Painiavos dėl datų: ką ruošiasi švęsti Tryškiai?

Tryškių seniūnijos nuotrauka sufleruoja, kad Tryškiams — vos 230 metų.

Ne pirmas kartas, kai rajone maišomi miesto ir miestelių „gimtadieniai“ su „paso gavimo diena“. Štai pernai net Savivaldybės svetainėje skelbta esą miestas švęs 230 metų „gimtadienį“, nors Telšiai, kaip manoma, pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose paminėti 1450 metais.
Paradoksas: mažiausiai 570 metų senumo vietovės valdininkai buvo nutarę švęsti 230 metų gimtadienį. Lygiai tas pats nutiko ir Tryškiuose. Štai Tryškių seniūnija savo „Facebook“ paskyroje paskelbė: „Artėja gegužės 15-oji. Tryškių gimtadienis. Visada reikia švęsti, kai yra ką švęsti, vertinti ir branginti tai, ką turime, didžiuotis tuo, kas esame, puoselėti tai, kas liks po mūsų.
Seniūnija įrengė informacinius stendus, kurie visiems skelbs, kad Tryškiai švenčia istorinės sukakties jubiliejų, kad čia gyvena žmonės, mylintys ir saugantys savo miestelį“.
Kadangi švenčiamas „gimtadienis“, tai neva Tryškiams tėra 230 metų. Tiesą sakant, miestelis pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose paminėtas 1537 metais Žemaitijos valsčių surašyme. Taigi šiemet Tryškiams yra 485-asis gimtadienis.
1792 metų gegužės 15 dieną Tryškiams suteiktos Magdeburgo teisės ir herbas. Miestelis gavo savivaldą, kuri, tiesa, neilgai gyvavo. Tačiau magdeburginių teisių suteikimas anaiptol nėra Tryškių pradžia. Tradiciškai vietovių amžius skaičiuojamas nuo jų pirmojo paminėjimo istoriniuose šaltiniuose.
Miesteliu Tryškiai buvo įvardijami XVII ir XVIII amžių dokumentuose. Magdeburginių teisių gavimas — tarsi „paso gavimas“, o pastarąją dieną kažin ar nors vienas laikome savo gimtadieniu. Tačiau Tryškiai jau pasipuošė stendais, kurie visiems kužda: „Tryškiams — 230 metų“. („KŽ“ inf.)