„Susivyniojo“ gatvės asfalto sluoksnį. Ketinama nutraukti sutartį

Statybininkai frezavo nekokybišką antrą asfalto sluoksnį ir drožles pylė į sunkvežimį. Savivaldybės administracijos nuotr.

Rašėme, kad Savivaldybės administracija, vadovaujama Tomo Katkaus, Respublikos gatvę rekonstruojančios bendrovės pareikalavo „susivynioti“ antrą asfalto sluoksnį nuo buvusio kalėjimo pastato iki Respublikos g. 8 namo. Ir statybininkai buvo priversti tai padaryti, nors gal ir ašarodami.

Alvydas Ivoncius

Per mažas tankumas
Minėtame ruože buvo paklotas antras asfalto sluoksnis. Pasak T.Katkaus, kaip ir kitose remontuojamose gatvėse, buvo paimtas sluoksnio kernas laboratoriniams tyrimams. Jie parodė, kad asfaltas menkesnio tankumo nei reikalaujama.

T.Katkus sakė esą statybininkai bandė įtikinti, kad čia nieko baisaus: važiuodami automobiliai patys sutankins tą sluoksnį. T.Katkui toks aiškinimas neatrodė rimtas ir statybininkai buvo priversti nufrezuoti antrą asfalto sluoksnį bei drožles išsivežti.
Už nekokybiško antro sluoksnio paklojimą, jo nuėmimą Savivaldybės administracija statybininkams nemokėjo ir nemokės. Vadinasi, dėl savo aplaidaus darbo jie patys patyrė nemenkų nuostolių. Tačiau dėl vangaus statybininkų darbo nuostolių patyrė ir Savivaldybė. Pernai liko nepanaudota 700 tūkst. eurų. Šiais metais lieka nepanaudota 600 tūkst. eurų. Pasak T.Katkaus, su susisiekimo viceministru kalbėtasi apie šių pinigų panaudojimą. Viceministras pataręs juos panaudoti kitoms gatvėms tvarkyti, paprašė pateikti sąrašą. Tačiau viceministras negarantavo, kad tikrai bus leista šitaip padaryti.
Jei 600 tūkst. eurų būtų šiemet išleisti kitoms gatvėms, parinktoms iš Savivaldybės patvirtinto sąrašo, tvarkyti, kitais metais joms nebereikėtų skirti pinigų ir juos būtų galima naudoti Respublikos gatvei toliau rekonstruoti.
Beje, Savivaldybėje tai tikriausiai išskirtinis atvejis, kai pareikalaujama nuimti prastą asfalto dangą. Apskritai retai kada Savivaldybės administracija būdavo tokia reikli. Kažin ar statybininkai būtų „susivynioję“ asfaltą, Savivaldybės administracijai vadovaujant ankstesniems vadovams?

Užsigeidė akmeninių trinkelių
Respublikos gatvei rekonstruoti pinigai buvo skiriami iš kelių rezervo lėšų. Kitais metais šis rezervas bus naikinamas. Savivaldybei kasmet skiriama pinigų iš valstybės biudžeto keliams ir gatvėms tvarkyti. Nelikus rezervo fondo, Respublikos gatvei rekonstruoti teks iš kasmet skiriamų Savivaldybei pinigų. Vadinasi, Respublikos gatvė „nusiurbtų“ pinigus iš kitų gatvių ir kelių.
Pagal Savivaldybės tarybos nario Algirdo Žebrausko siūlymą, buvo nutarta dalį Respublikos gatvės ir Turgaus aikštės važiuojamąją juostą išgrįsti akmeninėmis trinkelėmis, nors vien jos kainuotų pusę milijono eurų. Tokia užgaida reiškia, kad mažiausiai už šią sumą būtų neatlikta darbų kitose gatvėse.
Kita vertus, T.Katkaus manymu, akmeninės trinkelės nelygiame reljefe nėra geras pasirinkimas. Mat vanduo išplaus atsijas, yra rizika, kad vietomis trinkelės įdubs. Esą A.Žebrauskas ragino pažiūrėti, kaip gražiai atrodo Kėdainiuose. Savivaldybės statybų specialistas nuvyko ir pamatė, kad atsijos tarp trinkelių išplaunamos.
Savivaldybės taryba sprendimą dalį Respublikos gatvės ir visą Turgaus aikštės važiuojamąją dalį grįsti akmeninėmis trinkelėmis priėmė 2020 metų rugpjūčio 27 dienos posėdyje. Jame taip pat nuspręsta šaligatvius grįsti klinkerio plytelėmis, sudėti granitinius bortus. Tokio sumanymo kaina — darbai turi pabrangti milijonu eurų.
Regis, Savivaldybės tarybai bus siūloma atsisakyti akmeninių trinkelių ir vėl pasirinkti asfaltą. Tai sumažintų remonto išlaidas, daugiau pinigų liktų kitoms gatvėms tvarkyti, Telšiai nėra vien Respublikos gatvė ir Turgaus aikštė. Kai išpuoselėjama nedidelė centrinė miesto dalis, tūkstančiai žmonių piktinasi prasta gatvių danga kitose vietose.

Ketina nutraukti sutartį
T.Katkus sakė, kad su Respublikos gatvę rekonstruojančiomis statybų bendrovėmis nutarta abipusiu susitarimu nutraukti sutartį. Statybininkai turi baigti, ką pradėję ir priduoti darbus valstybinei komisijai. Likusiems darbams atlikti bus skelbiamas naujas viešųjų pirkimų konkursas. T.Katkaus teigimu, gatvę rekonstruojantys statybininkai nėra pajėgūs dirbti tokiais tempais, kaip reikalinga.
Sutartis su uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis „Techsis“, „Orlis“, „Tilta“ buvo sudaryta 2018 metų spalio 30 dieną.
Pagal sutartį, turi būti įgyvendinami du projektai: vandentiekio ir nuotekų bei gatvės rekonstrukcijų. Vandentvarkos projektas finansuojamas Europos Sąjungos, Savivaldybės ir „Telšių vandenų“ lėšomis. O gatvės rekonstrukcijai pinigų buvo gauta iš Kelių plėtros programos.
Sutartyje numatytas 35 mėnesių darbų atlikimo terminas. 2019 metų gruodžio 5 dieną Savivaldybės administracijos direktorius Imantas Motiejūnas pasirašė papildomą susitarimą, kuriuo darbų terminas pratęstas dar 4 mėnesiais. Taigi iš viso jau nebe 35, o 39 mėnesiai — trys metai ir trys mėnesiai.

Kaina augo lyg ant mielių
Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcija turėjo kainuoti 488 tūkst. eurų, o gatvės rekonstrukcija — 2 mln. 964 tūkst. eurų. Paviršinio lietaus vandens nuotekų tinklų įrengimas turėjo kainuoti 488 tūkst. eurų. Bendra sutarties vertė — 3 mln. 938 eurų. Tačiau vėliau ne kartą pasirašyti papildomi susitarimai, padidinę bendrą kainą 404 tūkst. eurų. Vis tik tai dar toli gražu ne pabaiga: jei liktų akmeninės trinkelės, kaina dar labiau didėtų.
2021 m. metų vasario 5 dieną sudaryta sutartis su UAB „Kelprojektas“ dėl techninio projekto koregavimo už beveik 21 tūkst. eurų.
2021 metų balandžio 21 dieną Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus pasirašė su rangovais papildomą susitarimą, kuriuo sutarties vertė padidinta 124 tūkst. 768 eurais. Bendra vertė jau sudarė 4 mln. 342 tūkst. eurų.
2020 metų gruodžio 1 dieną pasirašytas papildomas susitarimas, padidinęs sutarties vertę 14 tūkst. 208 eurais. Tuomet sutarties vertė padidėjo iki 4 mln. 217 tūkst. eurų. 2020 metų lapkričio 27 dieną sutarties vertė padidinta 118 tūkst. eurų ir bendra vertė sudarė 4 mln. 203 tūkst. eurų. 2020 metų spalio 14 dieną pasirašytas papildomas susitarimas dėl sutarties vertės padidinimo 95 tūkst. 468 tūkst. eurų. Bendra sutarties vertė sudarė 4 mln. 203 tūkst. eurų.
2020 metų rugpjūčio 17 dieną I.Motiejūnas pasirašė papildomą susitarimą dėl sutarties padidinimo 50 tūkst. 872 eurais. Sutarties vertė sudarė 3 mln. 989 tūkst. eurų. 2020 metų birželio 17 dieną I.Motiejūnas pasirašė papildomą susitarimą, kuriuo pagrindiniu rangovu vietoje „Techsio“ tapo UAB „Tilta“.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.