Darbas ir žygiai išugdė lyderės charakterį

Nuo rugpjūčio 14-osios Telšių rajono ūkininkų sąjungai vadovauja nauja pirmininkė Zita Dargienė iš Degaičių, išrinkta sąjungos narių visuotiniame susirinkime.

Algirdas Dačkevičius

Septintoji pirmininkė Lietuvoje
Kaip šiuo metu skelbiama Lietuvos ūkininkų sąjungos tinklapyje, Z.Dargienė, pakeitusi ankstesnį pirmininką Vytautą Rakicką, yra iš 41 mūsų šalies ūkininkų sąjungos padalinių vadovų septintoji moteris.
Zita, 2003 metais baigusi Šiaulių universitetą, 17 metų dirbo fizikos mokytoja metodininke, taip pat ir ūkininkavo, nes nuo 2007-ųjų įkūrė jaunojo ūkininko ūkį. Pradėjo nuo 5 hektarų. Šiuo metu ūkis išplėstas iki 250 hektarų. Ir ne bet koks ūkis, o ekologinis, kuriame auginami mėsiniai abrakų veislės galvijai — per 100 žindenių karvių.
Naujoji pirmininkė tiki, kad išrinktieji tarybos nariai, atstovaujantys savo seniūnijoms — Tadas Geidukis, Dainius Dargis, Andrius Cicėnas, Vilma Blažienė, Gintas Palekas, Martynas Užkuras, Vladas Termenas, Arūnas Usis, Rimantas Šerlinskas ir revizorius Sigitas Pudžiuvelis bus aktyvūs ir pateiks konkrečių pasiūlymų sąjungos veiklai gerinti.
Jau pirmajame susirinkime ūkininkai sprendė jiems svarbius klausimus: nustatyta narių priėmimo ir šalinimo tvarka, priimti sprendimai: stojamasis mokestis į Telšių rajono ūkininkų sąjungą — 25 Eur, metinis nario mokestis — 0,50 Eur už 1 ha, minimalus metinis nario mokestis — 25 Eur, maksimalus — 200 Eur.
Pasak Z.Dargienės, artimiausi Telšių rajono ūkininkų sąjungos planai — esamų narių sutikrinimas ir naujų pritraukimas, taip pat suorganizuoti konkursą „Metų ūkis 2020“.
Konkurse bus išrinkti geriausi ūkiai, padarę didžiausią pažangą per pastaruosius metus. Laimėtojais taps tik trys ūkiai, rajoninės vertinimo komisijos sprendimu surinkę daugiausiai balų.
Naujoji pirmininkė kviečia rajono ūkininkus, įregistravusius savo ūkius ir aktyviai ūkininkaujančius, dalyvauti konkurse. Konkurso nugalėtojų laukia apdovanojimai ir pagerbimas respublikiniame renginyje.
Norintieji dalyvauti konkurse kviečiami iki rugsėjo 4-osios kreiptis į Telšių rajono ūkininkų sąjungos pirmininkę Zitą Dargienę, tel. 8~612 53794, el.p. TelseTrus@gmail.com arba registruotis internetinėje svetainėje: www.telsetrus.lt

Sportiška šeima
Zita užsiminė, jog prieš trejetą metų atrado pomėgį — žygius po mūsų šalį. Įstojusi į „Žygeivių asociaciją“, moteris sukorė per 1500 kilometrų. Jai suteiktas „Lietuvos varinio žygeivio“ titulas, kuris pelnomas įveikus 1000 įskaitinių kilometrų. Moteris pripažįsta, kad žygiai nuvargina, o kartais ir sužaloja kojas, bet galva pailsi, joje nelieka vietos negatyvioms mintims.
Prieš dvejus metus degaitiškė įveikė ilgiausią pėsčiųjų žygio maršrutą — per parą nuėjo šimtą kilometrų. Maršrutą Baisiogala-Radviliškis įveikė per 17 valandų. Tąkart po žygio ji pasakė: daugiau niekada! Tas „niekada“ pasimiršo labai greitai.
Sportinė dvasia gaji ir Zitos šeimoje. Sūnus Gvidas — profesionalus futbolininkas, šiuo metu saugantis šiauliečių komandos vartus. Mama šypsodamasi pasakojo, kad jau prasidėjo varžytuvės, kaip reikėtų jį parsivilioti į telšiškių futbolininkų komandą. Gausybė apdovanojimų liudija, jog žygiuose yra dalyvavę Zitos sutuoktinis Dainius, dukra Agnė ir jaunėlis Gustas.

Pienininkystė — svarbi ūkininkavimo šaka
Šeimos galva — Dainius puoselėja ekologinę pienininkystę. Prie įvažiavimo į ūkį stovi „Dobilo“ stendas, informuojantis, jog iš šio ūkio „Žemaitijos pieno“ bendrovei yra tiekiamas ekologiškas pienas, iš kurio gaminami sveiki ir gardūs „Dobilo“ ženklu pažymėti produktai.
Pasak Dainiaus, pernai per dieną ūkis „Žemaitijos pieno“ bendrovei pardavė nuo 500 iki 1000 kg natūralaus pieno. Ypač svarbu, kad pieno ūkyje pasiekiama gerų rezultatų pagal piendavių sezoniškumą. Šiuo metu melžiama 70 karvučių.
Jauna šeima kasmet rūpinasi ne tik ūkine plėtra, bet puoselėja ir aplinkos grožį.
Naująją Telšių rajono ūkininkų sąjungos pirmininkę pasveikino „Žemaitijos pieno“ Žaliavos pirkimo direktorius Saulius Urbonas ir vadybininkas Sigitas Mikalauskas, palinkėdami jai įgyvendinti savo užmojus ir sėkmingai vadovauti rajono ūkininkams.