Ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos taurė“

81 km distancijos nugalėtoja Jūratė Repšienė su arabų veislės žirgu Ardmore.

Neseniai Telšių rajone esančiame sporto klube „Topolis“ įvyko pirmosios šį sezoną nacionalinės ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos taurė“.

Aušra Viesulė
Sporto klubo „Topolis“ trenerė

Ištvermės jojimas, kaip žirginio sporto šaka, yra sparčiai populiarėjantis žirginis sportas Europoje. Tai viena iš žirginio sporto disciplinų. Pagal rengiamų varžybų skaičių, po konkūrų, ši disciplina užima antrąją vietą.
Į sezono atidarymą dalyviai suvažiavo iš visos Lietuvos: Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Baisogalos, Panevėžio ir kt. Dalyviai varžėsi 22 km, 44 km, 59 km ir 81 km distancijose.
22 km distancijoje „ŽAAA taurė“, kurioje varžėsi žemaitukų veislės žirgai, pagrindinis prizas atiteko šiaulietei Emilijai Muzraitei su žirgu, vardu Kubas. Antroji vieta atiteko taip pat šios komandos narei, Emilijos mamai Linai Mazrimienei bei jos žirgui Sidabras. Na, o trečioji vieta atiteko „Topolio“ žirgyno raitelei Ievai Masalskaitei su debiutantu žemaituku Žestas.
22 km „Hilton Herbs taurė“ distancijoje, kurioje varžėsi kitų veislių žirgai, pirmoji vieta atiteko Eglei Liekytei ir anglų arabų žirgui Dixie Dew.
44 km distancijoje „HorseWell Baltic“ pagrindinę taurę laimėjo duetas iš sporto klubo „Topolis“ žirgyno — dvylikametė raitelė Eimilė Kačinskaitė su žemaituku Perlis. Toje pačioje distancijoje antrosios vietos taurę laimėjo Augustė Eidukaitytė iš Kauno su žemaituku Prapuntas.
Na, o trečioji vieta atiteko tos pačios komandos narei Akvilei Bružaitei su žirgu Trakas. Toje pačioje distancijoje „Germanto lobis taurė“, tik jojant kitų veislių žirgais, atiteko vienintelei dalyvavusiai raitelei Rustei Mazrimaitei su arabų veislės žirgu Azilal. Ji, sėkmingai įveikusi trasą, į Šiaulius parsivežė pirmosios vietos taurę.
59 km „Blitz taurė“ distancijoje buvo ypač svarbus greitis. Pademonstravę geriausią rezultatą, nepabūgę karščio ir aplenkę arabų veislės žirgus, pagrindinį prizą laimėjo Neringa Kūlokaitė su žemaitukų veislės eržilu Pertakas.
Pačioje ilgiausioje — 81 km „Kalvotosios Žemaitijos taurė“ distancijoje varžėsi net 6 duetai. Visi jie, pademonstravę savo išmintį, ištvermę ir žirgų paruošimą, kaitinant 30 laipsnių karščiui, sėkmingai užbaigė 81 km distanciją.
Sporto klubui „Topolis“ šioje distancijoje atstovavo net du duetai. Ketvirtoji vieta atiteko klubo senbuvei, 2017 m. jaunimo užskaitos, ištvermės jojimo čempionei Ugnei Ubartaitei su arabų veislės žirgu Polis, o penktąją vietą pelnė „Topolio“ šios distancijos debiutantė Kornelija Rubežiūtė su ristūnų veislės žirgu Kung Sanna. Pagrindinę, didžiausią „Kalvotosios Žemaitijos taurė“ taurę laimėtojai šiaulietei Jūratei Repšienei su arabų veislės žirgu Ardmore įteikė pats sporto klubo „Topolis“ žirgyno savininkas Saulius Lečkauskas.
Varžybos buvo gausios taurėmis, medaliais, atminimo dovanėlėmis, už kurias sporto klubas „Topolis“ dėkoja: UAB laikraščiui „Kalvotoji Žemaitija“, jojimo prekių parduotuvei hiltonherbs.lt, jojimo prekių parduotuvei „Pasažas“, UAB „Sidabrinis medis“, KU „Germanto lobis“, AB „Lytagra“, Žemaitukų augintojų asociacijai, Seimo nariui Valentinui Bukauskui, pašarų ir papildų žirgams gamintojams ir platintojams „Equine NutriPlan Lietuva“, jojimo prekių parduotuvei „Horsemarket“ ir kitiems prisidėjusiems.
Ištvermės jojimas — sporto rungtis, kai raitelis su tuo pačiu žirgu įveikia nustatytą atstumą per nustatytą maksimalų laiką. Ir raiteliui, ir žirgui reikalinga ištvermė bei drąsa įveikti ilgus atstumus per besikeičiantį reljefą ir esant pačioms įvairiausioms oro sąlygoms. Patikrinamas žirgo greitis ir ištvermė, taip pat išbandoma raitelio orientacija bei gebėjimas jausti savo žirgo galimybes. Vis labiau pasaulyje populiarėjančiose varžybose dalyviai su žirgais įveikia net ir 160 km distancijas. Ir vis dėlto, varžantis ištvermės jojimo varžybose, pirmenybė teikiama ne pergalei, o gerai žirgo savijautai.