Turizmo diena Telšiuose — nuo ekskursijų iki apdovanojimų

Gidai apdovanoti Padėkos raštais.

Šiais metais Pasaulinė turizmo diena Telšiuose paminėta išskirtinai, mat pirmą kartą Žemaitijos turizmo informacijos centro veiklos istorijoje ši diena pradėta minėti ne tik iš anksto, bet ir prisitaikant prie pačių įvairiausių norų telšiškių, kurie dvi dienas galėjo leistis į įdomias ekskursijas. Turizmo dienos minėjimą vainikavo baigiamasis renginys, kuris vyko Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios lauko palapinėje. Čia susirinkusieji išgirdo apie „Europe Direct“ naujos kartos projektą, dalyvavo konferencijoje „Inovacijos turizmo versle“, taip pat pirmą kartą buvo suorganizuoti „Sutarkime!“ apdovanojimai.

Justina Lukošienė

Ekskursantai Žemaitijos sostinę pamatė visai kitomis akimis
Praėjusį šeštadienį ir sekmadienį surengtos septynios nemokamos ekskursijos, kurias miesto, rajono gyventojams bei svečiams padovanojo Telšiuose dirbantys gidai.
Tai ir autorinės ekskursijos „Nuo kalvos iki kalvos“ su Ele Kakanauskiene, „Tarpukario Telšiai“ su Janina Buceviče, naktinė ekskursija „3 K“ su Laura Jonike, ekskursijos „Pasivaikščiojimas“ (gidė Aistė Korkadinovaitė- Šiaudkulienė), „Su pagarba Telšiams“ (gidas Andrius Dacius), „Insulos kalvos lobiai“ (gidė Irena Daubarienė), „Telšiai Žemaitijos istorijoje“ (gidas Vaclovas Vaičekauskas). Gausiai susirinkę ekskursantai turėjo galimybę iš naujo pažinti Telšius, jų istoriją, juose gyvenusius ir kūrusius žmones, pažvelgti į miestą visai kitomis akimis, atrasti dar neatrastų vietų. Ir dar kartą įsitikinti, kad miestas vertas visų mūsų meilės.

Pristatytas „Europe Direct“ Telšiai naujos kartos projektas
Telšiškiams ir miesto svečiams pristatytas Žemaitijos turizmo informacijos centro projektas — naujos kartos „Europe Direct“ Telšiai. „Europe Direct“ yra visose Europos Sąjungos šalyse veikiantis 424 centrų tinklas. Naujos kartos „Europe Direct“ savo veiklą pradėjo neseniai — 2021 m. gegužės 1 dieną ir tęs iki 2025 m. „Mes atstovaujame Europos Sąjungai vietoje, t.y. čia, Telšiuose, ir bandome ją priartinti prie kiekvieno regiono gyventojo“,— akcentavo „Europe Direct“ Telšiuose vadovė Auksė Valackonienė. Anot jos, naujos kartos „Europe Direct“ tinklas ne tik tęsia savo ankstesnę veiklą, bet, palaikydamas aktyvų ryšį su piliečiais, teikdamas informaciją apie Europos Sąjungą, skatindamas įsitraukti į Europos demokratinį procesą, šiame naujame etape vykdys dar keletą naujų užduočių: bendradarbiaus su regionine žiniasklaida, aktyviai dirbs su visuomene, nevyriausybinėmis organizacijomis, palaikys ryšį su mokyklomis, stebės, kokios visuomenės nuotaikos, kaip įgyvendinami ES projektai, kas rašoma spaudoje, kaip elgiasi mūsų politikai ir kt. „Europe Direct“ yra ne įstaiga, ne organizacija, bet tęstinis projektas, kurį įgyvendinant, reikia prisiglausti prie vienos ar kitos įstaigos, tad šiame etape, kuris tęsiasi iki 2025 m., „Europe Direct“ Telšiai prisiglaudė, tiksliau sakant, buvo geranoriškai ir draugiškai sutiktas Žemaitijos turizmo informacijos centro. Kartu surėmus pečius, tikimės sėkmingai judėti į priekį“,— kalbėjo Auksė Valackonienė.
Įstaigos direktorius Egidijus Vaškelevičius pasidžiaugė, kad Žemaitijos turizmo informacijos centras tapo ta organizacija, su kuria „Europe Direct“ kartu bendradarbiaus, vykdys vienus ar kitus projektus, švies turistus. „Manau, kad tas susitarimas ir bendrystė tęsis visus tuos penkerius metus“,— sakė Egidijus Vaškelevičius.
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus palinkėjo „Europe Direct“ Telšiuose vadovei Auksei Valackonienei energijos ir ryžto, įgyvendinant visus užsibrėžtus tikslus, o Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorių Egidijų Vaškelevičių pasveikino su Pasauline turizmo diena, padėkodamas už didelį indėlį ir iniciatyvą šią dieną paminėti išskirtinai.
Visagino „Europe Direct“ centro vadovė Indrė Gruodienė pasveikino savo kolegę Auksę Valackonienę su nauju projektu ir palinkėjo žemaitiško užsispyrimo, europietiško ryžto ir tvaraus europietiško turizmo plėtros. Taip pat kalbėjo europarlamentaro Bronio Ropės padėjėja Daiva Puplauskienė ir Jelgavos savivaldybės Turizmo departamento projektų vadovė, „Europe Direct“ Jelgava vadovė Tabita Škerberga. Pastaroji pastebėjo, kad „Europe Direct“ Jelgava kartu su „Europe Direct“ Telšiai bendradarbiauja jau gana seniai ir pasidžiaugė bendryste, sakydama, kad tiek Telšių, tiek Jelgavos „Europe Direct“ centrai yra „toje pačioje valtyje“, todėl bus glaudžiai bendradarbiaujama ir toliau.

Ateities planuose — inovacijos turizme
Po „Europe Direct“ Telšiai naujos kartos pristatymo vyko tarptautinė konferencija „Inovacijos turizmo versle“, kurios metu savo pranešimą „Inovacijų taikymas Lietuvos turizmo versle“ skaitė Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius.
Įstaigos vadovas pastebėjo, kad turistinių vietovių rinkodaros organizacijos nesugeba sukurti bendros bazės, kuri apibrėžtų inovacijų poveikį ir potencialą, šio verslo vertę. „Turizmo inovacijos rinkai pristato naujas idėjas, paslaugas, produktus, apimdamos visą turizmo vertės grandinę. Jos ne tik reiškia turizmo industrijos prisitaikymą prie besikeičiančių turizmo modelių ir naujų vadybos strategijų, bet ir naujų bei inovatyvių paslaugų, produktų ir procesų skatinimą. Turizmas visada buvo pokyčių objektas, atskleidžiantis skonio ir poreikių pokyčius, technologijas bei politines, ekonomines savybes“,— sakė Egidijus Vaškelevičius. Jo teigimu, šiuo metu turizmo industrija išgyvena krizę, kurią lemia iššūkiai turizmo sektoriuje: naujausios technologijos, labiau patyrę turistai, pasaulinės ekonomikos restruktūrizacija, aplinkosauginiai apribojimai, COVID-19 pandemija ir kt.
„Turizmo įmonės ir visa turizmo industrija patiria didelį konkurencinį spaudimą. Labai liberalizuotoje turizmo rinkoje konkuruojama su naujomis turistinėmis vietovėmis, kurios gali naudotis neišnaudotais ištekliais ir turi palankias ekonomines sąlygas. Turizmo industrijos sektoriai tokie, kaip apgyvendinimas ir maitinimas, mano nuomone, yra mažiau produktyvūs ir tai lemia didesnes kainas, mažėjančias rinkas“,— dėstė prelegentas, kuris pabrėžė, jog Lietuvos turizmo sektoriuje inovacijos stringa. Anot jo, dabartinės sąlygos yra tokios, kad mes visi turėtume suremti pečius ir keliauti tuo inovacijų taku.
„Turizmo inovacijų nėra gausu, jų įvairovė ir spektrai riboti. Inovacijų poreikis jaučiamas beveik visuose turizmo sektoriuose, kaip kelionių organizavimo, apgyvendinimo, maitinimo, pramogų. Inovacijų trūksta ir turizmo informacijos centrams, ypač inovacijų poreikis jaučiamas produktų subsektoriuje“,— vardijo E.Vaškelevičius.
L. e. p. NMA Kaimo plėtros, žuvininkystės programų ir nacionalinės paramos departamento patarėja Laura Bružienė pristatė pranešimą „Nacionalinė mokėjimo agentūra: galimybės turizmui kaime“. Specialistė akcentavo, kad nuo 2007 m. agentūra parėmė daugiau nei 1400 projektų Lietuvoje. Iš tų projektų daugiau kaip 403 projektams, kurių pagrindinė veikla yra apgyvendinimas, buvo išmokėta daugiau nei 200 mln. eurų. Ši parama pasiekė visos Lietuvos verslininkus. Telšių apskrityje paramos pagalba buvo įgyvendintas 51 projektas, iš kurių 14 projektų susieta su apgyvendinimo veikla. Parama suteikta už 7,5 mln. eurų.
„Turizmo sektorius nėra vien apgyvendinimo ir maitinimo paslaugos. Galima gauti paramą amatams vystyti, laisvalaikio pramogų parkams, sveikatingumo kompleksams, žirgynams, meninėms veikloms plėtoti ir pan“,— pasakojo L.Bružienė.
Pranešimus taip pat skaitė atstovės iš Telšių rajono ir Jelgavos savivaldybių, Telšių rajono vietos veiklos grupės, Kuldigos technologijų ir turizmo technikumo (Latvija), Klaipėdos valstybinės kolegijos, turizmo verslą vystantys verslininkai Birutė Jaškūnienė bei Erika ir Laimonas Adomaičiai.

Pirmą kartą Telšių istorijoje — „Sutarkime!“ apdovanojimai
Pirmą kartą ne tik Žemaitijos turizmo informacijos centro, bet ir Telšių istorijoje nominuotos ir apdovanotos įmonės ir asmenys, kurie savo veiklomis ir darbais skatina turizmą mūsų mieste ir rajone.
„Sutarkime!“ apdovanojimų metu Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius padėkojo įstaigos darbuotojams — Jurgitai Jokubauskei, Rasai Vitkienei ir Auksei Valackonienei, gidams — Vaclovui Vaičekauskui, Vitalijui Praspaliauskui, Laurai Jonikei, Irenai Daubarienei, Danutei Popovič, Elei Kakanauskienei, Aistei Korkadinovaitei-Šiaudkulienei, Janinai Bucevičei, Nijolei Vaičekauskei. Padėkos raštai buvo įteikti: kavinei „Senamiestis“ – už tradicijų saugojimą; laikraščiams „Kalvotoji Žemaitija“ ir „Telšių žinios“ — už sklaidą; UAB „Levandula“ — už plačiai atvertas duris; Andriui Daciui — už asmeninę iniciatyvą; Laimai ir Aldonai Simonavičiūtėms — už istorijos kūrimą; Sūrio namams „Džiugas“ — už turistų trauką; Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčiai — už inovacijas.
Pagrindinis apdovanojimas — „Lauro lapų vainikas“ — įteiktas Alvydui Jasevičiui, Daivai ir Henrikui Malūkams už dovaną Telšių miestui. Sekreto paieškose „Pavasario sonetai. 10“ nugalėtojais tapo „Germanto“ progimnazijos komanda „Germantukai“.
Visus susirinkusius džiugino grupės „Kūjeliai“ lyderio Juliaus Vaicenavičiaus ir bičiulių koncertas, o renginį apvainikavo elektroninės muzikos projekto „Girių dvasios“ pasirodymas.