Šventiškai nusiteikę telšiškiai paminėjo Durbės mūšio pergalę

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakulteto dėstytojas Mindaugas Šimkevičius pristatė 2022-iesiems, Žemaičių kalbos metams, įprasminti savo sukurtą memorialinę-meninę plokštę.

Žemaitijos vėliavų plazdėjimas, mieste garsiai skambanti žemaičių kalba ir puikiai nusiteikę telšiškiai — taip svarbią šventę, Durbės mūšio pergalę, mini žemaičiai.

Agota Beresnevičiūtė

1260 m. liepos 13 d., prieš 762 metus prie Durbės ežero, dabartinėje Latvijos teritorijoje, žemaičiai, kuršiai ir estai sumušė kryžiuočius ir parodė savo narsą bei drąsą. Net ir po tokio ilgo laiko žemaičiai atsimena savo protėvių drąsą — šių metų saulėtą trečiadienio vakarą, liepos 13-ąją, Telšiuose įvyko Žemaičių tautos vienybės dienos ir Durbės mūšio pergalės minėjimas.
Lygiai 19 valandą suskambo Telšių ir jaunimo folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ (vadovė Rita Macijauskienė) grojama muzika, o susirinkusieji Respublikos gatvėje, prie Didžiosios Žemaičių sienos, nekantriai laukė renginio pradžios.
Renginį pradėjo Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakulteto dėstytojas Mindaugas Šimkevičius.
Jis pristatė 2022-iesiems, Žemaičių kalbos metams, įprasminti savo sukurtą memorialinę-meninę plokštę, kuri telšiškius ir atvykstančius iš kitų miestų džiugins Respublikos gatvėje. Tai jau aštuntoji Didžiosios Žemaičių sienos plokštė. Šios idėjos autorius — prof. Algirdas Žebrauskas. M.Šimkevičius, kalbėdamas apie savo kūrinį, skatino susirinkusiuosius „kalba ne tik didžiuotis, bet ir ją puoselėti“.
Vėl suskambus „Čiučiuruks“ muzikai ir nuaidėjus plojimams, renginyje žodį tarė rajono meras Kęstutis Gusarovas. Jis pradėjo savo pasisakymą kunigo, humanisto, kontrreformacijos veikėjo Mikalojaus Daukšos žodžiais: „Paniekink kalbą — panaikinsi santaiką, vienybę ir visa kas gera“.
Po to žodį tarė Žemaičių kultūros draugijos pirmininkas Algirdas Žebrauskas, LR Seimo nario Valentino Bukausko patarėja Aušra Karvelienė bei renginio vedėja Alina Gintalienė, kuri įgarsino poetės Irenos Daubarienės žodžius ir perskaitė juos žemaičių kalba. LR Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė Telšių vyskupui Algirdui Jurevičiui įteikė apdovanojimą už nuopelnus Žemaitijai.
Telšių vyskupas A.Jurevičius pašventino naująją memorialinę-meninę plokštę ir kalbėjo: „Nesijaučiu labai nusipelnęs, bet džiaugiuosi, kad žemaičių kalba vis labiau atranda savo vietą Bažnyčioje“.
Renginys pasibaigė muzika ir plojimais. Susirinkusieji skubėjo fotografuotis prie naujosios meninės plokštės su jos autoriumi M.Šimkevičiumi ir kitais svečiais. Telšiškiai dėmesingai apžiūrinėjo naująjį meno kūrinį ir dar ilgai prie jo būriavosi.