Telšiškis pripažintas kaltu už kokaino platinimą nepilnametėms

Vytautas Jončas
Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida

Žmona grįžo su pareigūnais
Gruodžio 2 dieną Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 33-ejų metų Telšių miesto gyventojas J.J. buvo kaltinamas narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimu nepilnamečiams, neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.
Nusikaltimas padarytas 2018 metų rugpjūčio 16-17 dienomis Telšiuose, J.J. bute. Rugpjūčio 16-osios vakarą pas J.J. atėjo dvi nepilnametės merginos E.P. ir L.A. Buto šeimininkas tuo metu namuose buvo vienas, kadangi sutuoktinė buvo išvykusi poilsiauti.
Tyrimo metu nustatyta, kad buto šeimininkas viešnioms davė narkotinės medžiagos — kokaino, kurį jos traukė per nosį. Kaip vėliau liudijo viena nepilnametė, tada buvo vartojami ne tik narkotikai, bet ir alus, rūkalai.
Apie vidurnaktį kažkas pradėjo belstis į duris, tačiau niekas jų neskubėjo atidaryti. J.J. įtaręs, kad tai gali būti jo žmona, merginoms liepė pasislėpti balkone. Jo įtarimai dėl netikėtai sugrįžusios sutuoktinės pasitvirtino, be to, atvyko ir policijos pareigūnai. Per bute atliktą kratą policijos pareigūnai rado nedidelį kiekį neteisėtai įgytos ir laikytos psichotropinės medžiagos.

Puotos pirtyje ir namuose
J.J. ir teisme kaltės nepripažino. Vyras pasakojo, kad dar 2015 metais į Telšius atvykdavo Kirgizijos pilietis, kuris pirkdavo senus automobilius. Jis su tuo piliečiu bendraudavo. Maždaug prieš dvejus metus iki 2018 metų rugpjūčio 16 dienos viešojoje pirtyje vyko vakarėlis, kuriame dalyvavo ir jis. Vakarėlyje dalyvavo kelios merginos, tarp kurių buvo ir E.P., buvo vartojamas alkoholis. Su nepilnamete E.P. ten ir susipažino. J.J. teigė, kad po to ne kartą E.P. sutikęs mieste, kavinėje, todėl nemanė, kad E.P. buvo nepilnametė.
2018 metų rugpjūčio mėnesį E.P. mieste sutiko su jos drauge L.A. J.J. teigė, tada E.P. jo paklaususi: „Kaip laikaisi, kas gero“, jis atsakęs, kad dėl jam paskirtų apribojimų vakarais reikia būti namuose. E.P. pasiūlė atsigerti šampano. Kadangi J.J. sutuoktinė vasarą su vaikais išvyksta atostogauti į Palangą ir ten pasilieka ilgesnį laiką (jos tėvai turi ten butą), jis pasiūlė susitikti jo bute. Susirašinėjo per kažkokią programėlę ir, gali būti, kad jis parašė, kokiu adresu ateiti.
Pirmą kartą, kai E.P. atėjo su savo drauge L.A., J.J. bute buvo vartojamas alkoholis, žaidžiama kortomis, domino, merginos užsibuvo iki 4 valandos ryto, todėl pasiliko nakvoti. J.J. miegojo atskirai nuo merginų. L.A. ryte turėjo važiuoti į Šiaulius, o jis į darbą, todėl kartu jo iškviestu taksi nuvyko į jo darbą, po to jis joms davė 70 ar 90 eurų, kad jos taksi nuvyktų į Šiaulius. Per „mesendžerį“ daugiau susirašinėjo su L.A., kuriai jautė didesnę simpatiją. „Mesendžeryje“ buvo pasivadinęs Sasha Belovu. Susirašinėdami su L.A., vėl susitarė susitikti pas jį bute. Draugės atsinešė šampano, jo namuose buvo stipraus alkoholio. Vėl buvo žaidžiama kortomis, domino, todėl merginos užsibuvo iki paryčių, o ryte išsiskirstė.
J.J. teigė, jog nei pirmą, nei antrą kartą merginoms nesiūlė nei narkotinių, nei psichotropinių medžiagų. Kaltinamasis pridūrė, jog maždaug prieš savaitę, iki lemtingojo 2018 metų rugpjūčio 16-osios vakaro, kai J.J. su merginomis buvo užkluptas grįžusios žmonos, pas jį į namus buvo atvykęs draugas, grįžęs iš Pietų Amerikos. Vartojant alkoholį, draugas pasiūlė pavartoti kokaino, o kadangi jis buvo neblaivus, tai ir pabandė, todėl jo organizme ir galėjo likti kokaino pėdsakų.
J.J. teigė, jog rugpjūčio 16-osios vakarą draugės atėjo pas jį būdamos neblaivios, atsinešė šampano. Buvo vartojamas alkoholis, merginos gėrė šampaną, alų, jis — stipresnius alkoholinius gėrimus. Galbūt vėl buvo žaidžiama domino, kortomis, bute grojo muzika, tačiau su merginomis jis nešoko. Apie narkotines ar psichotropines medžiagas kalbos nebuvo ir tokios medžiagos nebuvo vartojamos. Nelauktai grįžusios sutuoktinės nenorėjo įleisti į butą, kad nekiltų šeimyninis konfliktas.

Kaltę neigė
Kaltinamasis teisme sakė, kad tą vakarą sutuoktinė įbėgusi į virtuvę šaukė: „Žiūrėkit, narkotikai.“ Jis buvo išmuštas iš pusiausvyros, tuomet plovė kriauklėje lėkštę. J.J. tvirtino, jog konflikto metu sutuoktinė dariusi viską, kad išprovokuotų konfliktą ir pareigūnai galėtų jį sulaikyti. Nematė reikalo vykti į ligoninę duoti kraujo. Paėmus jo kraujo, buvo rasti narkotinių medžiagų dariniai. Neneigia vartojęs kokainą, bet tikrai ne su bute buvusiomis mergaitėmis ir ne tą dieną, o prieš kelias dienas. Negali pasakyti, kaip narkotinių medžiagų dalelės atsirado ant jo rūbų, gal nuo tos lėkštės, kurią plovė, gal nuo merginų kontakto metu. Kokaino nebuvo rasta ir, jeigu jis tą dieną būtų vartojęs, tai būtų radę. J.J. teigimu, mergaitės melavo, kad jis vartojo narkotines medžiagas.
Teismas, įvertinęs teismo posėdyje ištirtus įrodymus, konstatavo, kad 2018 metų rugpjūčio 16-17 dienomis kaltinamasis J.J. savo bute, žinodamas, kad E.P. ir L.A. yra nepilnametės, davė (platino) joms pavartoti narkotinės medžiagos kokaino. J.J. atsakomybę lengvinančių ar sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Už padarytą nusikaltimą J.J. teismas pripažino kaltu ir paskyrė jam bausmę — laisvės atėmimą 6 metams, ją atliekant pataisos namuose.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.