savivaldybė ar jos kontroliuojama įmonė „Telšių šilumos tinklai“ vėl neturės galimybių perimti šilumos ūkį?
— Telšių rajono savivaldybės tarybos politinių partijų 2019-2023 m. koalicinėje programoje yra numatyta perimti šilumos ūkį. Svarbus momentas — lėšų šiam procesui taupymas. Todėl antrajame šių metų ketvirtyje bus šaukiamas Telšių rajono savivaldybės tarybos kolegijos posėdis ir parengiamas planas perimti šilumos ūkį Savivaldybės žinion, pasibaigus nuomos sutarčiai su UAB „Litesko“.

Interviu su A.Lukavičiumi
— Praėjusią kadenciją Jūs, kaip Savivaldybės tarybos narys, manėte, jog būtina perimti miesto šilumos ūkį. Dabar užimate svarbias pareigas, suteikiančias Jums daugiau galimybių veikti, kad Savivaldybė, pasibaigus nuomos sutarties galiojimui, be problemų galėtų perimti šilumos ūkį. Ką konkrečiai nuveikėte, kad tokios galimybės atsirastų, būtų stiprinamos?
— Informuoju Jus, kad nepakeičiau savo nuomonės ir dabar manau, kad Savivaldybė, persiėmusi šilumos ūkį pasibaigus sutarčiai, būtų įgijusi priemonę įtakoti šilumos kainą Telšiuose. Investavus į šilumos gamybos priemones pasinaudojant ES skiriamu finansavimu, perorientuojant šilumos gamybą iš dujų į atsinaujinančius energijos išteklius (biokurą), šilumos gamybos savikaina būtų mažesnė, nepriklausomi šilumos gamintojai pagaminamą šilumą būtų priversti parduoti pigiau negu Savivaldybė gali pasigaminti pati, tuo pačiu mažėtų kaina gyventojams.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 20 (10232)

3 Komentarai

  1. Negalime pykti nei ant vadovų, nei ant miesto tarybos. Juk išrinkom pačius geriausius ir protingiausius. Paprasčiausiai nėra geresnių. Todėl ir į visas savivaldybės įmones deleguojame pačius geriausius iš mūsų tarpo. Ir taip metai iš metų. Į miesto tarybą kandidatuoja tie patys, kurie galvoja, kad jau Telšiai be jų niekaip neišsivers. Dirba, pluša, o rezultatas? O jei rimtai, negi tarp mūsų nėra išties sąžiningų, protingų? Gal pažįstame įmonių vadovų, mokytojų, namų bendrijų pirmininkų,ar šiaip protingų ir sąžiningų, kurie galėtų dalyvauti į miesto tarybos, mero rinkimuose ir išrautų su šaknimis visas blogybes? ar turime tokių šviesulių?

    • Na tai už ką balsavote įdomu būtų sužinoti, nes sąžiningo Bacevičiaus nerenka žmonės, jie renka turtingus ir įtakingus. Tie kurie reklamą už ,,sukauptus” pinigėlius darosi, tortus ir gėles dalina su brangiausiu kostiumu. O sąžiningą ir padorų A. Bacevičių renka patys doriausi matyt…

  2. Zmones kamuoja Stokholmo sindromas (kas nežino, kas tas yra, paklauskit tu, kas žino. Arba Google) , dėl to niekaip negali nebalsuoti už komunistus arba jų ipedinius

Komentarai nepriimami.