Telšių regione rengiama rūšiavimo būdu surinktų maisto atliekų apdorojimo infrastruktūra: nuo 2024 metų gyvensime švariau ir kokybiškiau

Nuo šių metų rugpjūčio mėnesio UAB „Telšių regiono atliekų tvarkymo centras“ pradeda gyventojų informavimo akciją apie maisto/virtuvės atliekų atskirą surinkimą ir jų tvarkymą „Nesuvalgei – surūšiuok į kompostą atiduok“. To tikslas – kad visi suprastume maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo naudą, pradėtume rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas atskirai nuo mišrių ir kitų atliekų. Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigalios ES direktyva, reikalaujanti iš bendro atliekų srauto atskirti maisto ir virtuvės atliekas, tad atliekų tvarkytojai iki šio termino privalo tinkamai pasirengti maisto atliekų surinkimui

Virtuvėje dažnas iš mūsų praleidžiame daugiausiai laiko. Būtent virtuvėje susidaro daug maisto ir virtuvės atliekų. Maisto ir virtuvės atliekos – tai įvairios lupenos, daržovių ar vaisių liekanos – bananų, apelsinų žievės, arbatos ar kavos tirščiai, arbatžolės, arbatos maišeliai, seni prieskoniai, pasenusios duonos gaminiai, daržovių paruošimo metu liekančios ar maistui netinkamos dalys, taip pat kambariniai augalai ar jų dalys. Be to, maisto ir virtuvės atliekomis laikomi riebalais ar kitais maisto produktais suteptos servetėlės ir popierius, bet ne pakuotės. Atskyrus šias biologiškai skaidžias atliekas, visų kitų atliekų perdirbimo procesas tampa daug efektyvesnis, nes pradėję atsakingai rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas, galime gauti kokybišką žaliavą elektros energijai ir kokybiškoms, natūralioms trąšoms (kompostui) gaminti.

Taigi pradėję rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas, ne tik prisidėsime prie švaresnės aplinkos kūrimo, bet ir išmesime daug mažiau maisto produktų bei ženkliai sumažinsime mišrių komunalinių atliekų kiekį. Atskirai surinktos maisto ir virtuvės atliekos nepateks į sąvartyną, o iš šių atliekų bus gaminamas aukštos kokybės vertinga dirvožemiui trąša – kompostas.

Akcija „Nesuvalgei – surūšiuok į kompostą atiduok“

Telšių, Plungės ir Mažeikių savivaldybių gyventojams bus galima gauti 5 litrų talpos kibirėlius maisto ir virtuvės atliekoms bei kitos atributikos. Kartu su kibirėliais bus įteikiamos atmintinės, kaip tinkamai rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas.

Į augalinės kilmės maisto atliekų konteinerius galima mesti: vaisių ir daržovių likučius, pasenusios duonos gaminius, sulčių išspaudas, pasenusius prieskonius,  kavos tirščius ir jų filtrus, arbatos tirščius ir pakelius, kambarinius augalus, lupenas, žieves, naudojimui netinkamus maisto produktus, kambarinius augalus ir jų dalis, piktžoles, kitas sodo ir daržo atliekas, susmulkintas medžių šakas, popierinius rankšluosčius, servetėles, popierinę arba bioplastikinę kompostuojamą maisto pakuotę.

Kibirėliai ir kita atributika bus dalijama įvairiose savivaldybių šventėse bei mugėse, tokiose kaip Telšių „Pasimatom“, „Bagažinių turgelis“, „Miesto rudens mugė“, Mažeikių „Aitvarų šventė“, „Bobų vasaros mugė“, Plungės „Jomarkas“, „Rudenėlio mugė“  bei kitų, išvardintų savivaldybių, švenčių ar mugių metu.

Minėtų savivaldybių gyventojai, kurie dalyvaus susitikimuose ir norės gauti maisto atliekų kibirėlį ar kitus prizus turės nurodyti: mokėtojo kodą už komunalinių atliekų tvarkymą, nekilnojamojo turto savininko el. pašto adresą ir telefono numerį.