Merui pabūgus žurnalistų, surengta spaudos konferencija

Savivaldybės tarybos Mišrios opozicinės frakcijos nariai Jolanta Rupeikienė ir Algirdas Bacevičius surengė spaudos konferenciją. Pasirodo, pretekstą suteikė… meras Petras Kuizinas.
Alvydas Ivoncius

Nerengia Kolegijos posėdžio
Mišriai frakcijai priklauso liberalai J.Rupeikienė, A.Domarkas ir nepartinis A.Bacevičius. Frakcija pasikvietė merą P.Kuiziną pasikalbėti dėl miesto šilumos ūkio bei „Telšių autobusų parko“ perspektyvų. Pasak J.Rupeikienės, meras sutiko, bet sužinojęs, kad dalyvaus ir žurnalistai, pakeitė savo nuomonę. Esą jam nereikia tokio „šou“. Tuomet frakcijos nariai su meru susitiko nedalyvaujant žurnalistams. Užtat nuspręsta žurnalistams spaudos konferencijoje papasakoti, apie ką kalbėtasi su meru.
A.Bacevičius pareiškė, kad „Telšių autobusų parko“ sudaryta patalpų ir teritorijos nuomos sutartis su UAB „Zimtransa“ baigiasi. Dar balandžio mėnesį prašyta mero surengti dėl „Telšių autobusų parko“ veiklos ir perspektyvų Savivaldybės tarybos kolegijos posėdį. Meras pažadėjo, tačiau posėdžio nesurengė. „Meras nenori viešumo, skaidrumo“, — įsitikinęs A.Bacevičius. Jo teigimu, parduodant šios įmonės turtą, žadėta esą nauja gamybinė bazė bus pastatyta buvusių kareivinių teritorijoje, bet nieko nepadaryta, net projektas neparengtas. Maža to, ne visi patalpų ir teritorijos nuomos sutarties punktai vykdomi. „Gal todėl, kad nuomos konkursą laimėjo mero bendrapartiečio įmonė?“ — klausė Tarybos narys. Jis merui priminęs, kad nuomojamas pastatas šildomas elektra, teritorija užteršta. Esą meras atsakęs: „Čia praeitis“. Tarybos nario manymu, dėl sutarties nevykdymo rajono vadovai galėjo kreiptis į teismą, bet to  nepadarė.

Rūpinasi tik verslininkais?
A.Bacevičius piktinosi, kad vilkinamas sprendimas dėl miesto šilumos ūkio perspektyvų. Sudarytoje darbo grupėje dažnai tuščiai diskutojama. „Siūlau, kad pirmiausia būtų investuojama į pigesnės šilumos energijos gamybą, tačiau ta grupė to girdėti nenori“, — nusivylė A.Bacevičius. Jis pastebėjo, kad darbo grupės dėl miesto šilumos perspektyvų narys yra ir asmuo, prokurorų pripažintas suklastojęs sutartį. „Tas asmuo — vėl mero bendrapartietis“, — negailėjo akmenų P.Kuizino daržui Tarybos narys. Jis priminė prašęs, kad Tarybai būtų pateikta ataskaita apie darbo grupės veiklą, bet ir to nepadaryta.
Beje, „Kalvotoji Žemaitija“ spaudos konferencijoje pastebėjo, kad linkstama investuoti į „vamzdžius“, o ne katilinės modernizavimą. Tokiu atveju šilumos energijos gamybos kaštai nemažėtų, kas būtų naudinga vadinamiesiems nepriklausomiems šilumos energijos gamintojams, tačiau ne miestelėnams. A.Bacevičiaus manymu, katilinės modernizavimas leistų visiškai atsisakyti dujų, taip sumažėtų išlaidos. Panašu, rajono valdantieji tokiems pasiūlymams nelinkę pritarti. Matyt, jie nori gelbėti „nepriklausomus“ šilumos energijos gamintojus, kadangi iš jų katilinių perkama šilumos energija tik tuomet, jei ji pigesnė nei gaunama pagrindinio gamintojo katilinėje. Šilumos energijos kaštų sumažinimas nebūtų naudingas „nepriklausomiems“ gamintojams, nes jie būtų priversti mažinti kainą. J.Rupeikienė tikino, kad tokiems planams nepritartų, sakydama: „Savivaldybė neturi gelbėti kieno nors verslo. Šiuo klausimu jokių protekcijų nepripažįstu. Turėtų būti daroma tai, kas mažintų šilumos energijos kainą“.

Neįsileidžia į Etikos komisiją
J.Rupeikienė sakė gavusi atsakymą į kreipimąsi dėl Etikos komisijos sudėties. Mat dabar joje nėra Mišrios opozicinės frakcijos atstovo. Frakcija pageidavo į Etikos komisiją deleguoti J.Rupeikienę. Tačiau gautas atsakymas, kad šis prašymas nebus tenkinamas. „Įžvelgiu, kad norima blokuoti opozijos atstovo dalyvavimą Etikos komisijos veikloje“, — tvirtino J.Rupeikienė. Visgi ketinama dar kartą kreiptis į merą, kad frakcijos atstovas galėtų dalyvauti Etikos komisijos veikloje.
J.Rupeikienės, Tarybos nare esančią pirmą kadenciją, paklausėme, ar Savivaldybėje laikomasi demokratijos principų, ar joje svarbios vertybės ir kokį įspūdį jai palieka dabartinė Savivaldybė.
„Esu nusivylusi“, — pasakė Tarybos narė ir paaiškino, kodėl. Demokratijos vertybių nesilaikoma, veikia „buldozerio“ principas. Su tokia situacija taikstosi net jauni Tarybos nariai. J.Rupeikienė apgailestavo, kad Tarybos nario mandato atsisakė socialdemokratas Sigitas Motuzas, nebijodavęs sakyti tiesos. Savivaldybėje klesti protekcionizmas. „Dviejų partijų diktatūra“, — apibūdino Savivaldybės būseną Tarybos narė.
Mišrios frakcijos atstovai ketina į kitą susitikimą pakviesti Savivaldybės administracijos direktorių. „Jis demonstruoja turintis didesnę galią nei gali turėti, tai gal išsamiau atsakys į mūsų klausimus“, — kiek ironiškai sakė J.Rupeikienė.
Paklausus, kur dingo vieninga tvarkiečių, konservatorių, liberalų ir nepartinių opozicija, A.Bacevičius pareiškė, kad dalis tos opozicijos susidraugavo su valdžia. „Mes pasijutom kai kurių draugų išduoti“, — neslėpė Tarybos narys.