V.Kleivos vardu pavadino mokyklą ir … žvaigždę

Savivaldybės tarybos valdančioji koalicija priėmė sprendimą, kuriuo nutarta  Luokės gimnazijai suteikti buvusio rajono mero, pernai mirusio Vytauto Kleivos  vardą.  Tai padaryti pasiūlė Luokės bendruomenė ir miestelio institucijų atstovai.

Alvydas Ivoncius

Prašymą pateikė luokiškiai
Luokiškiai Savivaldybės tarybai pateikė prašymą ir susirinkimo protokolą. Jame  perteikiami dalyvių argumentai, kodėl Luokės gimnazijai reikėtų suteikti  V.Kleivos vardą. Klebonas Virginijus Palionis sakė, kad V.Kleivos gyvenimo  vertybės visada  siejosi su Dievo tiesomis. Luokės seniūnijos vyriausioji specialistė Rasa Antušienė, kalbėjusi seniūnijos vardu, paminėjo: „V.Kleiva visada rasdavo išeitį, geranoriškai padėdavo kaimo žmogui“.
Luokės seniūnijos seniūnaitė Zita Auškalnienė sakė, kad V.Kleiva Luokei darė  gražius darbus, bet jų nevardijo. Seniūnaitė priminė, kad V.Kleivos  moksleiviški metai praėjo Luokėje. Luokės vaikų muzikos ir dailės mokyklos  direktorė Vilija Benešienė pasakė tik tiek, kad mokykla šiam pasiūlymui pritaria. Luokės sporto klubo kolektyvo  vardu kalbėjęs Algirdas  Klimas tvirtino, kad  sportininkai „visada jautė gerbiamo V.Kleivos palaikymą ir pagalbą“.
Bendruomenės pirmininkė Marytė Beleckienė prisiminė „daug gražių projektų,  vykdytų inicijuojant V.Kleivai“, bet konkrečiai tepaminėjo  televizijos grupės  filmą apie Luokę.  
Tarybai buvo pateiktas tik Luokės bendruomenės susirinkimo protokolas, bet ne  raštas, kuriame būtų detalizuoti ir individualizuoti V.Kleivos nuopelnai.
Luokės gimnazija ir bendruomenė V.Kleivos atminimą nusprendė įamžinti ir  originaliai.  Jie žvaigždėlapių registre vieną žvaigždę užregistravo V.Kleivos  vardu.

Perrašoma tradicija
Pagal susisklosčiusią tradiciją, mokyklos ir kitos valdiškos įstaigos  pavadinamos vardais tokių asmenų, kurių nuopelnai Lietuvai didžiuliai,  ypatingi, išskirtiniai.
Šios tradicijos pavyzdžių toli ieškoti nereikia.  Savo rajone turime  Vincento Borisevičiaus gimnaziją, Varnių Motiejaus Valančiaus gimnaziją,  Tryškių Lazdynų  Pelėdos gimnaziją, Telšių Žemaitės gimnaziją, Telšių Karolinos Praniauskaitės  viešąją  biblioteką.  
Tokia pat tradicija išlikusi visoje Lietuvoje: įstaigoms dažniausiai  suteikiami tik  Lietuvos mastu nusipelniusių asmenų vardai, ir tie nuopelnai itin reikšmingi  tautos kultūrai, istorijai, politikai, menui, literatūrai, mokslui, sportui ir  panašiai.  
Suteikus V.Kleivos vardą Luokės gimnazijai, Telšių rajonas tapo pirmuoju  Lietuvoje, kai valdiška įstaiga pavadinama vietos politiko vardu net  neindividualizavus ir nekonkretizavus jo nuopelnų netgi rajono mastu, o ką  kalbėti apie reikšmę Lietuvoje.
Sąmoningai ar ne, tačiau luokiškiai bei Telšių rajono savivaldybės tarybos  dauguma kilstelėjo V.Kleivą Telšių rajone į vieną gretą šalia M.Valančiaus,  V.Borisevičiaus,  Žemaitės, Lazdynų Pelėdos, K.Praniauskaitės.  
Lietuvoje galima rasti vieną kitą atvejį, kai mokykla buvo pavadinta vietinės  reikšmės visuomenės veikėjo vardu. Pavyzdžiui, Šilalės Simono Gaudėšiaus  gimnazija.

Nuopelnus vengta detalizuoti
Gaila, bet luokiškiai nepasistengė ryškiau charakterizuoti V.Kleivos, to nepadarė  rajono socialdemokratai ir Savivaldybės administracija, nors jai  vadovauja socialdemokratas Saulius Urbonas. Luokiškių  protokole V.Kleiva tikrai nėra kuo nors išskirtinis rajono politikas ar  rajonui ypatingai nusipelnęs meras. Kita vertus, luokiškių protokole minimi  V.Kleivos nuopelnai yra jo, kaip mero, eitų pareigų sudėtinė dalis. Priminsime, kad mero pareigos nėra visuomeninės, už darbą atlyginama iš rajono  biudžeto.
„Kalvotojai Žemaitijai“ teko girdėti tokį argumentą: V.Kleiva — pirmasis  tiesiogiai išrinktas meras. Pirmas, antras, ar trečias — nėra jokio skirtumo.  Galiausiai išrinkimas meru savaime dar nėra nuopelnas. Juo tampa konkreti  reikšminga iniciatyva, veikla, viršijanti atlyginamų pareigų ribas.
Savivaldybės taryboje, svarstant luokiškių prašymą, Jolanta Rupeikienė  pasiūlė sudaryti komisiją, kuri nustatytų V.Kleivos nuopelnus ir nuspręstų, ar  jo vardu verta pavadinti mokyklą. Tačiau valdantieji tam nepritarė, o  S.Urbonas pareiškė esą tokia komisija turėtų tik patariamąjį balsą, kadangi  sprendimą priimtų Taryba.  
Politikai vertinami prieštaringai. Jei socialdemokratai mano, kad V.Kleiva  tiek daug nusipelnęs rajonui ir Lietuvai, tai nesuprantama, kodėl baiminosi  komisijos sudarymo. Ne visi vienodai mano ir dėl V.Kleivos vardo suteikimo  Luokės gimnazijai. Būtent tokia sudaryta komisija būtų padėjusi išsklaidyti  abejones. Vengdami sudaryti komisiją, rajono valdantieji tarsi leido suprasti,  kad nebus lengva rasti labai reikšmingų, individualizuotų V.Kleivos, kaip  mero, veiklos faktų.

Šaukštas deguto medaus statinėje
Savivaldybės tarybos posėdyje Luokės bendruomenės atstovai iš esmės niekuo  nauju V.Kleivos charakteristikos nepapildė. Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas, meras Petras Kuzinas, konservatorė Alfreda  Tamoševičienė, socialdemokratas Kajatonas Šliogeris, „valstietis“ Algirdas  Tarvainis ragino priimti sprendimą, pabrėždami, kad V.Kleiva buvo geras  žmogus.
Tuo tarpu Taybos narys Algirdas Bacevičius, neginčijęs V.Kleivos, kaip gero žmogaus įvaizdžio, paprašė įvardinti  svarbius nuopelnus. Vėlgi kažkodėl  niekas, net patys socialdemokratai, nesiryžo to padaryti. A.Bacevičius,  J.Rupeikienė priminė, kad tokiu sprendimu V.Kleiva pastatomas šalia V.Borisevičiaus, Žemaitės, „Alkos“ muziejaus įkūrėjo poeto Prano Genio ir  kitų įžymių, daug nusipelniusių Lietuvai asmenybių. Pasak J.Rupeikienės, gerų žmonių yra daug, tačiau tai ne argumentas gero asmens vardą suteikti mokyklai.
Socialdemokratas K.Šliogeris netgi rado argumentą, kaip pateisinti faktą, kai  mokykla  pavadinama  ypatingų ir svarbių nuopelnų nepalikusio žmogaus vardu. Laukuvos mokykla  pavadinta, anot K.Šliogerio, kraštotyrininko Norberto Vėliaus vardu. Pasak K.Šliogerio, N.Vėlius „joks didysis mokslininkas galbūt nebuvo“. Kadangi K.Šliogeris, kaip ir  N.Vėlius, kadaise gyveno net tame pačiame kaime, socialdemokrato pastaba  šokiruoja.  N.Vėlius buvo ne šiaip sau  kraštotyrininkas, o vienas įžymiausių visų laikų lietuvių mokslininkų folkloristų, religijotyrininkų, mitologų, pasaulinio garso etninės kultūros tyrinėtojas.
Tyčia ar ne, K.Šliogeris stipriai sumenkino savo kraštiečio reikšmę, norėdamas  parodyti, kad mokyklai pavadinti kieno nors vardu ypatingų asmens nuopelnų  neva nereikia. Beje, N.Vėlius miręs.
Deja, žmogaus atminimas gali būti suterštas ne tik priskiriant nepelnytas  nuodėmes, bet ir nepelnytai jį išaukštinant. Panašią mintį Tarybos posėdyje  išsakė ir J.Rupeikienė. Vargu ar apie tai pagalvojo luokiškiai ir politikai,  norėdami rajoninio masto politiką tokiu būdu įamžinti, kai patys vengė plačiai  ir argumentuotai  įvardinti jo nuopelnus rajonui, Lietuvai ir leido dalyje visuomenės likti  neišsklaidytoms abejonėms.