Per Telšius nuvilnijo „Sielos 2015“

Žemaitijos sostinėje įvyko krikščioniškosios muzikos festivalis „Sielos 2015“. Nepaisant prasto oro, renginyje žiūrovai dalyvavo gausiai ir džiaugėsi darganotą dieną nuotaiką praskaidrinusia švente.

Donata Kazlauskienė

„Tai muzika, kuri neša tikrąsias vertybes. Žmonės, ypač jaunimas, savo išgyvenimais, susitikimu su Dievu ir patirtimi dalijasi per muziką. Krikščioniškosios muzikos festivalis skirtas pažinti tikėjimą kitaip ir iš naujo“,— sakė VšĮ „Gerosios Naujienos centro“ direktorius Remigijus Jucevičius.
Keturiose skirtingose miesto erdvėse skambėjo įvairių stilių muzika. Telšių Šv. Antano Paduviečio katedroje nuaidėjo liturginė muzika. Kamerinėje aplinkoje pristatyti šlovinimo projektai, kūrinius atliko Gospel chorai.
Telšių menų inkubatoriuje skirta erdvė akustiniams kūriniams.
Žemaitės gimnazijoje įrengta progresyvi alternatyviosios muzikos scena. Žiūrovai pamatė debiutantų pasirodymus. Gimnazijoje pasirodė staigmena-festivalio dovana — grupė iš Jungtinės Karalystės „Crossfya“. „Šios grupės atlikėjai — jauni žmonės. Jie neša žinią, norėdami išgyventi Dievo artumą. Krikščioniškoje muzikoje matau vertę. Man į širdį įdėjo šį festivalį ir paragino nešti žinią apie jį. Tą aš ir darau jau 14 metų“,— kalbėjo R.Jucevičius.
Krikščioniškosios muzikos festivalio „Sielos“ atidarymas įvyko Telšių Žemaitės dramos teatre. Festivalio dalyvių pasirodymus pradėjo vilniečių šokių grupė „Džiaugsmas“. „Sielose“ jie jau nuo 2003-iųjų metų.
Pirmąjį kartą prieš 14 metų renginys organizuotas Plungėje. Jį surengė festivalio įkūrėjas Giedrius Surplys. Šventės žiūrovus ir dalyvius pasveikino renginio globėjas Telšių vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM. Jis kalbėjo apie Paryžių sukrėtusius įvykius, kvietė susirinkusiuosius sukalbėti bendrą maldą už nukentėjusiuosius. „Dėkoju už tikėjimo maldą, už tai, kad patiriame kažką ypatingo. Žmogus gali daug: giesmė, šokis, kūryba. Būkite džiaugsmingi ir neškite Viešpaties žinią“,— ragino L.Vodopjanovas.
Sveikinimo žodį tarė operos solistas Vaidas Vyšniauskas. Anot jo, tai vienas rimčiausių renginių Lietuvoje.
Į susirinkusiuosius kreipėsi ir ragino mylėti muziką sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, organizatoriams dėkojo ir kvietė iš festivalio išeiti pakilia nuotaika bei „apvalyta dūšia“. Telšių rajono savivaldybės laikinasis meras Petras Kuizinas. Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas džiaugėsi festivaliu ir pabrėžė, kad, kitąmet Telšiams tampant Lietuvos kultūros sostine, šis renginys ypač svarbus. Jis įteikė festivalio „Sielos 2015“ organizatoriui R.Jucevičiui Žemaičio pasą.
„Aš jau moku žemaitiškai. Yra tokie du skambūs žodžiai „tuorta“ i „torta“. Ačiū, kad priėmėte mane! Dėkoju už pagalbą Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyr. specialistei Irenai Daubarienei bei jaunimo reikalų koordinatorei Zenaidai Pikiotienei. Jūs nuostabios! Ačiū Dievui už man pasiųstus puikius žmones — Evangelijos bažnyčios pastorių Romą Valužį ir jo žmoną Loretą, Telšių Vincento Borisevčiaus gimnazijos mokytoją Jūratę Valatkienę, net per lietų suorganizavusią „flashmob’ą“ Katedros aikštėje“,— džiaugėsi pagalba R.Jucevičius.
Festivalio svečiams įteiktos simbolinės dovanos, renginio firminiai marškinėliai. Anot R.Jucevičiaus, festivalis įgyvendintas „ant savanorystės pečių“. Čia savanoriavo apie 70 žmonių.

Nuotraukoje: Grupės „Crossfya“ šėlsmas Telšių Žemaitės gimnazijos scenoje.