Netoli Telšių apvirto autobusas su 30 žmonių

Pirmadienio pavakare Telšiuose ir Telšių apylinkėse pradėjusi kristi šlapdriba sukėlė ne tik rūpesčių vairuotojams, bet ir nelaimių. Pradėjus temti, šalia Telšių nuo kelio nuskriejo autobusas su žmonėmis. Manoma, kad nuo kelio nuslydęs autobusas neapvirto tik todėl, kad įsirėmė ir prispaudė lengvąjį automobilį.

Giedra Akavickienė

Keleivius iškėlė ugniagesiai
Pranešimas apie šį incidentą gautas 18 val. 03 min. Ugniagesiams buvo pranešta, kad kelyje Šiauliai–Telšiai, iki Telšių likus maždaug 500 metrų, apvirto autobusas, vežęs 30 žmonių.
Taip pat pranešta, kad gali būti prispaustų žmonių.
Netrukus atvykę ugniagesiai konstatavo, kad prispaustų žmonių nėra. Tačiau per incidentą galėjo nukentėti automobilio „Volkswagen Sharan“, kurį prispaudė autobusas, vairuotojas.
Dalis autobuso keleivių liko įkalinti viduje, kol atvyko ugniagesiai gelbėtojai. Žmonės pasakojo, kad visi buvę draugiški, vienas kitam padėję. Išlaipinti keleiviai, pasitraukę saugiu atstumu nuo plento, šalo lauke. Paskui juos kitas autobusas nuvežė į Telšių autobusų stotį.
18 tonų sveriantį autobusą pavyko ištraukti tik į pagalbą pasitelkus galingą traktorių. Pasak autobuso vairuotojo, traktorininką surado policijos pareigūnai.

Per 40 metų — pirma avarija
Kaip praneša Telšių policija, netoli įvažiavimo į Telšių miestą, tarpmiestinio autobuso Biržai-Klaipėda vairuotojas nespėjo sustabdyti ir trenkėsi į ta pačia kryptimi priešais važiavusį ir į kairę pusę sukantį lengvąjį automobilį. Po susidūrimo abi transporto priemonės nuslydo nuo kelio į griovį. Autobuse buvę žmonės atsipirko išgąsčiu, rimtesnių sužalojimų nepatyrė.
Policijos teigimu, iš avarijos vietos į Regioninę Telšių ligoninę dėl sužalojimų išvežti automobilį vairavęs 36 metų Telšių rajono gyventojas, kuriam diagnozuotas krūtinės ląstos patempimas, ausies žaizda, ir kartu važiavusi 42 metų to paties rajono gyventoja, kuriai diagnozuotas peties sumušimas, antakio žaizda, nosies sumušimas.
Abu pacientai išleisti gydytis į namus. Jiedu važiavo į įmonę, kurioje dirba.
Autobusą vairavęs 57 metų klaipėdietis po incidento guodėsi, kad turi 40 metų darbo stažą ir per tą laiką tai yra pirma avarija, į kurią pateko.
Eismo įvykio aplinkybes išsiaiškinę Telšių pareigūnai priėmė sprendimą atsisakyti kelti ikiteisminį tyrimą.

Priglaudė Telšių autobusų stotis
Ne veltui sakoma, kad nelaimės žmones suartina. Taip nutiko ir šį kartą.
Autobuso keleivius telšiškius suskubo pasiimti lengvaisiais automobiliais atvykę artimieji, o kitus keleivius pasišovė gelbėti Telšių autobuso stoties darbuotojos.
Nurodytu laiku nesulaukus stotyje autobuso, dispečerė Regina Katarskienė paskambino į Šiaulius ir sužinojo, kad iš ten autobusas išvyko laiku. Tada paskambino į Klaipėdą, manydama, kad autobusas dėl kažkokių priežasčių pravažiavo Telšius.
Tuo metu Telšių autobusų stotyje autobuso, kuris jau buvo nučiuožęs nuo kelio ir nuvirtęs į griovį, veltui laukė keleiviai, vykstantys į Klaipėdą. Visi kurį laiką buvo nežinioje.
Susisiekus su Klaipėdos autobusų stotimi, paaiškėjo, kad laukiamas autobusas neatvažiavo. Pradėta jo paieška. Paskui dispečerinėje suskambo telefonas ir buvo pranešta, jog autobusas pakliuvo į avariją. Klaipėdiečiai pažadėjo atsiųsti kitą autobusą, tačiau tai, suprantama, užtruks. Ką daryti ant plento šąlantiems žmonėms?
Tuo metu iš Klaipėdos į Telšius važiavęs Telšių autobusas buvo netoli nelaimės vietos. Dispečerė telefonu sutarė, kad vairuotojas pavažiuotų į priekį ir paimtų vargšus keleivius. Taip sužvarbę žmonės atsidūrė Telšių autobusų stotyje, kur juos šiltai priėmė darbuotojos.
Dispečerė R.Katarskienė, eksploatacijos vadybininkė Vilija Norkienė ir specialistė–kasininkė Antanina Gudauskienė pasikeisdamos virė arbatą, kavą ir vaišino sušalusius keleivius.
Nuo netikėto dėmesio, šilto žodžio ir karštos arbatos vienas kitas žmogus net pravirko. Sušilę, jėgas atgavę keleiviai išvyko kitu autobusu.
Telšių autobusų parko direktorius Petras Ročius sulaukė padėkos iš Klaipėdos. Perdavęs darbuotojoms padėkas, direktorius pagyrė už sunkiu metu ištiestą pagalbos ranką.
Nei direktorius, nei darbuotojos įvykio nesureikšmino. „Mūsų pareiga padėti savo ir kitų autobusų keleiviams. Maža kas gali nutikti kelyje, gal kitą kartą ir mums kas nors padės“,— sakė jie.

Nuotraukoje: Nesaugiu atstumu važiavęs autobusas trenkėsi į automobilį ir abu nuvažiavo nuo kelio.