Gražiausiame Europoje ir pasaulyje mieste — nesaugu

Karaliaus Mindaugo gatvėje ties susikirtimu su Žemaitės gatve yra net dvi perėjos šalia viena kitos.

Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas kreipėsi į Telšių rajono savivaldybės Saugaus eismo komisiją, informuodamas dėl atliktos eismo reguliavimo ir kelių ženklinimo apžiūros bei nustatytų trūkumų.

Alvydas Ivoncius

Ženklas apaugęs medžiais
Mūsų politikai pamėgo šūkį: „Telšiai — gražiausias miestas ne tik Lietuvoje, Europoje, o ir visame pasaulyje!“. Dėl to galima ginčytis, bet aišku kaip ant delno: mieste ir rajone eismo dalyviams nesaugu. Tą tvirtina ir Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.
Anot policijos, Sedos gatvės viadukas, leidžiantis link „Žemaitijos pieno“, neatitinka Kelių eismo taisyklių reikalavimų: nėra eismo režimą ir tvarką nustatančio horizontalaus ženklinimo.
Kauno gatvėje kelio ženklas „Sustoti draudžiama“ apaugęs medžių šakomis, todėl sunku pastebėti. Toks ženklas neatlieka jokios funkcijos. Toje pačioje gatvėje ne vietoje pastatytas kelio ženklas „Pagrindinis kelias“, kadangi jį užstoja gatvės apšvietimo stulpas. Rainiuose K.Petrausko ir Saulės gatvių sankryžose pėsčiųjų perėjos ženklas „Pėsčiųjų perėja“ apgaugęs krūmais ir nesimato.
Kauno gatvėje nėra jokių kelio ženklinimų, kurie skiria priešingų krypčių eismo srautus, žymi eismo juostų, važiuojamosios dalies kraštus, transporto priemonių stovėjimo vietas.
Todėl piliečiai pastato automobilius kaip pakliuvo, net abiejose kelio pusėse, taip kliudydami kitiems. Kai nėra tinkamo kelio ženklinimo, atsiranda pavojus visiems eismo dalyviams.
Jei vienur trūksta kelio ženklų ir horizontalaus ženklinimo, tai kitur pastatomi nereikalingi ženklai. Štai tarp prekybos centrų „Norfa“ ir LIDL stypso kelio ženklas „Įvažiuoti draudžiama“, o vairuotojai dažnai to nepaiso. Policijos teigimu, šis kelio ženklas netikslingas, todėl jį reikėtų pašalinti. Toks pat kelio ženklas yra ir prie Plungės g. 4 pastato. Policija mano, kad šioje vietoje kelio ženklas vairuotojus trikdo, kadangi pastatytas netikslingai, neleidžia pervažiuoti iš vienos stovėjimo aikštelės į kitą. Norint pastatyti automobilį šalia esančioje aikštelėje, reikia važiuoti aplinkui.

Kelias Viešvėnai-Upyna apleistas
Kepyklos gatvės pradžioje esanti automobilių stovėjimo aikštelė yra be kelio ženklo, nurodančio transporto priemonių stovėjimo būdo. Vairuotojai čia automobilius stato kaip išmano, todėl trukdo kitiems eismo dalyviams.
Kelias Viešvėnai-Luokė-Upyna-Dirvonėnai-Upyna seniai reikalauja rekonstrukcijos. Tačiau, kaip pažymi policija, šiame kelyje nėra horizontalaus ženklinimo ir kelio ženklų, kaip numato Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas. Beje, čia reikia pastebėti, kad šiuo keliu važiuoti kebloka, kai tamsu, kadangi nėra priešingų eismo krypčių žyminčios linijos. Kaip ir atspindinčių automobilių šviesą stulpelių kelkraščiuose.
Viešvėnuose horizontalaus ženklinimo linijos nusitrynusios, o visame kelio ruože link Luokės nėra jokių kelio ženklų ir ženklinimo. Policija pastebėjo, kad ženklinimo linijos tiek išblukusios, jog sunku įžiūrėti, ką jos reiškia: ar draudžiančią kirsti ištisinę, ar leidžiančią kirsti brūkšninę. Kelyje Telšiai-Varniai-Laukuva daug kur priešingų krypčių eismo srautus atskirianti linija tiek nusitrynusi, kad neaišku, kokia ji: ištisinė ar brūkšninė.
Gatvių ženklinimo linijos išblukusios ar nusitrynusios ir Telšių Daukanto, Karaliaus Mindaugo gatvėse.

Perėjos — pavojingos
Telšiuose, Muziejaus gatvėje ties 17 numeriu pažymėtu namu, šių metų pirmą pusmetį nutiko du įskaitiniai eismo įvykiai: vienąsyk žmogus žuvo, kitąsyk buvo sunkiai sužalotas. Čia esanti pėsčiųjų perėja nėra saugi, kadangi ženklinimas nusitrynęs. Policija ragina toje vietoje įrengti pėsčiųjų perėją su trapecinės formos greičio mažinimo kalneliu. Be to, visoje Muziejaus gatvėje trūksta horizontalaus ženklinimo bei kelio ženklų. Tokia pat situacija važiuojant toliau link Ryškėnų.
Gedimino gatvėje, važiuojant nuo autobusų stoties link Džiugo gatvės šalia „Norfos“ yra pastatas, sumažinantis matomumą: nuo važiuojamosios dalies nesimato įrengtos pėsčiųjų perėjos. Taigi pėstieji įžengia į perėją, nematydami, ar jiems eiti yra saugu. O vairuotojas pėstįjį pamato tik tada, kai šis būna įžengęs į perėją.
Karaliaus Mindaugo gatvėje ties susikirtimu su Žemaitės gatve įrengta viena pėsčiųjų perėja šalia kitos. „Piliečiams kyla klausimas, kuria perėja eiti?“,— ironiškai pastebi savo rašte Saugaus eismo komisijai Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Nepaisoma teisės aktų
Policijos manymu, Gedimino ir Džiugo gatvių sankryža leidžia manyti, jog Telšiuose nesudaromos sąlygos pėsčiųjų saugumui. Vėlgi eismo juostų linijos nusitrynusios, todėl vairuotojai neretai išvažiuoja į priešpriešinę eismo juostą, sukeldami pavojų sau ir kitiems.
Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato rašte Saugaus eismo komisijai sakoma: „Apibendrinant Telšių miesto ir rajono kelių situaciją, galima būtų teigti, kad nėra paisoma Lietuvos Respublikos Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo, Kelių eismo taisyklių reikalavimų, Kelių priežiūros tvarkos aprašo bei kitų teisės aktų. Tikėtina, jei nebus atkreiptas dėmesys į pareikštas pastabas, eismo dalyvių saugumas negerės, galimas eismo įvykių skaičiaus didėjimas, blogės transporto priemonių ir pėsčiųjų eismo sąlygos, kils piliečių nepasitenkinimas“.

Nuotraukoje: Karaliaus Mindaugo gatvėje ties susikirtimu su  Žemaitės gatve yra net dvi perėjos šalia viena kitos.