Kaip dažnai reikėtų keisti čiužinį?

Jeigu jau domitės, ar jums metas keisti čiužinį, tikriausiai taip ir yra. Gali būti, kad tikslios taisyklės, kada metas tai daryti, tiesiog nėra. Todėl visada reikėtų įvertinti konkretų atvejį: jeigu miegoti ant čiužinio pasidarė nepatogu, taip pat matomi akivaizdūs jo nusidėvėjimo požymiai, tai gali reikšti, jog laikas pokyčiams.

Kaip žinoti, kad jau metas keisti čiužinį?
Bet kuris iš šių ženklų gali išduoti, kad laikas atnaujinti turimą čiužinį:
* Nusidėvėjimas. Tai tokie požymiai kaip čiužinio suglebimas, įdubimas, atsiradę gniužulai, taip pat per audinį jaučiamos spyruoklės.
* Neįprasti garsai. Jei verčiantis ant šono arba atliekant kitokius judesius iš čiužinio sklinda, pavyzdžiui, girgždančių spyruoklių garsas, tai ženklas, kad jos yra susidėvėjusios ir nebesuteikia tinkamos atramos.
* Raumenų sustingimas. Jeigu čiužinys nėra patogus ir nepalaiko jūsų kūno taip, kaip anksčiau, pabudus rytą gali būti jaučiamas raumenų skausmas, įtampa. 2009 metais atliktais tyrimais įrodyta, jog tinkamai parinktas čiužinys gali padėti sumažinti nugaros skausmus ir pagerinti miegą.
* Suintensyvėjusi alergija, astma. Būtent čiužiniuose aptinkama daugiausiai namuose esančių dulkių erkučių ir kitų alergenų, galinčių pabloginti alergijų ir astmos simptomus. Tokiais atvejais ypač svarbu atkreipti dėmesį į miegamojo kambario ir čiužinio priežiūrą: reguliairus dulkių valymas ir siurbimas gali padėti. Tačiau, pastebėjus, kas situacija negerėja, seną čiužinį derėtų atnaujinti.
* Persiduodantys partnerio judesiai. Seni čiužiniai ne taip gerai sulaiko judesius, todėl jie labiau perduodami miegančiam šalia.
* Čiužiniui tenkantis didesnis svoris. Priaugus svorio arba pasikeitus ant čiužinio miegančių žmonių skaičiui, gali suprastėti ir miego kokybė.
Šie veiksniai gali padėti apsispręsti, ar jums metas įsigyti naują čiužinį.
Paprastai čiužinius rekomenduojama keisti kas maždaug 8 metus. Atsižvelgiant į gaminio kokybę ir tipą, jo ilgaamžiškumas gali skirtis. Be abejonės, sertifikuoti, tvirti ir prie kūno idealiai prisitaikantys lietuviški čiužiniai geriausiomis savybėmis pasižymi itin ilgai.

Kodėl svarbu atnaujinti čiužinį?
Yra kelios priežastys pakeisti čiužinį, o pagrindinė iš jų — patogumas. Laikui bėgant, net ir pats geriausias gaminys gali prarasti savo formą, pradėti linkti, dėl ko atsiranda įdubimai ir gumbai. Natūralu, kad tai lemia ir prastėjančią miego kokybę.
Nepakankamas nakties miegas gali būti susijęs su daugelių ligų, įskaitant:
* širdies;
* inkstų;
* cukrinį diabetą.
Be to, čiužiniuose kaupiasi dulkių erkutės ir kiti alergenai, kurie gali sukelti arba pabloginti alergijų, astmos ir kitų kvėpavimo takų problemų simptomus. Remiantis 2015 metais atlikto tyrimo duomenimis, būtent čiužiniuose būna didžiausia dulkių erkučių koncentracija visuose namuose.
Jeigu savo miegui skiriate daug dėmesio, norite jaustis žvalūs ir pailsėję, reguliarus lovos čiužinio atnaujinimas tiesiog būtinas. Patvarus, lengvai prižiūrimas ir individualius poreikius atitinkantis gaminys leidžia džiaugtis aukščiausios klasės poilsiu. Įsitikinkite tuo patys!

 

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.