Kokį „turtą“ jaunimas rado prie Tausalo

Jaunimo centro iniciatyva surengta gamtos švarinimo akcija prie Tausalo ežero.

Atviras Telšių jaunimo centras su savo vadove Saulena Pilitauskaite žinomas rajone patraukliomis iniciatyvomis, ugdančiomis jaunų žmonių pilietiškumą ir telkiančiomis veikti bendruomeniškai. Vienas iš neseniai surengtų darbų — talka, pavadinta gana simboliškai „Tausalo lobis“, kur jaunimas švarino nuo piktavališkų šiukšlintojų mišką prie Tausalo ežero.

Algirdas Dačkevičius

Šiuo metu Jaunimo centras įgyvendina tarptautinį projektą „Generation Europe“ (Europos karta). Šio projekto jaunimas — gamtai draugiška grupė, jau trejus metus vykdanti įvairias veiklas — pasirinktinais būdais gvildena tvaraus gyvenimo būdo, aplinkosaugos, mažesnio vartojimo temas ir praktiškai prie to prisideda.
S.Pilitauskaitė papasakojo apie svarbiausius jaunimo nuveiktus darbus. Surengta akcija „Second Chance“ (Suteik daiktui antrą šansą), kurios metu buvo skatinama naudotis ne vienkartiniais daiktais ir priemonėmis. Prie prekybos centrų Telšiuose praeiviai buvo kviečiami pasinaudoti medžiaginiais pirkinių maišeliais — biriems, o stiklainiais — skystiems produktams pirkti, taip mažinant plastiko vartojimą. Jaunimas prisidėjo prie miesto žaliojo rūbo puoselėjimo — pasodino 24 medelius. Pernai vyko jaunimo mainai su tarptautiniais partneriais iš Ispanijos ir Vokietijos. Su jais surengtos akcijos prie prekybos centrų, filmo „Plastiko vandenynas“ peržiūra su diskusija Telšių amfiteatre. Šiais metais planuojamas dar vienas jaunimo susitikimas Vokietijoje, kuriame dalyvaus projekto iniciatyvinė grupė.
Karantinas subrandino virtualią parodą „Mūsų „gražieji“ Telšiai“, tokiu būdu atkreipiant telšiškių dėmesį į atsikratymo šiukšlėmis gamtoje problemas. Socialinio tinklo facebook Generation Europe.Telsiai. paskyroje buvo galima išgirsti dviejų projekto merginų gyvą pasakojimą apie tai, kas parodoje pavaizduota. S.Pilitauskaitė džiaugėsi, kad sulaukta net apie 17 tūkst. peržiūrų. Parodos organizatoriai mano, kad ji sugėdino ne tik tuos, kurie tapo jos „autoriais“, bet ir galbūt įkvėps pavienius asmenis sutvarkyti vieną ar kitą vietą.
O pirmiausia iniciatyvą parodė Telšių jaunimas, praėjusį šeštadienį kartu su Atviro Telšių jaunimo centro darbuotojais švarinęs Tausalo mišką. Šiukšlių rinkimo ir gamtos tvarkymo akciją nuspręsta įgyvendinti po to, kai Jaunimo centro atstovai ieškojo sau vietos stovyklauti, tačiau vietoje jos rado įvairiausių šiukšlių kalnus.
Apie 30 jaunuolių mišką švarino pusdienį, o rastos atliekos vos tilpo į dvi sunkvežimių priekabas. Ko tik ten nebuvo — daugiausiai plastikinių automobilių detalių, padangų, stiklo vatos, net televizorius ir klozetas. Gausybė automobilinio plastiko rodo, jog gamtai kenkėjišku darbu užsiima kai kurie transporto remontininkai. S.Pilitauskaitė dėkinga „Bekelės fanams“, kurie talkino, suveždami šiukšles į vieną krūvą.