„Telšių butų ūkis“ teismui apskundė Savivaldybės administraciją

Manytume, Savivaldybės įmonė „Telšių butų ūkis“ mėgsta „originalius“ sumanymus: tai kvestionuoja kai kurių daugiabučių namų gyventojų pasirinkimus, tai įmonės direktoriaus pavaduotojo pareigybei prireikia… gamtininko išsilavinimo. Bet kad pavaldinys paduotų į teismą savo viršininką, o dar ir to pavaldinio savininką, tai tikrai retas atvejis.

Alvydas Ivoncius

Nepatiko, kad nelaimėjo konkurso
„Telšių butų ūkis“ yra valdiška įmonė, priklausanti Savivaldybei. Jos, kaip savininko, teises įgyvendina Savivaldybės administracija. Ir štai praeityje ne kartą pagarsėjusio Adomo Domarko vadovaujama valdiška įmonė šiais metais Šiaulių apygardos teismui apskundė… Savivaldybės administraciją, tiksliau — vieno jos atlikto viešojo pirkimo konkurso rezultatus.
Šių metų balandžio 22 dieną Šiaulių apygardos teismas priėmė sprendimą, kuriuo atsisakė tenkinti „Telšių butų ūkio“ ieškinį Telšių rajono savivaldybės administracijai.
Teismui „Telšių būtų ūkis“ aiškino, kad atsakovė Telšių rajono savivaldybės administracija 2021 metų gruodžio 23 dieną centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje paskelbė atvirą konkursą „Savivaldybės energetikos ūkio priežiūros paslaugoms“ pirkti.
„Telšių butų ūkis“ Savivaldybės administracijai pateikė pasiūlymą atlikti visus konkurso metu atsakovės perkamus darbus ir paslaugas už 317 tūkst. 783 eurų. Savivaldybės administracija 2022 metų vasario 9 dieną pranešė sprendimą sudaryti pasiūlymų eilę viešajame pirkime „Savivaldybės energetikos ūkio priežiūros paslaugos“. Pirmuoju (laimėjusiu) pasiūlymu pripažintas UAB „Santjana“ pasiūlymas darbus ir paslaugas atlikti už 307 tūkst. 720 eurų.
„Telšių butų ūkis“ į Šiaulių apygardos teismą kreipėsi todėl, kad nesutiko su Savivaldybės administracijos sprendimu į nepatikimų tiekėjų sąrašą įtrauktą tiekėją UAB „Santjana“ nepašalinti iš pirkimo procedūros ir pripažinti tokio tiekėjo pasiūlymą laimėjusiu.

Dėl pavaldinio užgaidos teko vargti teisme
Savivaldybės administracija bei UAB „Santjana“ pateikė atsiliepimus į ieškinį, kuriuose prašė „Telšių butų ūkio“ ieškinį atmesti kaip nepagrįstą.
Ir Savivaldybės administracija, ir „Santjana“ teigė, kad „Telšių butų ūkio“ teiginiai esą UAB „Santjana“ nėra patikimas tiekėjas, nepagrįsti. UAB „Santjana“ tikino, jog ji ėmėsi visų priemonių tam, kad būtų atkurtas jos patikimumas ir išvengta netinkamo sutartinių įsipareigojimų vykdymo ateityje.
„Santjaną“ į Nepatikimų tiekėjų sąrašą Viešųjų pirkimų tarnyba įtraukė valstybinės įmonės „Turto bankas“ prašymu dar 2021 metais. Tais pačiais metais Vilniaus apygardos teisme patvirtinta taikos sutartis tarp „Turto banko“ ir „Santjanos“. Susitarta, kad „Santjana“ nepagrįstai nutraukė sutartį su „Turto banku“. O ši įmonė įsipareigojo kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą ir paprašyti, kad „Santjana“ būtų išbraukta iš Nepatikimų tiekėjų sąrašo. Todėl, anot teismo, „Telšių butų ūkio“ teiginiai, kad „Santjana“ nepatikimas tiekėjas, yra nepagrįsti.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 56 (10467)