Kas svarbiau „trinkelininkams“: telšiškiai ar turistai?

Sumanymas naudoti klinkerio, akmenines trinkeles ir akmeninius bortus projekto vertę padidino daugiau nei milijonu eurų. Galiausiai paaiškėjo, kad Savivaldybei bus striuka dėl pinigų.

Savivaldybės taryba neeiliniame posėdyje priėmė sprendimą dar kartą koreguoti Respublikos gatvės, Turgaus aikštės rekonstrukcijos projektą. Sprendimu atsisakoma dalį Respublikos gatvės ir visą važiuojamąją Turgaus aikštės dalis išgrįsti akmeninėmis trinkelėmis. Vietoje jų bus paklotas asfaltas. Nepriėmus tokio sprendimo, tektų atsisakyti asfaltuoti kai kurias kitas miesto ar miestelių gatves. Tačiau „trinkelininkams“, kaip parodė diskusija, rūpi vien Respublikos gatvė ir Turgaus aikštė, o ne visos gausiai žmonių apgyvendintos, tačiau dešimtmečius asfaltavimo ar rimtesnio remonto nesulaukiančios gatvės.

Alvydas Ivoncius

Pabrango daugiau nei milijonu
Ne kartą rašėme apie Algirdo Žebrausko siūlymus Respublikos gatvę išgrįsti akmeninėmis trinkelėmis. Galiausiai pernai Taryba priėmė sprendimą koreguoti projektą. A.Žebrausko „apetitas“ nebuvo patenkintas, bet neliko ir visiškai „alkanas“. Kaip jis ir siūlė, nuo sankryžos su Žemaitės gatve iki pat Mažosios bažnytėlės šaligatviai išgrindžiami ne betoninėmis, o klinkerio trinkelėmis, sudedami ne betoniniai, o akmeniniai borteliai. Nuo Respublikos gatvės 8 namo iki sankryžos su Daukanto ir Luokės gatvėmis buvo numatyta važiuojamąją dalį grįsti akmeninėmis trinkelėmis.
Rašėme, kad toks sumanymas pabrangino projektą daugiau nei milijonu eurų. O tai reiškia, kad Savivaldybė susiaurina savo galimybes tvarkyti kitas gatves ir kelius. Tačiau tikėtasi, kad Respublikos gatvė, net ir pabrangus darbams, bus finansuojama iš kelių plėtros rezervo lėšų. Taip kelerius metus ir buvo daroma. Tačiau pernai dėl vangaus statybininkų darbo nepanaudota apie 700 tūkst., o šiemet liks nepanaudota apie 600 tūkst. eurų. Tie pinigai atiteko kitiems rajonams.

Viltys dėl „nemokamų pietų“ išgaravo
Neeiliniame Savivaldybės tarybos posėdyje Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus paaiškino, kodėl norima atsisakyti akmeninių trinkelių.
Pasak T.Katkaus, 2018 metais projekto vertė buvo 3 mln. 255 tūkst. eurų. 2020 metais, nutarus naudoti klinkerio trinkeles, akmeninius bortelius ir grįsti akmeninėmis trinkelėmis, projekto kaina pakilo iki 4 mln. 786 tūkst. eurų. Įspūdingas šuolis. Pernai Savivaldybės nariai „trinkelininkai“ įtikinėjo, kad šalies valdžia vis tiek duos pinigų. Šiemet, anot T.Katkaus, tos viltys išgaravo.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 79 (10391)