Svarbūs įrenginiai jūsų namuose, apie kuriuos dažnai nesusimąstote ir kuriuos, galbūt reikėtų atnaujinti?

Ko gero visuose namuose yra nors vienas įrenginys, tikriausiai ir svarbus įrenginys, kuris naudojamas jau tikrai ilgai, tačiau apie jį per daug nesusimąstome. Juos galime pavadinti pilkaisiais kardinolais — mažai dėmesio sulaukiančiais, bet labai didelę reikšmę turinčiais objektais. Dažniausiai jų gedimai arba problemos su jų veikimu kerta labai skaudžiai, tačiau mūsų laimei, gamintojai juos sukuria itin tvirtus ir patvarius. Kad ir kaip ten bebūtų — gedimų ir problemų nesinori, tad štai jums sąrašas įrenginių, kuriems galbūt reikėtų priežiūros ar pakeitimo, nes jais, tikriausiai nesirūpinate tiek, kiek reikėtų.

Vandens šildytuvas
Dar boileriu vadinamas įrenginys turi būti itin patikimas. Paprastai vandens šildytuvai tokie ir yra. Daugumoje namų ūkių jie tarnauja daugiau nei dešimtmetį, o kai kur ir apie 20 metų. Jeigu yra gerai prižiūrimas ir ne per daug apkraunamas, boileris tikrai tarnaus ilgai, neges ir nekels problemų, tačiau. Pasak vandens šildytuvų montuotojų ir ekspertų, vos vienas pirkėjas iš dešimties pakankamai atidžiai rūpinasi šio įrenginio ilgaamžiškumu. Jeigu to ilgai nedarėte, restauracija arba priežiūra jau gali nebeatnešti norimo rezultato. Bet kokiu atveju verta bent pasidairyti naujo vandens šildytuvo, jeigu jūsiškiam jau 7+ metai. Puikus prekių asortimentas ir žemos kainos — Varle internetinėje parduotuvėje.

Katilas
Nesvarbu ar kalbame apie dujinį, kietojo kuro ar kitokį katilą, ekspertai taip pat teigia, kad tinkamai juos prižiūri labai maža dalis vartotojų. Katilas yra brangus, tačiau labai ilgaamžis įrenginys. Paprastai, kietojo kuro katilas gali nesunkiai tarnauti ir 20 ar net daugiau metų, tačiau tam jis turi būti neperkrautas ir laiku aptarnaujamas. Vėlgi, kartojasi vandens šildytuvui išsakytos rekomendacijos. Kadangi bet koks naujas katilas kainuoja didelę sumą ir reikia daug laiko jam įrengti, vertėtų pasvarstyti apie tai, kad galbūt pats laikas jį remontuoti ar pakeisti nauju.

Hidroforas
Šis įrenginys daugiau aktualus sodybų ar toliau užmiestyje esančių nuosavų namų gyventojams. Hidroforo darbas visiškai nerūpi miestiečiams, tačiau kaime arba sodyboje jo reikalingumas — nepamatuojamas. Hidroforo veiklą tikrinti žmonės taip pat renkasi labai dažnai. Reguliarus tikrinimas — retai pastebimas fenomenas. Kada vanduo nebeatbėga, tuomet žmonės supranta, kad laikas jį keisti. Bet ar tai geriausias ir protingas sprendimas? Ar apsimoka laukti tol, kol vandens visai nebebus? Tikrai ne.
Netikėtas hidroforo keitimas gali būti labai nepatogi ir nemaloni procedūra. Dėl to žymiai labiau apsimoka hidroforą aptarnauti ir jį laikyti techniškai tvarkingą. Jeigu jam jau ~7-10 metų, vertėtų pasvarstyti ir apie jo pakeitimą nauju. Geromis kainomis parduodamus hidroforus galite rasti paspaudę ant šios nuorodos — https://www.varle.lt/vandens-siurbliai-hidroforai/.

Vandens filtras
Jeigu vandens filtras nėra tinkamai aptarnaujamas ir laiku keičiamas, nukenti ne tik jis, bet ir jūs. Suprastėjusi geriamojo ir namuose tekančio vandens kokybė labai smarkiai kerta per gyvenimo komfortą. Nebėra saugu gerti vandenį iš čiaupo, galbūt net nebesaugu praustis po dušu, vonios kambario įrangos paviršiai ima oksiduoti ir taip toliau. Vandens filtras yra veiksmingas tik tol, kol nepraranda savo gerųjų savybių ir neapkalkėja. Taip nutinka tikrai ne iš karto, tačiau reikėtų reguliariai patikrinti jo būklę, kad žinotumėte, ar keitimas neišvengiamas, ar galima dar palūkėti.

Durų spyna
Spynos keitimas mums siejasi su labai dideliais ir nemaloniai pokyčiais gyvenime. Galbūt nebenorime, kad kažkas patektų į namus, galbūt buvo įsilaužta ar panašiai. Tačiau spynų ir namų saugumo ekspertai pataria jums keisti spynas kas 7-15 metų. Taip daryti reikia profilaktiškai, nes per tam tikrą laiką spynos vidus bei pats jos mechanizmas susidėvi ir pasidaro gerokai lengviau įsilaužti pro duris. Nors toks keitimo dažnis aktualus tik lauko arba kitoms, dažnai rakinamoms ir užrakinamoms durims, saugumo neįkainosime, todėl tikrai verta pasižiūrėti į galimybę keisti spyną.

Likusi šildymo sistema
Jau kalbėjome apie katilą, bet tai nėra vienintelis šildymo sistemos komponentas, apie kurio būklę pakankamai negalvoja namų šeimininkai. Radiatoriai, gyvatukai, kaitinimo elementai bei termostatas tikriausiai nėra patys naujausi. Ir nors jų tarnavimo laikas yra labai ilgas, bet atsinaujinimas kartais tikrai to vertas, nes atsiranda nauja galimybė sutaupyti ne kelias dešimtis, bet galbūt net kelis šimtus eurų per metus. Šildymo sistemos renovacija arba pakeitimas yra brangus, bet dažnai iš karto pasiteisinantis ėjimas.

Bene visa vonios kambario įranga
Vonios kambaryje įranga paprastai keičiama tik tuomet, kai galutinai sulūžta, suyra, subliūkšta ar kitu būdu patiria neatitaisomą žalą. Bet tai nėra komfortiškos kasdienybės garantas ir reikėtų daug daugiau dėmesio skirti tam, kad jūsų vonios kambaryje viskas būtų pakankamai geros būklės ir tarnautų pagal paskirtį.
Varvantis klozeto bakelis gali indikuoti apie lengvai pataisomą bėdą arba visišką išleidimo/įleidimo mechanizmo krachą. Tai reikia patikrinti. Rūdimis nusėtas vonios paviršius — nemalonus akims. Išbrinkę vonios kambario spintelės segmentai — trukdo jaustis saugiai ir komfortiškai, nes spintelė bet kada gali sugriūti. Pasižiūrėkite į tai, ką būtų galima pakeisti ir apie tai pagalvokite.