Akušerijos-ginekologijos skyriaus darbuotojų kolektyve — permainų vėjai

Laikinai einanti Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjos pareigas akušerė-ginekologė Marina Aponavičienė, gydytoja neonatologė Rita Fabijonavičienė ir slaugytoja Vilma Ribinskienė.

Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriuje netrūksta pasikeitimų: į užtarnautą poilsį išlydėta ilgametė ligoninės darbuotoja gydytoja neonatologė Renė Gudauskienė, o išvykus akušerei-ginekologei Eglei Jarašūnienei dirbti į Mažeikius, prie skyriaus vedėjos vairo laikinai stojo akušerė-ginekologė Marina Aponavičienė. Norint sustiprinti skyriaus darbuotojų pajėgas, prie kolektyvo prisijungė ir iš Šiaulių atvykstanti gydytoja neonatologė Rita Fabijonavičienė.

Justina Lukošienė

Pasak vidine ramybe ir šiluma spinduliuojančios gydytojos Ritos Fabijonavičienės, 2000 metai buvo jos darbo pradžia Regioninėje Telšių ligoninėje. „Iki 2007 metų čia dirbau, o po to išvykau į Šiaulius dirbti gydytoja neonatologe Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kurioje dirbu iki šiol. Išėjus gydytojai Renei Gudauskienei, ligoninės direktorė paprašė padėti kolektyvui, su kuriuo esu pažįstama septynerius metus“,— pasakojo Rita Fabijonavičienė.
Gydytojai važinėtis iš Šiaulių į Telšius didelių problemų nekyla, nes Žemaitijos sostinėje gyvena jos mama, kurią reikia vis dažniau aplankyti. Kalbėdama apie darbo pradžią Regioninėje Telšių ligoninėje, gydytoja neonatologė savo žodžius palydėdavo šilta šypsena. „Darbo pradžia Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriuje buvo labai įdomi ir įspūdinga, todėl malonu čia sugrįžti, matyti tuos gerai pažįstamus veidus“,— pozityviai konstatavo pašnekovė.
Akušerė-ginekologė Marina Aponavičienė, laikinai einanti skyriaus vedėjos pareigas, džiaugiasi, jog prie Akušerijos-ginekologijos skyriaus darbuotojų kolektyvo prisijungė ne tik kompetentinga gydytoja neonatologė Rita Fabijonavičienė, bet ir dar keletas gydytojų — dvi neonatologės ir vaikų ligų gydytojos Eglė Lysovienė ir Asta Vinskaitė, bei vaikų ligų gydytojas ir vaikų kardiologas Saulius Šimukauskas. Nors mažėjantis gimdyvių skaičius, kuris, anot jos, greičiausiai susijęs su emigracija ir senėjančia visuomene, neramina, bet pastebėta, jog vis daugiau sulaukiama gimdyvių iš kitų miestų (Plungės, Mažeikių, Klaipėdos), taip pat tarp gimdyvių pasitaiko ir į svečius pas tėvus ar gimines atvažiavusios kitų miestų moterys, kurios išvyksta labai patenkintos čia dirbančių medikų darbu.
Regioninėje Telšių ligoninėje priimami fiziologiniai gimdymai nuo 37 nėštumo savaitės, bet Rita Fabijonavičienė pamena dar tuometę darbo kasdienybę prieš trylika metų, kai šioje gydymo įstaigoje padėjo gimti 26 nėštumo savaičių dvynukams, svėrusiems apie 700 gramų, kurie buvo atiduoti į Kauno medikų rankas. Tik vienas iš jų išgyveno ir sėkmingai užaugo. Iš neišnešiotukų buvo ir 800 gramų svėrusi mergytė, kuri taip pat užaugo. „Tais laikais tai buvo didžiulis pasiekimas“,— dalijosi patirtimi gydytoja neonatologė. Pasak jos, dabar čia gimdo moterys be rizikos arba su neaukšta rizika, kurioms yra suteikiamos pačios geriausios sąlygos: vienutės palatos su dušais, tualetais, nuolatinė slaugytojų ir akušerių priežiūra. Po gimdymo vienas šeimos narys gali pasilikti šalia gimdyvės ir naujagimio jaukiai įrengtose pogimdyvinėse palatose.
Regioninė Telšių ligoninė kartu su LSMU Kauno klinikomis dalyvavo ketverius metus trukusiame projekte „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“. Suremontuota dalis patalpų ir įsigyta modernios įrangos: inkubatorius kūdikiams, naujagimių lovytė su šildymu, mikroskopas, portatyvinis ultragarsinis aparatas su akušerijai tinkamais davikliais. Taip pat apšiltintos ligoninės Akušerijos korpuso sienos ir stogas, pakeisti langai ir durys, renovuotos šildymo ir vėdinimo sistemos, pakeistas apšvietimas LED šviestuvais. Atnaujintos gimdymo palatos, aprūpintos šiuolaikiška, modernia aparatūra gimdyvėms ir vaisiaus būklei sekti viso gimdymo metu, taip pat yra aparatūra bei šildoma vieta naujagimio pirmajai pagalbai ar reanimacijai teikti.
„Viskas įrengta pagal šveicarų programą. Yra pulsoksimetrai, nustatantys pulsą bei kraujo įsotinimą deguonimi, kas be galo svarbu naujagimiui. Dabar centralizuotai tiekiamas deguonis, o anksčiau tam buvo naudojami deguonies balionai. Teikiant gaivinimo pagalbą, skyriuje dirbantys reanimatologai labai gerai atlieka savo darbą — intubaciją, jeigu ji reikalinga. Pagal šveicarų programą, pirmąją pagalbą, kol nepasirodo neonatologas, pradeda teikti akušeris-ginekologas. Tą puikiai moka ir akušerės, kurios yra baigusios gaivinimo ir stabilizavimo kursus. Be abejo, neonatologu netapsi be pediatrijos, o pediatrai — puikūs, gydytoja Alina Storpirštienė — nuostabi savo srities profesionalė. Tokių žmonių, pasiaukojusių savo darbui, dar reikėtų paieškoti“,— negailėjo gerų žodžių kolegoms padėti atvykstanti medikė.
Rita Fabijonavičienė akcentavo, kad Regioninėje Telšių ligoninėje moterims gimdyti yra palanku dėl mažesnės infekcijų rizikos, dirbančio personalo, kuris nėra pervargęs, kas neretai būdinga didžiųjų miestų gydymo įstaigoms. „Telšių ligoninėje yra labai geros sąlygos gimdyti, jei nėra kažkokios patologijos, nes akušerė su gimdyve būna visą parą. Didžiųjų miestų ligoninėse vienai akušerei tenka dirbti ne su viena gimdyve, todėl iš gimdyvių pasigirsta atsiliepimų, jog pritrūksta bendravimo, švelnaus žodžio iš gydytojų pusės. Čia tarp gimdyvės ir akušerės per tą parą užsimezga artimas ryšys, jos susibendrauja. Juk kiekvienai gimdančiai moteriai, kuri tokiu metu yra ypač jautri, emocinis palaikymas tiesiog būtinas“,— kalbėjo gydytoja neonatologė.

Reklama: seminarai būsimoms mamos

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.