Geros valios telšiškiams padedant, Ukrainos sunkiaatletis vėl galės sportuoti

Iš kairės: Regioninės Telšių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyriaus vedėjas Ali Khalil Chahine, profesorius iš Lenkijos Bartlomiej Kardasiewicz, ukrainietis Jurijus Bėzuglyj ir ortopedas traumatologas Viktoras Jermolajevas.

Neseniai Regioninėje Telšių ligoninėje buvo atlikta sudėtinga ir sėkminga peties operacija Ukrainos sunkiaatlečiui Jurijui Bėzuglyj, kuriam pagalbos ranką pirmiausia ištiesė Telšių sunkiosios atletikos klubo „Gintarinė saulė“ vadovybė, labdaros ir paramos fondas „Telšiai su Ukraina“ bei kiti geros valios žmonės. Patyrusiam traumą sportininkui peties apvaliojo raumens ir nugaros plačiojo raumens transplantaciją atliko ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje savo unikaliomis operacijomis garsėjantis ortopedas traumatologas Viktoras Jermolajevas.

Algirdas Dačkevičius

Sunkiaatletis Jurijus Bėzuglyj savo svorio ir amžiaus kategorijoje yra tapęs Ukrainos čempionu, tarptautinėse varžybose Nyderlanduose stovėjo ant antrosios vietos pakylos laiptelio. Sporto meistras iš Kijevo gerai žinomas ir Lietuvos sunkiaatlečiams. Jis yra dalyvavęs tarptautinėse varžybose Marijampolėje treneriui Juozui Kavaliauskui atminti, kur savo amžiaus grupėje buvo nenugalimas. Ukrainietis sportininkas sunkią traumą patyrė tarptautinėse sunkumų kilnojimo varžybose Airijoje. Kijevo medikai jam galėjo pasiūlyti tik peties sąnario endoprotezavimą, po kurio sportinė karjera būtų baigta.
„Sužinojau, kad Lietuvoje yra pasaulyje žinomas ortopedas traumatologas Viktoras Jermolajevas, darantis sudėtingiausias peties operacijas, todėl per Lenkiją atvykau į jūsų šalį ieškoti pagalbos“,– pasakojo į „Kalvotosios Žemaitijos“ redakciją drauge su „Gintarinės saulės“ direktoriumi Zigmontu Šimkumi užsukęs ukrainietis.
Z.Šimkus atskleidė, jog jo sūnus Modestas Šimkus yra ne tik Telšių sunkiosios atletikos klubo „Gintarinė saulė“ treneris, bet ir Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos generalinis sekretorius, todėl ir buvo kreiptasi į jį. Iniciatyvą į savo rankas perėmė „Gintarinės saulės“ direktorius Z.Šimkus, jausdamas pareigą pagelbėti traumuotam sportininkui. Telšiškis ir anksčiau yra padėjęs karo pabėgėliams iš Ukrainos. Jis ne kartą organizavo karo pabėgėlių vaikams, kurie buvo treniruojami „Gintarinėje saulėje“, išvykas į varžybas ir ekskursijas, tačiau didesnės paramos iš vietos verslininkų nesulaukė. Tik „Telteksos“ generalinis direktorius ir klubo „Gintarinė saulė“ prezidentas Vasilijus Achunovas niekuomet neatsakė. Todėl, žinant, kad ukrainiečio gydymo išlaidos siekia daugiau negu 3 tūkst. eurų, o vidutinis atlygis Ukrainoje – apie 200 eurų, Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos tarybos nariui ir visuomenininkui Z.Šimkui teko gerai pasukti galvą.
„Kreipiausi į laiko patikrintus žmones. Dėl ukrainiečio apgyvendinimo pagelbėjo Telšių mažosios bažnyčios prelatas Juozas Šiurys ir Telšių vyskupija „Caritas“, o maitinimo reikalus iki operacijos išsprendė Vasilijus Achunovas. Dėl gydymo kreipiausi į Telšių rajono savivaldybės merą Tomą Katkų, kuris per labdaros ir paramos fondą „Telšiai su Ukraina“ išsprendė dalinius finansavimo klausimus. Modestas Šimkus pagelbėjo ukrainiečiui nuvykti į Klaipėdą, kur klinikoje „Ortogida“ buvo atlikti tyrimai“,– pasakojo Z.Šimkus.
Už visa tai labai nuoširdžiai dėkoja talentingas sunkiaatletis iš Ukrainos, o ypač didžiulį dėkingumą jis jaučia Zigmontui bei Modestui Šimkams, taip pat visiems geros valios žmonėms, padėjusiems jam sugrįžti į sportininko kelią.
Pakalbintas ortopedas traumatologas Viktoras Jermolajevas, pasidžiaugė, kad operacija pavyko sėkmingai. Joje dalyvavo ir patirties sėmėsi profesorius iš Lenkijos Bartlomiej Kardasiewicz.
Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė vertina gydytojo Viktoro Jermolajevo profesinę kompetenciją. Pasak direktorės, Telšių ligoninė pagal peties sąnario endoprotezavimo operacijų gausumą į priekį praleidžia tik Vilniaus universitetinę ligoninę, aplenkdama net Kauno klinikas.
Direktorė didžiuojasi, kad ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyrius nuo pat jo įsikūrimo, prie kurio ištakų stovėjo visoje Lietuvoje žinomas gydytojas Vytautas Purlys, o dabar vadovauja kompetentingas skyriaus vedėjas Ali Khalil Chahine, tęsia pažangiausių metodų medicininėje praktikoje taikymo tradicijas, o Viktoras Jermolajevas savo talentu garsina gerą Telšių ligoninės vardą ne tik mūsų šalyje, bet ir pasaulyje.