Turistinės kelionės Žemaitijos sostinėje tęsiasi ir žiemą

Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius rodo, kaip patogu terminale lankytojui susikurti pageidaujamą turistinį maršrutą ar rasti kitokią svarbią informaciją.

Telšiai — šiandien viena populiariausių lankytinų vietų Lietuvoje, turinti labai ryškią istorinę, religinę ir kultūrinę liniją.

Nuo penkiasdešimties — iki trijų tūkstančių meškų
Jeigu vasarą turistai dažniau renkasi aktyvų laisvalaikį, vandens pramogas, šaltuoju metų sezonu Žemaitijos sostinė vilioja įvairiomis pažintinėmis, edukacinėmis veiklomis, kulinarijos paveldo degustacijomis, ekskursijomis po unikalų senamiestį bei muziejus. Dažnai Telšiai vadinami meškų miestu. Itin kūrybiškai įamžintų meškos simbolių visame mieste galima pamatyti net penkiasdešimt. Surasti visas pasislėpusias dažnam miesto svečiui tampa ne tik pramoga, bet ir dideliu iššūkiu.
Siekdamas, kad Telšių miestas būtų dar labiau identifikuojamas su meškomis, Žemaitijos turizmo informacijos centras (TIC) įkūrė Meškų muziejų, kuris, tikimasi, ateityje bus vienas didžiausių turistų traukos centrų visame regione. „Yra žinoma, kad meška — Žemaitijos totemas, todėl ir visame mieste turime daug mažosios architektūros, susijusios su meškomis. O tam, kad Žemaitijos sostinė būtų dar labiau siejama su jomis ir taptų ne tik penkiasdešimties meškų miestu, o gal tūkstančio ar daugiau, sugalvojome įkurti meškų muziejų. Vaikai ir suaugusieji bus kviečiami į muziejų ne tik apžiūrėti ir pasigrožėti eksponatais, bet ir dalyvauti įvairiose rengiamose edukacijose, kuriant meškutes“,— sako Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius.
Nuo iniciatyvos pradžios muziejuje sukaupta jau beveik 3000 meškų ir meškučių, kurios eksponuojamos Turizmo informacijos centre, ir jas kiekvienas norintis gali pamatyti nemokamai. Dovanotų meškų yra pačių įvairiausių: žaislinių, molinių, senovinių medinių meškučių, puodelių, ženkliukų, atvežtų iš Olimpinių žaidynių ir žodžiais nenusakomų. „Šį muziejų kuria ne tik telšiškiai. Tikriausiai nėra Lietuvos kampelio, iš kurio nebūtume sulaukę meškos. Viena kaunietė mums dovanojo net 500 įvairiausių meškučių. Siuntas gauname ir iš užsienyje gyvenančių lietuvaičių. Esame gavę meškų ir iš meškų kolekcionierių, tad šis gražus dovanojimo gestas tikrai labai džiugina ir mes tai vertiname“,— sako Egidijus Vaškelevičius.

Septyniskart daugiau lankytojų negu Plungėje
„Mūsų Turizmo informacijos centras — ne tik didžiausias apskrityje, bet ir septynis kartus sulaukia daugiau lankytojų negu plungiškiai, kurie — antroje vietoje. Žinoma, visus lenkiame ir gidų skaičiumi“,— sako Turizmo informacijos centro vadovas.
Pasak direktoriaus, atvykę čia, lankytojai gauna visą naujausią ir naudingiausią informaciją ne tik apie regioną, lankytinas vietas, bet ir gali rinktis iš jau sudarytų ir siūlomų specialių maršrutų paketų: „Aktyviam laisvalaikiui Telšiuose“, „Moksleiviams Telšiuose“, „Kolektyvui Telšiuose“, „Išsiilgusiems romantikos“, „Planas šeimai“. Paruošti pasiūlymai bus naudingi įvairių poreikių ir potyrių norintiems turistams. Be to, tie, kas nenori sukti galvos dėl kelionės planavimo, atvykę į Žemaitijos turizmo informacijos centrą arba kreipęsi telefonu ar elektroniniu paštu, gali gauti vienos ar netgi kelių dienų sudarytą individualią programą. Žinoma, taip pat nemokamai.
Atvykusieji savo laisvalaikį praturtins dalyvaudami ekskursijose, kurios vyksta ir yra populiarios net šaltuoju metų sezonu. Žemaitijos sostinėje gidai ekskursijas veda įvairiomis kalbomis: žemaičių, lietuvių, anglų, vokiečių, lenkų, rusų ir net japonų. Su profesionaliu gidu pažintis su miestu taps žymiai sklandesnė bei įdomesnė.
Lankytojus prie Turizmo informacijos centro pasitinka patogi naujovė — lauko informacinis terminalas, įrengtas naudotis visą parą. Jis kiekvienam leidžia susikurti turistinį maršrutą pagal pomėgius, rasti svarbiausią informaciją. Kita terminalo pusė nemokamai pasitarnauja įvairiems renginiams viešinti.

Kuo įdomi Žemaitijos sostinė svečiui
Nors pati populiariausia pramoga yra meškučių paieška, anot pašnekovo, nereikėtų pamiršti ir kitų įdomių vietų bei veiklų, susijusių su kultūriniu ir religiniu turizmu, labiausiai garsinančiu miestą.
Pasak E.Vaškelevičiaus, pažintį su Telšiais ir Žemaitija miesto svečiams reikia pradėti nuo Insulos kalvos. Čia esančios Šv. Antano Paduviečio katedros rūsiuose — vyskupų kripta, o Katedros durys išpuoštos krikščionybės raidą Žemaitijoje vaizduojančiomis plokštėmis. Taip pat nepraleiskite progos pasiklausyti greta Katedros kas valandą skambančių kariljonų. Tikrai bus įdomu susipažinti su senamiesčiu, kuris stebina mažosios architektūros puošmenomis: skulptūromis, miesto istorijos simboliais bei yra vienas iš septynių saugomų architektūrinio paveldo senamiesčių Lietuvoje. Žinomiausia skulptūra — „Žemaičių legenda“, kuri vaizduoja meškiukus ir žemaičius ant nugaros nešančią mešką — Žemaitijos motiną. Skulptūra primena vis dar liaudyje gyvas legendas apie meškas, padėjusias žemaičiams auginti ir auklėti vaikus. Tikima, kad patrynus meškai nosį, norai išsipildys.
Dar viena įdomybė mieste — „Žemaitijos gaublio“ skulptūra, kurioje pavaizduotos Žemaitijos vietovės atitinka realų žemėlapį. Tai intelektualus atsakymas tiems, kurie galvoja, kad žemaičių nėra. Katedros aikštėje lankytojai ras „Miesto maketą akliesiems“, kiek toliau — „Septynių kalvų“ skulptūra, kuri įvardija miesto kalvų pavadinimus, kalvų istorinius ženklus. Verta sustoti prie garsiosios „Didžiosios žemaičių sienos“, kurioje įamžinti su Žemaitija, kaip istoriniu Europos regionu, susiję svarbiausi įvykiai. Būtina pasivaikščioti Masčio ežero pakrante, kuri yra svarbi Telšių miesto rekreacijos zona, pritaikyta kokybiškai praleisti laisvalaikį: prieplauka, skulptūrų parkas, pėsčiųjų ir dviračių takai, kavinės, amfiteatras, apžvalgos aikštelė su liftu — populiarūs turistų traukos objektai tiek vasaros, tiek žiemos sezonu. Čia paminėta tik keletas iš daugybės lankytinų vietų, esančių Žemaitijos sostinėje.

Garantuota įsimintina ir patogi viešnagė
Telšiuose esančioms įdomybėms aplankyti ir apžiūrėti vienos dienos neužteks, tad atvykusieji ilgesniam laikotarpiui — neabejotinai ras ir kur patogiai apsigyventi. Apgyvendinimo vietų Telšiuose ir aplink pasirinkimas tikrai didelis: nuo viešbučių, individualių butų pasiūlymų iki sodybų ir vilų. Norintiems išskirtinumo — siūloma apsistoti Telšių kunigų seminarijoje. Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarija yra atvira turistams, todėl viešnagė tokioje religinėje vietoje tikrai kiekvienam atvykusiam suteiks naujų potyrių.
TIC direktorius pažymi, kad atvykusieji turėtų nepraleisti progos sudalyvauti žemaitiškų patiekalų degustacijose, užsukti į „Sūrio DŽIUGAS namus“ padegustuoti išskirtinio Telšiuose „Žemaitijos pieno“ įmonėje gaminamo sūrio ar apsilankyti Telšių rajone esančiame restorane „Lavender Inn“ — tai išskirtinė vieta, kurioje galima paragauti su levandomis susijusių patiekalų, naminio levandų limonado ar kokteilių.
Atvykti į Telšius kviečiama ne tik pažintiniais, ar aktyvaus laisvalaikio praleidimo tikslais. Mėgstantiems poilsines keliones, Telšiai taip pat turi ką pasiūlyti. Šaltuoju sezonu tampa populiarios SPA ir kitos sveikatingumo paslaugos. Telšiuose rasite net keletą įsikūrusių SPA centrų, pirties kompleksą bei galėsite užsisakyti profesionalaus pirtininko edukacines programas. Tai taps puikiu būdu atsipalaiduoti, atgauti jėgas ir sustiprinti imunitetą. O ieškantiems išskirtinių pojūčių, siūloma išbandyti gyvenimą be civilizacijos patogumų gamtos apsuptyje — naujoje poilsiavietėje „Iš Civilizacijos į Gamtą“, esančioje Telšių rajone.
Žemaičių turizmo informacijos centro direktorius džiaugiasi, kad centras nuolat gražėja ir modernėja. Prie jo gražinimo prisideda ir patys darbuotojai, tapdami savo įstaigos remontininkais. O svarbiausia, kad su kiekvienu sezonu gebama turistams pasiūlyti vis naujų edukacinių veiklų, lankytinų kelionių maršrutų. Visa tai tam, kad į Telšius atvykę svečiai išvyktų tik su pačiomis geriausiomis emocijomis ir patirtimi. (LRYTAS.LT ir „Kalvotosios Žemaitijos“ inf.)

2 Komentarai

  1. Galėtumėt į maršrutą įtraukti ir Telšių autobusų stotyje esantį siuntų skyrių. Jį galėtumėm rodyti kaip tarybų sąjungos palikimą, nes ten darbo kultūra per 30 metų nepakito. Užėjus tenka pasiklausyti kokias 5 minutes kaip siuntą priimti turinti moteriškė kalbasi telefonu su kokia nors drauge, o paskui nepatenkintu veidu baigia pokalbį ir teikiasi priimti siuntą. Ot būtų atrakcija turistams

Komentarai nepriimami.