Pareigūnų veiksmuose būta saviveiklos

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrius baigė tarnybinį patikrinimą dėl Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos būrio vyriausiojo patrulio Liudo Šimkaus žūties tarnyboje aplinkybių. Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas ir tyrimą koordinavęs VRM generalinis inspektorius Giedrius Cininas pristatė atlikto tarnybinio patikrinimo dėl policininko L.Šimkaus žūties Telšių rajone išvadas.

„Apylinkės inspektorius, gavęs pranešimą dėl smurto artimoje aplinkoje, neskambino pats policijai, nurodė, kad negali atvykti į vietą ir pasiūlė nukentėjusiajai, kuri jam skambino į tarnybinį mobilųjį telefoną, atvykti į policijos komisariatą arba skambinti bendruoju pagalbos telefonu. Pareigą reaguoti pačiam jis permetė ant nukentėjusiosios pečių“,— kalbėjo G.Cininas.
Žuvęs policijos pareigūnas ir jo porininkė turėjo visas tvarkingas ir veikiančias priemones bei visą informaciją, kad atvykę į vietą galėtų sulaikyti smurtaujantį asmenį. Žuvęs pareigūnas neseniai buvo išklausęs kursus apie elektroninių prietaisų „Taser“ naudojimą, bet tiek žuvusysis, tiek porininkė specialiuose taktiniuose mokymuose nedalyvavo.
„Nustatyta, kad pareigūnai galimai netinkamai įvertino situacijos pavojingumą, nesuderinto tarpusavio veiksmų sulaikant asmenį, nesilaikė atstumo, tai galėjo lemti ir pasirinkta sulaikymo vieta. Jie nebuvo užpulti iš pasalų, nuo pareigūnų nurodymo nevykdymo situacija pakrypo link aktyvaus pasipriešinimo“,— kalbėjo G.Cininas.
Pareigūnai turėjo ne tik visą būtiną ekipuotę, bet ir visą reikiamą informaciją, kad vykdami į įvykio vietą galėtų tinkamai psichologiškai parengti sulaikyti smurtaujantį asmenį.
„Į įvykio vietą atvykę pareigūnai nekoordinavo veiksmų tarpusavyje, taktika jų buvo silpna, o veiksmuose daug saviveiklos. Net žinodami apie grėsmes, specialias liemenes pareigūnai paliko automobilyje. Silpnos grandys sudarė ištisą silpną grandinę, ir patrulių pora tapo bejėgė. Pasiūliau generaliniam komisarui spręsti klausimą dėl Telšių apskrities VPK vadovo Remigijaus Rudmino neeilinio tarnybinės veiklos patikrinimo organizavimo“,— teigė ministras. T.Žilinskas pavedė policijos generaliniam komisarui Linui Pernavui spręsti klausimą dėl Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Remigijaus Rudmino neeilinio tarnybinės veiklos vertinimo organizavimo.
Tarnybinis patikrinimas buvo pradėtas po to, kai rugpjūčio 12 dieną tarnybos metu nuo sulaikomo asmens dūrio peiliu žuvo kelių policijos patrulis L.Šimkus. Patikrinimas vyko du mėnesius, siekiant įvertinti, ar Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas tinkamai organizavo patrulių veiklą. („KŽ“ inf.)